Archiwum Diecezjalne w Opolu udostępniło większość swoich zeskanowanych mikrofilmów:
archiwum.diecezja.opole.pl/mikrofilmy2/
Są tam również mikrofilmy oznaczone na familysearch ikonką szpulki, czyli ogólnie niedostępne.
The following user(s) said Thank You: Szymon Gruca, Hanna Hofman-Polańska, Danuta Blachnicka-Łebek, Jerzy Bartnicki, Michał Mugaj, Krzysztof Kucharski, Arkadiusz Kalloch, Dirk Helmstädt, Wiesław Macoch, Rafał Molencki and 3 other people also said thanks.
Bardzo dziękuję za zamieszczenie tej informacji. Dla mnie okazała się niezmiernie przydatna. Odnalazłam akty (nie miałam całkowitej pewności gdzie szukać) w domowym zaciszu bez potrzeby wyjazdu do Opola Teraz mam konkret.. Jeszcze raz dziękuję.
Link od jakiegoś czasu jest nieaktywny. Pozwoliłem sobie wysłać maila z zapytaniem czy dane te będą znowu dostępne ale od ponad tygodnia nie mam odpowiedzi. Czy ktoś wie może kiedy i gdzie dane te znowu będą dostępne?
Z tego, co się orientuję, to wszystkie udostępnione mikrofilmy, które dostępne były pod tym linkiem zostały wycofane z publicznego dostępu, a powodem tego było naruszanie zasad RODO.
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska, Dirk Helmstädt
Ja też pisałam do archiwum w Opolu o przyczynę wycofania strony i odpowiedź, którą otrzymałam potwierdza to co Pan napisał
1 grudnia 2020 roku tak do mnie napisano
"Nastąpi to niezwłocznie, skoro tylko skomplikowana mozaika materiału genealogicznego (występowanie na setkach kilkudziesięcioletnich mikrofilmów, z których wykonano skany, tuż obok siebie źródeł najstarszych i najnowszych) zostanie przesiana surowym sitem RODO."
To niestety może potrwać. Ale napiszę raz jeszcze.
B. Szwarcer
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska, Kacper Bukała, Dirk Helmstädt