I. Bartłomiej Trepka h. Topór dziedzic Woli Hankowskiej żona Cecylia Węgierska. Ślub 1762r akt nr 3 Łyskornia pow. Wieluński. Świadkowie ślubu to: Magnificus Józef Karśnicki i Joanna Z ?
Dzieci:
1. Magnificus Bonawentura Trepka ur. 1765 – 1826r Willa Wólka żona Klara Joanna Łuczycka ur. 1784r – zmarła po 1835r Wola Hankowska
Dzieci:
· Ksiądz Paulin Ignacy Trepka ur. 22.04.1801r Bichniów k. Secemina. Ukończył zewnętrzne seminarium duchownie u Księży Misjonarzy w Warszawie. W dniu 01.06.1824r otrzymał święcenia kapłańskie a we wrześniu udał się z o. Janem Podgórskim do Piotrkowic k. Kielc gdzie inicjował tajną wspólnotę redemptorystów „pod przykryciem” parafii i sanktuarium Maryjnego. Uczestniczył w głoszeniu misji jubileuszowych, jako dobry kaznodzieja. W 1827r został administratorem parafii Kurozwęki. A po wybuchu powstania listopadowego dołączył do niego jako kapelan.
· Maksymilianna Teresa Trepka ur. 1805r Secemin mąż Napoleon Ignacy Ossowski h. Prus I. Ślub 26.08.1830r Wola Hankowska, świadkowie: GD Zygmunt Rogolański lat 23 posesor wsi Kuźnica i Edward Kiedrzyński lat 23 dziedzic dóbr Kiedrzyn.
· Ludwika (Marianna) Trepka ur. ok. 1810r mąż GD Ludwik Knopf. Ślub sierpień 1830r Wierzchowisko k. Woli Hankowskiej. Świadkowie GD Adolf Bystrzanowski i GD Andrzej Szczutowski.
· Konstancja Trepka ur. ?, mąż August Zakrzewski ślub 1846r Częstochowa św. Zygmunta.
· Izabella Józefa Trepka ur ok. 1816r zmarła 1853r Kłobuck mąż wdowiec Andrzej Sędzimir, ślub wrzesień 1836r Leśniaki k. Częstochowy. Świadkowie Ignacy Ossowski i Jan Skupiński.
· Bolesław Józef Wojciech Trepka dziedzic Wólki Hankowskiej ur. 15.03.1817r Dwór Brzegoński pow. Jędrzejowski zmarł 03.07.1846r Częstochowa w wieku 27 lat kawaler. Świadkowie JP Maciej Drótkiewicz lat 32 pisarz prowentu Brzegońskiego i JP Stanisław Czechowski lat 25 dziedzic w Czechowie?. Świadkami zgonu byli Wilhelm Topolski Dziedzic Radostkowa oraz brat zmarłego Adolf Trepka lat 24 .
· Nikodem Adolf Erazm Trepka h. Topór ur. 10.11.1822r Wólka Hankowska – 27.07.1911r Sandomierz (świadek ślubu Wincentego Żeromskiego i Franciszki Józefy Katerla) żona Tekla Józefa Katerla ur. 09.05.1829r zmarła 1907r., c. Józefa Katarli i Agnieszki Jackowskiej, chrzestna Stefana Żeromskiego. Ślub 03.07.1850r Węgleszyn. Świadkowie ślubu to Franciszek Makulski dziedzic dóbr Dzierzgów, Dąbia i Życzyc Większych lat 58 wuj nowo zaślubionej i Fabian Rybarski posesor wsi Ropowice lat 48. Dzieci Adolfa:
1. Bolesława Ignaca Marianna Trepka ur. 1851r Węgleszyn mąż Ludwik Teofil Saski h. Sas ur. 01.09.1839r – 1905r., s. Jana Edmunda Michała Saski ur. 1809 – 1863r i Józefaty Barbary Heleny Żeromskiej ur. 27.11.1816r Krasocin – 26.04.1889r Kielce (siostry Wincentego Żeromskiego). Ślub 1880r akt nr 3 Chobrzany. Dzieci:
- Teofil Saski ur. 1880r
- Wanda Saska ur. 1885r mąż Feliks Niwiński
- Władysław Saski ur. 1888r – 1888r Samborzec Śmiechowice.
- Eugeniusz Saski żona Marianna Łodkowska ślub 1917r Połaniec
2. Józef Bonawentura SylwinTrepka ur. 1854r – 1927r żona Michalina Pancer ur. 1863r – 01.09.1928r. córka Michała i Lucyny.
3. Ignacy Onufry Bonawentura Trepka ur. 12.06.1863r Daleszyce Górno, zgłosił Adolf Trepka dzierżawca dóbr rządowych Górno lat 41. Świadkowie chrztu Wincenty Szteyner dzierżawca Brzechowa i Józef Toltyński. Rodzice chrzestni to Wincenty Żeromski dzierżawca dóbr ziemskich i Salomea Trepkowa żona dzierżawcy dóbr Napęków.
Ostatnia11 miesiąc 6 dni temu edycja: Donat Jozef Herszel od.
The following user(s) said Thank You: Danuta Blachnicka-Łebek, Krzysztof Łągiewka, Małgorzata Flis /Cieśla/
Jeśli chodzi o dobra ziemskie Wola Hankowska to opisałem je w niniejszym wątku na stronie 60. Powtórzę tutaj tylko to co dotyczyło rodziny Trepka:
Bonawentura Trepka odziedziczył Wolę Hankowską po swym ojcu Bartłomieju Trepce wskutek działów 31 stycznia 1806 r. w sumie 60.000 zł.
Po śmierci Bonawentury Trepki dobra odziedziczyły jego dzieci: 1.ksiądz Ignacy Trepka, 2.Maksymilianna z Trepków Osowska, 3.Izabella Trepka, 4.Ludwika z Trepków Knopff, 5.Konstancja Trepka, 6.Bolesław Trepka, 7.Adolf Trepka. Z mocy protokołu regulacyjnego z 4.06.1833 r.
Ponieważ rodzeństwo zalegało ze spłatami rat pożyczki Towarzystwa Kredytowego Ziemskiego, dobra zostały wystawione na licytację i sprzedane Andrzejowi Sędzimirowi 16/28.01.1840 r. za 14.445 zł.
11/23.12.1840 r. Andrzej Sędzimir sprzedał Wolę Hankowską Bolesławowi Trepce za 40.000 zł.
Po bezpotomnej śmierci Bolesława Trepki z mocy protokołu regulacji spadku z 30.09/12.10.1850 r. majątek odziedziczyli: 1.Joanna z Łuczyckich Trepka - matka, 2.Paulin Ignacy Trepka, 3.Maksymilianna Teresa z Trepków Osowska, 4.Izabella Józefa Trepka, 5.Marianna Ludwika Trepka - wszyscy czworo jako rodzeństwo Bolesława Trepki.
Dobra Wola Hankowska zostały wywłaszczone przez Towarzystwo Kredytowe Ziemskie i wystawione na licytację, na której nabył je 10/22.11.1849 r. Jan Aleksander Borkiewicz za 30.070 zł tj. 4510 rubli i 50 kopiejek. Co jednak prawnie zatwierdzono już po przejęciu dóbr przez spadkobierców Bolesława Trepki.
The following user(s) said Thank You: Małgorzata Flis /Cieśla/
Witam Panie Krzysztofie oczywiście czytałem już wcześniej i bardzo przydały się te informacje. Obecnie mam na stole Tekle Topolska c. Józefa i Wiktorii z Gogolewskich Topolskich i męża Idzi Karsnicki h. Jastrzebiec. Wymieniony zmarł 1806r Willa Wlynice. Czy to syn Sebastiana Marcelego z Myjomic Dz. Kierzna podstolica Ostrzeszowskiego i Franciszki Węgierskiej. Wszystko na to wskazuje gdyż Kazimierz Fundament Karsnicki z Wiktoria Topolska podawali do chrztu dziecko Macieja i Julianny Gogolewskich Olszewskich. Mam mało informacji właśnie o Idzim Karsnickim i będę wdzięczny za każdą informację. Przeglądam dzienniki radomszczańskie ale liczę na pomoc.
Pozdrawiam Donat
Poszukiwałem informacji na temat Idziego Karśnickiego, ale pojawia się tylko Idzi Karśnicki wylegitymowany ze szlachectwa w 1837 r. Syn Jana Gwalberta, stolnika ostrzeszowskiego, i Jadwigi Masłowskiej, wnuk Sebastiana, podstolego bracławskiego, prawnuk Franciszka Karśnickiego, który w roku 1710 odziedziczył wieś Kierzno. U Minakowskiej też jest tylko ten jeden Idzi Karśnicki, który jednakże miał umrzeć w 1835 r. Idzi Karśnicki zmarły w 1806 r. we Włynicach nigdzie się nie pojawia. Jeśli zaś chodzi o Włynice to w tym czasie wchodziły one w skład rozległych dóbr Pławno: 21 września 1791 r. dobra miasto Pławno wraz z wsiami Bobry, Gowarzów, folwark Przerębów, Stanisławice, Włynice, Gburstwo w Kotfinie, część Szczepocic litera A, Ludwików, Widzów oraz Jacków i Baby litera A stały się własnością Ludwika Fundament Karśnickiego, który nabył je w części w spadku po swym ojcu Konstantym, a w części kupił od swego brata Jacka Fundament Karśnickiego starosty pląskowickiego za sumę 386 000 florenów. Po Ludwiku Karśnickim te rozległe dobra odziedziczyli jego dwaj synowie Antoni i Augustyn. Antoni Karśnicki zmarł bezpotomnie i dobra te przeszły wyłącznie w ręce Augustyna Karśnickiego, który na skutek ciążących na nich długów został z nich wywłaszczony, a dobra te zostały sprzedane na publicznej licytacji 8.08.1818 r. Łukaszowi Kobierzyckiemu. Skoro Idzi Karśnicki mieszkał we Włynicach czyli na terenie dóbr Pławno to na pewno był spokrewniony z właścicielami, ale nie wiadomo jakie to były koligacje. To czyim był synem Idzi Karśnicki czeka na wyjaśnienie. Czy był synem Sebastiana Marcelego z Myjomic? Być może, ale dopóki nie znajdą się na to dowody to należy to pozostawić w sferze spekulacji.
Dziękuję za ustalenia, oczywiście ma Pan Rację że trzeba zaczekać może gdzieś znajdzie się wyjaśnienie. Wstawiłem opis Topolskich przy temacie Joanna z Topolskich Ossowska i myślę, że za wyjątkiem Idziego Karsnickiego męża Teki Topolskiej wszystko się zgadza. Zresztą w akcie narodzin syna Stanisława w 1798 chrzestnym jest Ludwik Karsnicki i Marianna i Felicjan Gogolewscy z Chorzenice oraz Angela Świderska Karśnicka. Myślę ze wszystko się zgadza ale oczywiście dalej szukam konkretnego potwierdzenia. Dzięki aktom narodzin dzieci Tekli i Idziego ustaliłem datę narodzin Tekli i mam nadzieję że Idziego też potwierdzę. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
Ostatnia10 miesiąc 4 tygodni temu edycja: Donat Jozef Herszel od.
Panie Krzysztofie zdobyłem akta z Archiwum Państwowego w Piotrkowie Trybunalskim z 1806r dot. opieki nad dziećmi po zmarłym Idzim Fundamentem Karśnickim mężem Tekli Topolskiej. Wszystko zaczyna się kleić i moje ustalenia potwierdzają się. Oczywiście muszę to rozczytać a pismo jest straszne. Opiekunem nad nieletnimi dziećmi został Tomasz Trepka. Tekla wyszła za mąż za Michała Strzeleckiego s. Stanisława i Klary z Stawickich. Drugi mąż Klary to Walenty Dorożyński Dz. Bratkowic. Gdyby Pan chciał to mogę podesłać na email jakieś dokumenty.
Pozdrawiam Donat
Ostatnia10 miesiąc 3 tygodni temu edycja: Donat Jozef Herszel od.