Bardzo dziękuję Pani Szafert! Sądzę, że jeszcze nie raz zwrócę się do Państwa o pomoc, bo im dalej w las, tym więcej drzew, a znaleźć właściwy trop będąć już w XVIII wieku nie będzie prosto. Sądzę, że niedłgo będę musiał jechać do Polski i odwiedzać poszczególne parafie.
Witam serdecznie
przesyłam
akt ur Andrzeja Jarząbka rok 1840
oraz ślub jego rodziców rok 1830
par.Kruszyna
parafia Kruszyna jest dostępna na
metryki.genbaza.pl/auth/index
tylko należy się zalogować
Krystyna Szafert
Załączniki:
The following user(s) said Thank You: Bogusław Jarząbek
Bardzo Pani dziękuję, Pani Szafert! Do tych aktów już dotarłem poprzez FamilySearch, gdzie mam już konto. Zdążyłem też dotrzeć do aktu zgonu Jana Jarząbka, ojca Jakuba, z roku 23.02.1816, dzięki czemu wiem, że jego ojcem był Piotr Jarząbek, ożeniony z Teklą Jarząbek, z domu Rygała. Dzięki wyszukiwarce nazwisk w naszym portalu znalazłem Piotra Jarząbka, urodzonego w parafii Kruszyńskiej, więc przypuszczalnie w Wikłowie, jak jego potomkowie, w 1778 (juź pierwsza Rzeczpospolita! ) - jego ojcem był Mateusz Jarząbek, a matką - Katarzyna Jarząbek, z domu Rolkowka. Ale co to ostatniej dwójki brakuje mi zdjęc aktów, więc traktuję to na razie jako "niepewne". Co będzie dalej, w końcu jesteśmy już w czasach I RP, jeszcze nie wiem Ale szukam intensywnie! Jeśli mają Państwo jakiś trop, przyjmę chętnie każdy! I dziękuję za wszystko!
Bogusław Jarząbek
Załączniki:
Ostatnia4 lata 11 miesiąc temu edycja: Bogusław Jarząbek od.
The following user(s) said Thank You: Krystyna Jałowiecka Szafert
Może ma Pan rację, przeczytałem cały akt zgonu i słowo "dziecię" w szóstej linijce od dołu psuje mi cały koncept, więc usunąłem ostatnie wyniki z drzewa genealogicznego. Bardzo dziękuję za czujność