W moich poszukiwaniach natknąłem się na ślady tatarskie. Moja prababka Konstancja Mizera ur. 1877 w Przymiłowicach była z domu Caban - nazwisko tatarskie. Najstarszych Cabanów znalazłem w parafii Poczesna a był to Kazimierz Caban ur. około 1753 roku. W tej parafii natknąłem się także nazwisko tatarskie Orda! Nazwisko Caban ma także wiele wspólnego z Chrzanowem!
Według tradycji ustnej od XIII wieku Chrzanów i okoliczne miejscowości (np. Żarki) zamieszkiwała ludność napływowa zajmująca się pasterstwem i hodowlą bydła, nazywana cabanami. Wywodziła ona swoje pochodzenie od pasterzy (czabanów), którzy przybyli na ziemie Małopolski wraz z najazdem Tatarów w 1241 roku. Społeczność ta z czasem przyjęła osiadły tryb życia i zasymilowała się z Polakami. Zachowała jednak do XX wieku pewne tradycje i utrzymywała własną odrębność kulturową. Samo słowo Caban, czy też Czaban pochodzi od koczowników - pasterzy z Kazachstanu, Kirgizji, Mongolii. Czaban, czy też Caban nadal funkcjonuje w tych krajach i określa wolnego pasterza, pasterza - koczownika. Cabani/Czabanowie, byli pasterzami, którzy pilnowali trzody potrzebnej do wyżywienia ordy tatarskiej. Gdy zmarł chan tatarski i wojska wycofały się z Polski część pasterzy pozostała na ziemiach podbijanych. Z czasem zostali właścicielami stad bydła. Część z nich osiedliła się właśnie Chrzanowie i przyjęła polskie nazwiska.Tak więc, żartobliwie Chrzanowianie to... Koczownicy w daleki sposób wywodzący się ze stepów Azji średniej. Ze społeczności cabanów wywodzą się znane chrzanowskie rody, m.in. Balisiowie, Bulińscy, Dulowscy, Oczkowscy, Palkowie (Nazwisko Pala a wcześniej Palka ze Zrębic też bardzo mocno występuje w moim drzewie!), Wartalscy.Obecnie cabanami nazywa się często humorystycznie wszystkich mieszkańców Chrzanowa, a za najbardziej znaną regionalną potrawę uchodzą ziemniaki po cabańsku.
Więcej informacji o Cabanach -
pl.wikipedia.org/wiki/Czaban
Inne nazwiska występujące w moim drzewie to Bachmat (Biskupice) - rasa koni tatarskich - link
pl.wikisource.org/wiki/Encyklopedia_staropolska/Bachmat
oraz Cieleban prawdopodobnie inna wersja nazwiska Caban.
Na koniec jeszcze warto wspomnieć o chlebie tatarczuchu wypiekanego z gryki albo tatarki w Żarkach - jak mawiała moja babcia.
Tradycja, pochodzenie oraz historia tatarczucha:
Gryka jest jedną z najcenniejszych roślin uprawnych ze względu na skład chemiczny i wartość odżywczą. Głównym celem uprawy jest produkcja nasion służących do wyrobu kaszy, która jest cennym produktem żywnościowym. Grykę uprawia się także jako surowiec do wyrobu leków, poza tym jest to roślina miododajna. Gryka została przyniesiona do Polski w okresie średniowiecza przez Mongołów i w większych ilościach uprawiana była w celach konsumpcyjnych. W okolicach Częstochowy znajdowały się liczne ośrodki kaszarskie, ale znaczną ilość ziarna przetwarzano w obrębie własnego gospodarstwa. W Żarkach już od dawna utrzymuje się tradycja pieczenia chleba z mąki gryczanej (tatarczanej). Tradycja wypieku tego pieczywa przekazywana była skrzętnie z pokolenia na pokolenie. Chleb sprzedawany był od zawsze na targach, odpustach i różnych imprezach im towarzyszących. Miejscowość Żarki słynie z jarmarków, organizację takich uroczystości nadał miastu król Zygmunt August w 1556 roku. Jak głosi legenda, chleb ten pierwotnie wypiekany był na terenach Stobiecka Miejskiego, obecnej dzielnicy Radomska. Tam właśnie uprawę gryki zapoczątkowali osiedleni w dawnych czasach jeńcy tatarscy, stąd jej potoczna nazwa – tatarka. Chleb tatarczuch stał się nieodłącznym elementem tradycji kulturowej tych terenów oraz ich swoistym symbolem. Chleb tatarczuch to ciemny, słodki chleb, wypiekany z mąki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Gdy zaczyn drożdżowy wyrośnie, ciasto przekłada się na grube blachy i piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Upieczony bochen chleba waży około 7 kg. Jego ciemna barwa i słodki smak są zasługą mąki gryczanej oraz proporcji dodawanych składników. Świeżość chleba utrzymuje się nawet do 7 dni. Najczęściej spożywany jest on z masłem, wędliną, ale może być używany jako deser do kawy zamiast ciasta.
Jeśli ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada inne materiały na temat osadnictwa tatarskiego to jestem jak najbardziej zainteresowany.