Złoty Potok i zamek w Ostrężniku

Więcej
1 miesiąc 3 tygodni temu #47431 przez Szymon Rokicki
Złoty Potok i zamek w Ostrężniku was created by Szymon Rokicki
Dzień dobry.Fascynuję się historią, zwłaszcza okresem średniowiecza oraz dziejami regionu Jury Krakowsko-Częstochowskiej, a w szczególności obszaru dawnego powiatu lelowskiego Obecnie jednym z tematów, w którego historię się zagłębiam, jest Złoty Potok. Niestety w dostępnych źródłach można znaleźć jedynie szczątkowe informacje – głównie krótkie wzmianki w kilku artykułach lub encyklopedycznych hasłach. Póki co jedyną książką, w której znalazłem trochę więcej informacji o Złotym Potoku, jest Almanach Częstochowy z 2002 roku.Interesują mnie wszelkie informacje dotyczące historii tej miejscowości, zarówno fakty dobrze udokumentowane, jak i mniej znane szczegóły, które mogły umknąć uwadze badaczy. Chciałbym dowiedzieć się więcej o początkach osadnictwa na tym terenie (może jakieś nie powszechne fakty o Osiedlu Wały), dawnych właścicielach wsi, historii rodów związanych ze Złotym Potokiem. Istotne są dla mnie również lokalne legendy, podania oraz przekazy ustne, które mogą rzucać nowe światło na przeszłość tego miejsca.Przy okazji przygarnę wszelkie informacje o zamku w Ostrężniku. Interesują mnie zarówno udokumentowane fakty, jak i własne tezy, domysły czy hipotezy dotyczące jego historii, funkcji, architektury oraz znaczenia w kontekście regionu.Każda wzmianka, niezależnie od tego, czy pochodzi ze starych dokumentów, kronik, artykułów prasowych, prywatnych zbiorów, czy osobistych wspomnień, będzie dla mnie niezwykle cenna. Jeśli ktoś posiada informacje, które mogą przybliżyć historię Złotego Potoku, zna mniej dostępne publikacje lub ma własne spostrzeżenia dotyczące przeszłości tego regionu, będę ogromnie wdzięczny za podzielenie się nimi.Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
Szymon
The following user(s) said Thank You: Edward Głowacki

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
1 miesiąc 3 tygodni temu #47437 przez Tadeusz Tarnowski
Replied by Tadeusz Tarnowski on topic Złoty Potok i zamek w Ostrężniku
Proponuję "Opowieści Złotopotockie", autor Marian Głowacki, nakład własny Autora.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Czas generowania strony: 0,000 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie