W Łojkach wymienione jest kilkadziesiąt różnych nazwisk, np. Kulesza, Gliński, Trepizor(ek), Ujma, Cierpiał, Walaszczyk, Kruk, Wachelka, Rak/Raczek, Mrowiec i wiele innych. Nazwisko Kadłubek nie występuje w ogóle, a jedyny Mateusz w tym długim wykazie to Mateusz Rakuszek, żonaty z córkami Marianną, 15 i Katarzyną, 12. Proszę brać pod uwagę, że dość częste ówczas były podwójne nazwiska-przydomki.
Nazwiska Kadlubek nie widzę też w innych wsiach starostwa kłobuckiego (Biała, Pierzchno itd.).
Ostatnia4 miesiąc 1 tydzień temu edycja: Rafał Molencki od.
Witam
Proszę o sprawdzenie, czy w spisie wsi Biała występuje Sebastian Kulesza zwany Gawenda, oraz nazwisko Lis.
W latach 1780 - tych Jan Nabiałczyk z żoną Heleną Pakuła oraz synami: Piotrem, Łukaszem, i Janem przenieśli się z Rybnej do Białej.
Tam prawdopodobnie otrzymali przydomek - LIs.
Pozdrawiam
Dziękuję Panie Rafale za poświęcony czas. Miałem nadzieję, że uda mi się skonfrontować informację ze spisem Białej z 1790 r.
Zauważyłem, że informacje ze spisów nie są jednoznaczne. Przykładowo - spis wsi Kocin z 1790 r umieszczony w powiecie Lelowskim różni się od spisu z 1790 r Ziemi Wieluńskiej. / inna numeracja domów, wiek osób, a czasem inne imiona żon gospodarzy /
Podobną sytuację zauważyłem w spisie z Wręczycy z 1791 r.
Pozdrawiam