Kilka lat temu miałam zapytanie, na które bardzo uprzejmie odpowiedziały dwie bardzo miłe i pomocne osoby... Pani Danuta Blachnicka-Lebek i Pan Rafał Molencki. Oboje udzielili mi bezcennych informacji. Próbowałam napisać do nich podziękowania, ale bezskutecznie, więc mam nadzieję, że zobaczą tę wiadomość. Bardzo dziękuję za radę.
Znalazłam akt ślubu moich pięciorga pradziadków, Wojciecha Gładysza i Salomei Skąpskiej, którzy pobrali się w Płucicach w 1773 roku. Jestem naprawdę zachwycona. Znalazłam również akty urodzenia niektórych z ich dzieci... jednak nie mogę znaleźć aktu urodzenia mojego czterokrotnego pradziadka, Dominika Ignacego Gładysza.
Dzięki Pani Blachnickiej-Lebek wiem, że Wojciech i Salomea mieli (między innymi) syna o imieniu Ignacy Jan Kanty i syna o imieniu Dominik Ignacy. Załączony akt urodzenia jest niejasny. Wygląda na to, że chodzi o jedno dziecko, ale imiona są napisane w taki sposób, że sugeruje się dwóch chłopców. Wielokrotnie szukałem wpisu o narodzinach Dominika Ignacego, ale bezskutecznie. Zastanawiam się teraz, czy ten załączony wpis rzeczywiście dotyczy bliźniąt? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie komentarze i porady. Dziękuję bardzo. Przepraszam, ale nie mogę załadować obrazu.
Ostatnia1 miesiąc 1 tydzień temu edycja: Michał Jakubowski od.
The following user(s) said Thank You: Danuta Blachnicka-Łebek
Witam!
Mamy tu chrzest z wody dziecka [o imieniu] Ignacy i Jan Kanty.
To "i" mogłoby tu sugerować, że chodzi o 2 osoby, ale tak też zapisywali niektórzy księża.
Pozdrawiam!
Tadek
Ostatnia1 miesiąc 1 tydzień temu edycja: Tadek Kowalski od.
The following user(s) said Thank You: Karen Irena Gladysz-Gryff
Sprawa jest prosta, gramatyka wszystko wyjaśnia. Chodzi o jedno dziecko o dwóch imionach, jest liczba pojedyncza w bierniku "infantEM". W liczbie mnogiej byłoby w bierniku "infantES".
One kid with two names, we have here the singular accusative form, the priest baptized infantEM. If there had been twins, the form would have been infantES.
The following user(s) said Thank You: Karen Irena Gladysz-Gryff
Dziękuję Panu za te bardzo przydatne informacje. To było moje pobożne życzenie, ponieważ nie mogę znaleźć mojego bezpośredniego przodka. Najserdeczniejsze pozdrowienia i wielkie dzięki.
Thank you Sir for your help. I was keen to will this to be two boys, hoping that the Priest has gone into automatic pilot and written as if he were referring to one child when he meant two and not wishing to make a mess of his entry - merely carried on. You can see that I am desperate to account for my missing relative. Thank you one again for past help. It was thanks to you and Pani Danuta a couple of years ago that I followed the trail I have. Grateful thanks.
Who exactly are you looking for? In those days it was quite common for some people to use their second or even third Christian names. Also surnames and nicknames were often mixed up. My third great grandfather was baptized as Jan Stanisław and his brother as Felicjan Antoni. In all the later records first names do not exist at all. For others, especially in the early 19th c. I have two and sometimes even three competing surnames/nicknames, very different ones, not just variant forms with slightly different spellings.