Rodzina Kotwicz Wyrzykowski

Więcej
2 lata 3 tygodni temu #44559 przez Krzysztof Łągiewka
Replied by Krzysztof Łągiewka on topic Rodzina Kotwicz Wyrzykowski
Ponieważ Stefan Wyrzykowski był w wojsku, sprawdziłem bazę danych Centralnego Archiwum Wojskowego. Otóż w tymże archiwum znajduje się jego teczka: Wyrzykowski Stefan, kolejarz, "Boruta". Urodzony 5 VIII 1887 r. w Koninie, syn Aleksandra i Marii z Wasikiewiczów, adres: majątek Garnek, poczta Aurelów. 19 kwietnia 1937 r. otrzymał Krzyż Niepodległości. Należałoby wypożyczyć tę teczkę i przejrzeć jej zawartość. Może będą tam jakieś interesujące informacje. Wspomniał Pan, że Władysław Wyrzykowski po sprzedaniu swojej części Witkowic znalazł się w Koninie. Być może inni Wyrzykowscy też się tam udali? Stefan Wyrzykowski z Garnka miał być synem Aleksandra, być może jest to Aleksander Wyrzykowski - brat Władysława? 
The following user(s) said Thank You: Michał Mugaj, Donat Jozef Herszel

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2 lata 3 tygodni temu - 1 rok 1 miesiąc temu #44566 przez Donat Jozef Herszel
Replied by Donat Jozef Herszel on topic Rodzina Kotwicz Wyrzykowski
Z całą pewnością mogę stwierdzić, że Stefan Wyrzykowski jest synem Aleksandra Konstantego Mikołaja Wyrzykowskiego i Marianny Wasikiewicz. Aleksander to syn Leopolda Wyrzykowskiego i Felicyanny Ossowskiej. Wszystkie dokumenty wysłałem Panu e-mail czekam jedynie na zawartość teczki z archiwum z Warszawy, którą już obiecano mi przesłać droga elektroniczną. Informacji dot. majątku Wyrżykowskich w Witkowicach na chwilę obecną nie jestem w stanie ani potwierdzić ani zaprzeczyć.
pozdrawiam serdecznie Donat
Ostatnia1 rok 1 miesiąc temu edycja: Donat Jozef Herszel od.

Więcej
1 rok 11 miesiąc temu - 3 miesiąc 1 tydzień temu #44700 przez Donat Jozef Herszel
Akt nr 3 Witkowice
ślub Leopolda Wyrzykowskiego i Felicjanny Ossowskiej c. Jana Ossowskiego i Joanny Topolskiej 1830r w Kłomnicach.

Działo się w wsi Kłomnicach dnia dwudziestego trzeciego miesiąca stycznia tysiąc osiemset trzydziestego roku o godzinie piątej z południa z mocy pozwolenia zastępcy proboszcz parafii Borowna z dnia dwudziestego stycznia roku bieżącego Wiadomo czynimy, iż w przytomności świadków urodzonego Tomasza Topolskiego Dziedzica Dóbr Witkowice lat czterdzieści siedem mającego w wsi własnej Witkowicach zamieszkałego i urodzonego Wiktora Gogolewskiego lat czterdzieści siedem mającego w Wsi Dziedzicznej Zdrowej zamieszkałego obydwaj w Parafii Borowno, na dniu dzisiejszym zawarte zostało Religijne Małżeństwo po między urodzonym Wielmożnym Napoleonem Leopoldem kawalerem Kotwicz Wyrzykowskim lat mającym dwadzieścia trzy zamieszkałym w Wsi Pojałowice w Parafii Nasiechowice w obwodzie miechowskim w województwie krakowskim urodzonego w mieście Wolnym Krakowie synem Tomasza Kotwicz Wyrzykowskiego i Salomei z Kowalskich małżonków zamieszkałych w Wsi Pobiednik Wielki w Parafii Pobiednik Mały, z własnego majątku utrzymującym a Panną Heleną Petronelą i Felicyanną Osowską lat mającą dwadzieścia pięć w Wsi Witkowicach przy wuju zamieszkała w wsi Łagiczy w Parafii Luboiniec urodzoną, córką urodzoną z Jana Nepomucena i Joanny z Topolskich małżonków Ossowskich w Wsi Luboiniec parafii Borowno zamieszkałych i z własnego majątku się utrzymujących. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach trzecim dziesiątym siedemnastym miesiącu styczniu roku bieżącego tak w parafii Borowno jak w parafii Nasiechowice jako też zezwolenie ustne przytomnych rodziców. Aktowi Małżeństwa ze strony Rodziców Pana Młodego zezwolenie przed Burmistrzem Miasta Obwodowego Miechowa na dniu dwudziestym siódmym grudnia roku zeszłego urzędownie zrobione i tu do akt załączone. Tamowanie małżeństwa nie zaszło małżonkowie nowi oświadczają, iż nie zawarli żadnej umowy przedślubney. Akt ten stawającym przeczytany i przez świadków jako i nowożeńców i Nas podpisany.
Felicja Ossowska
Leopold Wyrzykowski
Jan Nepo Ossowski ojciec
Tomasz Topolski świadek
Wiktor Gogolewski jako świadek
Józef Brzeziński pleban dziekan częstochowski
Ostatnia3 miesiąc 1 tydzień temu edycja: Donat Jozef Herszel od.

Więcej
1 rok 9 miesiąc temu - 1 rok 1 miesiąc temu #45055 przez Donat Jozef Herszel
Szukanie po archiwach pochłania mi sporo czasu ale efekty są bardzo ciekawe. W uzupełnieniu przesyłam jeszcze trochę danych dotyczących mojego bezpośredniego przodka Władysława Wyrzykowskiego spadkobiercy Witkowic późniejszego wójta Brudzewa Kaliskiego obecnego Blizanowa a jest to akt urodzenia:

Akt 106 Witkowice (1838r urodziny Władysława Wyrzykowskiego) 
Działo się w Wsi Borownie dnia dwudziestego trzeciego października tysiąc osiemset trzydziestego ósmego roku. Stawił się Wielmożny Leopold Wyrzykowski Dziedzic Wsi Witkowice lat trzydzieści sześć mający w obecności Wielmożnych Wilhelma Topolskiego Dziedzica Wsi Radostków lat czterdzieści dwa tudzież Józefa Wyrzykowskiego lat trzydzieści pięć mających, pierwszego w Radostkowie drugiego w Olkuszu na Urzędzie Sekretarza Obwodu zamieszkałych i wskazał Nam Dziecię płci męskiej zrodzone w Witkowicach w domu w którym mieszka z małżonką pod numerem pierwszym dnia dwudziestego szóstego wrzesnia roku bieżącego z Jego małżonki Felicyanny z Ossowskich lat trzydzieści trzy mającej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadane zostały imiona Władysław, Jan, Kanty, Michał a Rodzicami Jego chrzestnymi byli wspomnieni Wielmożni Wilhelm Topolski i Benigna z Stankar Wyrzykowska tudzież Józef Wyrzykowski i Marianna z Krynis Topolska. Akt ten stawiającym i świadkom Wszystkim Religii katolickiej będącym przeczytany i przez Nas podpisany został.
Leopold Wyrzykowski
Wilhelm Topolski
Józef Wyrzykowski
Ks. Józef Lisiecki proboszcz borowieński

Wymieniony zmarł w 1903 roku w Blizanowie jako wójt Brudzewa Kaliskiego i właściciel Blizanowa. 
Ostatnia1 rok 1 miesiąc temu edycja: Donat Jozef Herszel od.

Więcej
1 rok 4 miesiąc temu - 3 miesiąc 1 tydzień temu #45454 przez Donat Jozef Herszel
Witam. Dawno się nie odzywałem ale cały czas szukałem materiałów o Wyrzykowskich. No i rozwiązałem zagadkę konfiskaty majątku o której mówił Stefan Wyrzykowski w książce Agaty Małolepszej. Zdobyłem akta personalne Włodzimierza Wyrzykowskiego sekretarza powiatu Warszawskiego i później Łęczyckiego. To syn Józefa i Benigny z Stankarów. Józef to brata Leopolda Wyrzykowskiego dziedzica Witkowic i Luboienki. Włodzimierz oraz jego ojciec Józef (rachmistrz obwodu olkuskiego), nie jestem pewien czy Józef ale jego syn Włodzimierz Wyrzykowski h. Ślepowron brał udział w powstaniu styczniowym. Józef akt zgonu 1864 Łęczyca a jego syn Włodzimierz zgon 1866r. Wymieniony aresztowany przez władze carskie w 1864 jako wiezień polityczny zesłany w głąb guberni cesarskich przez policmajstra Fiodora Trepowa. Dodam jeszcze, że Włodzimierz Wyrzykowski z początkiem powstania w 1863 wziął ślub z Antonina Trautsolt córka naczelnika powiatu Warszawskiego potem łęczyckiego. Mieli dwoje dzieci, które jednak zmarły, dziewczynka po kilku dniach po urodzeniu a syn urodził się już po śmierci Włodzimierza. Teść Karol Trautsolt pracował razem z zięciem Włodzimierzem i jest pochowany w Łęczycy na cmentarzu augsburskiej przy ul. Górniczej, gdzie do dziś znajduje się przepiękny pomnik. Po zesłaniu zięcia Władysława i jego śmierci Antonina wdowa po Włodzimierzu poślubiła niejakiego Ferdynanda Jacobi rachmistrza z Łęczycy. Mieli 9 dzieci, jedno z nich to ks. Ferdynand Jacobi zamęczony w obozie koncentracyjnym w 1942 jest o nim sporo w Googlach. Kolejna to córka Leokadia Maria wyszła za mąż za Włodzimierza Antoniego Trąmpczyńskiego h. Topor. Cieszę się, że zdobyłem tak ważne dokumenty no i najważniejsze że Stefan Wyrzykowski jednak mówił prawdę o udziale Wyrzykowskich w powstaniu styczniowym.
Pozdrawiam serdecznie Donat
Ostatnia3 miesiąc 1 tydzień temu edycja: Donat Jozef Herszel od.

Więcej
1 rok 1 miesiąc temu #46076 przez Urszula Joanna Porycka
Replied by Urszula Joanna Porycka on topic Rodzina Kotwicz Wyrzykowski
Witam, pochodzę z Rodu Długosz- Wyrzykowski herbu Ślepowron. Ziemia Mielecka to kolebka naszego Rodu. W XV wieku nabyliśmy swe nazwisko od miejscowości Wyrzyk.Jeżeli są jakieś zgodności z tym co podaję, służę drzewem genealogicznym od roku 1572 od urodzenia Jarosza Wyrzykowskiego. Pozdrawiam.

Czas generowania strony: 0,000 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie