Dzień dobry Państwu!
Jestem nowym członkiem tej Społeczności. Przeszukałem forum i nie znalazłem tego tematu, stąd moje pytania.
1. Czy często spotykacie się ze zmienionym imieniem poszukiwanej osoby?
Chodzi mi o zupełnie inne imię, nie inną pisownię, czy w innym języku. Tu: było Marianna, jest Apolonia. Przełom XIX i XX wieku.
2. Czy da się odnaleźć archiwalia poświadczające taką zmianę?
Na obecną chwilę mam tylko zeznania rodziny, pasujące rejestry w Genetece (Marianna się urodziła i "zniknęła"; Apolonia się "nie urodziła", ale jest) oraz grób z nowym imieniem.
Czy w akcie urodzenia było tylko jedno imię? Bardzo często się zdarzało, że jeśli dziecko było dwojga imion, to w późniejsze akty wpisywano imiona zamiennie albo używano tylko drugiego. A może chodzi o dwie różne osoby? Proszę zamieścić akt urodzenia i zgonu ,będzie prościej coś sprawdzić.
Mój prapradziadek na swoim chrzcie w 1855 r. otrzymał tyko jedno imię: Bonawentura. Jednakże już w akcie ślubu w 1874 r. jest Władysław. Rodzi mu się do 1897 r. dziesięcioro dzieci. W dziewięciu aktach jako ojciec figuruje Władysław, a tylko w jednym Bonawentura. W dokumentach dotyczących ziemi oraz w aktach notarialnych występuje jako Władysław. W swoim akcie zgonu w 1929 r. jest już znowu Bonawenturą. Jego syn, a mój pradziadek w akcie urodzenia i ślubu ma imię ojca Władysław, ale już w akcie zgonu Bonawentura. Wygląda to tak jakby prapradziadek używał głównie imienia Władysław, ale nie natknąłem się na jakieś dokumenty o zmianie tego imienia. Trochę zastanawiająca jest ta dokumentacja urzędowa, gdyż w aktach notarialnych jest Władysławem. Przecież aby wziąć udział w akcie notarialnym jako nabywca, a potem sprzedawca musiał mieć zaświadczenie z urzędu gminy o tym jak się nazywa. Na jakiej więc podstawie urząd nadał mu w zaświadczeniu imię Władysław tego nie wiem. Z drugiej strony w akcie zgonu znowu był Bonawenturą. Jego imię musiało sprawiać chyba zamieszanie w rodzinie skoro mój pradziadek raz występuje jako syn Władysława, a raz jako Bonawentury. Z urzędu gminy do której przynależał nie zachowały się dokumenty o jakiejkolwiek zmianie imion. W przekazach rodzinnych też nie zachowały się jakiekolwiek wzmianki o przyczynach używania przez niego naprzemiennie dwóch imion. Podejrzewam tylko, że nie lubił swojego prawdziwego imienia, rzadko używanego w społeczeństwie więc po prostu zaczął używać często spotykanego imienia Władysław. Nie mam dowodów na przeprowadzenie prawnej zamiany u niego swojego imienia.
Tak więc odpowiedź na twoje pytanie jest taka, że jak najbardziej zmiany imion występowały. Ponieważ wtedy była mniejsza dokumentacja urzędowa na temat danej osoby, to można podejrzewać, że taka zmiana nastąpiła samowolnie, ewentualnie urząd gminy na jego życzenie mógł mu wystawić zaświadczenie na imię Władysław. Tutaj można właściwie tylko spekulować.
Barbaro, dziękuję za sugestię. Jako że sprawa jest dla mnie poboczna - wpadłem na to zjawisko w linii dalszego kuzyna, na razie nie mam ani dokumentów, ani możliwości czasowych zgłębiać.
Odpowiadając na Twoje pytania-wskazówki, to rzecz się ma tak:
1. Ona: urodzona pod pojedynczym imieniem; zmarła pod pojedynczym, innym imieniem. Nowe imię widnieje na grobie. To ta osoba budzi moje wątpliwości śledcze, bo wszystko się zgadza - lata życia, rodzice/rodzeństwo w tabelkach (pod starym imieniem), małżeństwo (pod nowym), z wyjątkiem tego imienia. Obie strony rodziny tę przedwcześnie zmarłą znają pod innym imieniem. Taka to zagadka.
2. On: Jeden z dwóch braci, obaj mają na drugie imię Sebastian. Ten będący w sferze mojego zainteresowania używa tego imienia jako głównego. Pod takim imieniem jest pochowany. Tu przynajmniej widzę związek.