Zatwardzie

Więcej
5 miesiąc 1 tydzień temu #46880 przez Monika Pyrgiel
Zatwardzie was created by Monika Pyrgiel
Mam pytanie, czy ktoś wie, gdzie było Zatwardzie? Czy chodzi o Zawiercie? Chodzi o akt ur mojej pra...Gertrudy Masłoń Kazimierza i Zofii. Tylko, czemu wtedy chrzest byłby w Żarkach? Może dlatego, że Zofia z domu Garbowska była z Żarek???
www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HT...9-5C9?i=5&cc=2115410

Mokari

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
5 miesiąc 1 tydzień temu - 5 miesiąc 1 tydzień temu #46882 przez Barbara Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic Zatwardzie
Myślę, że pierwsze znane dziecko Kazimierza urodziło się w Zatwardziu a ochrzcili je w Żarkach. Następne dzieci już z Żarek i to Zatwardzie w żadnym akcie urodzenia już się nie pojawia
Jedyne, znalezione Zatwardzie to okolice Jaworzna. Może tam Kazimierz trochę pracował a potem wrócili na "rodzinną ziemię". Ale to domysły. Jak było? Pewnie pozostanie tajemnicą.
Już tylko dla informacji. Na YouTube można obejrzeć króciutki film o Zatwardziu Jaworzno. 

B. Szwarcer
Ostatnia5 miesiąc 1 tydzień temu edycja: Barbara Szwarcer od.

Więcej
5 miesiąc 1 tydzień temu #46884 przez Edward Głowacki
Replied by Edward Głowacki on topic Zatwardzie
Kiedyś ktoś coś zatwierdził i powstało Zatwieardzie ? Niezła teoria, to by była sensacja ! O ile ksiądz dobrze spisał to co usłyszał, prawdopodobnie istniała taka jednostka geograficzna, przysiółek w okolicy Żarek. Schloss oznacza coś zamkniętego, Festung coś umocnionego, to może to Zatwardzie oznaczało zaplecze czegoś mocnego, twardego ? Dwór ? Koniec XVII wieku ! W tamtych czasach miejsce na tyle istotne i charakterystyczne by o nim wspomnieć w dokumentach, z biegiem czasu straciło na znaczeniu i jego nazwa uległa zapomnieniu lub zniekształceniu. Potrzebne są wzmianki nt. Zatwardzia w innych aktach i szczegółowa mapa okolic Żarek z XVII / XVIII w. 

Czas generowania strony: 0,000 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie