Do wątku - Klekoty - wciągnął mnie artykuł Pana Michała Mugaja, tym bardziej, że wspomnianego Pana Włodzimierza Łapetę znałem w tamtych latach osobiście. W Klekotach nie byłem ponad 40 lat.
Na podstawie wpisów z par. Kruszyna i par. Borowno podjąłem próbę ustalenia pierwszych mieszkańców wsi. Na przestrzeni lat miejsce to określane było w różny sposób: Pustkowie, W lesie, Z boru, Abjecta. W latach 1620 - tych spotkałem się z określeniem - Caupona vulgo Klekot. Zbiega się to w czasie z objęciem w 1621r Dóbr Kruszyna przez Kacpra Denhoffa. Być może wtedy zapadła decyzja o postawieniu Karczmy przy ważnym wówczas trakcie biegnącym z Wielunia poprzez; Brzeźnicę, Kruszynę Borowno do Częstochowy.
Par. Kruszyna
- 1621r - Anna - o. Marcin Klekot m. Regina
- 1623r - Albert - o. Marcin Klekot m. Regina
- 1635r - Klekoty - Krystyna - o. Marcin Klekot m. Regina
- 1646r - W lesie - Aleksander - o. Mikołaj Wlejski m. Anna
- 1647r - W lesie - Mikołaj - o. Mikołaj Wlejski m. Anna
- 1650r - W lesie - Marianna - o. Mikołaj Wlejski . m. Anna
/ Anna Wlejska to być może córka Marcina Klekota. Albert Klekot widnieje w 1645r w Lgocie /
- 1662r - Klekot - Maryna - o. Walenty Góźdź m. Agnieszka
- 1691r - Klekoty - Sebastian - o. Jan Klekot m. Marianna Saternus
- 1694r - Klekoty - Zofia - o. Jan Klekot m. Marianna Saternus
- 1772r - Z boru - Jakub - o. Krzysztof Dygasik m Magdalena
- 1775r - Z boru - Marianna - .Krzysztof Klekot m. Magdalena Kurolowka
- 1778r - Z boru - Krzysztof - o. Krzysztof Digas m. Magdalena Klekot
- 1779r - Klekoty - Andrzej - o. Andrzej Krzaczek m. Katarzyna Zachrystynka
- 1781r - Abjecta ades vulgo Klekot - Małgorzata - o. Krzysztof Dygas m. Magdalena
- 1781r - Abjecta ades vulgo Klekot - Antoni - o. Jan Klekot m. Helena
- 1790r - Abjecta ades vulgo Klekot - Agnieszka - o. Jacek Kaczorowski m. Marianna
Ślub - 1690r Klekoty - Młyn Saternus - Jan Klekot i Marianna Saternus
Ślub - 1777r Z boru - Maciej Binczak i Petronella Klekot
Par. Borowno
- 1739r - Z boru - Anna - o. Franciszek Klekot m. Marianna
- 1741r - Klekot - Magdalena - o. Franciszek Klekot m. Marianna
- 1743r - Klekot- Jan - o. Franciszek Klekot m. Marianna Rybak
- 1762r - Klekoty - Regina - o. Jakub Klekot m. Katarzyna
Ślub - 1800r Klekot - Łukasz Karoń i Łucja Klekot
Próbowałem umieścić w czasie powstanie leśniczówki i kuźni. W metrykach natrafiłem jedynie na wpis z 1863r - Walenty Gradzik leśniczy w Klekotach zamieszkały oraz Gotlib Fuhrmann w 1866r zamieszkały w Klekotach - pisarz leśny w lasach kruszyńskich / z Wrocławia /
Kuźnia prawdopodobnie była w obrębie osady karczemnej.
- 1840r - Par. Kruszyna - Pustkowie Klekoty - ludność 8 osób - dziesięciny brak
- 1854r Par. Borowno - Pustkowie Klekoty - ludność 15 osób - dziesięciny 30 kopiejek
Wieś Klekoty zaczęła się rozrastać przed 1860r. Na podstawie metryk widać większą ilość zamieszkujących tam rodzin, oraz wzrost liczby ludności . W latach 1860 -tych występuje sporo osób określanych jako pracownicy leśni.
The following user(s) said Thank You: Michał Mugaj, Teresa Cybulska