LOPPE i KWIATKOWSKA, Częstochowa — pomoc z aktem USC + nazwisko ORLIK

Więcej
3 tygodni 3 dni temu - 3 tygodni 3 dni temu #48658 przez Guillaume LOPPE
Dzień dobry,
piszę z Nowej Zelandii. Od pół roku, wraz z odnalezioną dzięki testowi DNA krewną z Anglii (Joan), próbujemy ustalić, kim był jej ojciec. Wszystkie tropy prowadzą do Częstochowy — i do ostatniego już kroku.Ustaliliśmy, że jej ojcem był Lucjan Henryk LOPPE, ur. 2 stycznia 1925 r. w Częstochowie, syn Rudolfa Loppe i Zofii z domu Kwiatkowska (rodzina wyznania ewangelicko-augsburskiego). Miał brata, Henryka Loppe, ur. ok. 1921–1922 r.Dla pełnego obrazu: moje pokrewieństwo z tą rodziną jest udokumentowane — mój pradziadek Adolf Loppe był bratem Rudolfa. Wynik DNA między mną a Joan dokładnie odpowiada temu pokrewieństwu, więc genetyka potwierdza, że Joan należy do tej gałęzi rodziny. Brakuje jedynie dokumentu wiążącego Lucjana bezpośrednio z Rudolfem — i po to właśnie potrzebny jest jego akt urodzenia.Prośba najważniejsza: USC w Częstochowie potwierdził, że posiada księgę urodzeń z 1925 r. i część z 1921 r. Niestety, mieszkając za granicą i nie mając numeru PESEL ani Profilu Zaufanego, nie mogę złożyć wniosku elektronicznie. Czy ktoś z Państwa, mieszkający w Częstochowie, mógłby osobiście złożyć w USC wniosek o odpis zupełny tych dwóch aktów urodzenia w moim imieniu (z pełnomocnictwem)? Oczywiście pokryję wszystkie koszty i opłaty.A może ktoś rozpoznaje te rodziny? Henryk Loppe (zm. 15.09.1986) i Anna Loppe (ur. 1926, zm. 2004) są pochowani na cmentarzu św. Józefa w Częstochowie, kwatera 18/13/6, razem z Romanem Orlikiem (1953–2015) i Grzegorzem Orlikiem (1979–2010). Przypuszczam, że Orlikowie wżenili się w rodzinę Loppe — być może żyją jeszcze ich potomkowie, którzy byliby kuzynami Joan. Szukam też rodziny KWIATKOWSKA: matka Lucjana, Zofia z domu Kwiatkowska, prawdopodobnie związana była z Częstochową (być może pochodziła z gminy Radków, pow. włoszczowski). Czy to nazwisko również komuś coś mówi?Ma to dla nas ogromne znaczenie: Joan ma 78 lat i nigdy nie poznała swojego ojca. Odnalezienie jego rodziny — a może i żyjących krewnych — znaczyłoby dla niej bardzo wiele. Chętnie odwdzięczę się wszystkim, co udało nam się dotąd ustalić (m.in. brytyjskimi aktami naturalizacyjnymi Lucjana z 1974 r.). Proszę o odpowiedź w wątku lub o wiadomość prywatną. Z góry serdecznie dziękuję!
— Will (Guillaume) Loppe
Ostatnia3 tygodni 3 dni temu edycja: Guillaume LOPPE od.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
2 tygodni 2 dni temu - 2 tygodni 2 dni temu #48675 przez Barbara Szwarcer
W Częstochowie znajduje się parafia ewangelicko - augsburska. Ma archiwum. Może tam Pani na szybko wyśle  maila ( bartosz.kapusciak@gmail.com )  z pytaniem o akt urodzenia Lucjana Loppe.
Proszę spróbować, może się akurat uda coś załatwić.

W gazecie "Kurier Częstochowski" z 4.01.1944 rok nr 2
znajduje się anons Lucjana Loppe zamieszkałego w Częstochowie przy ul. Handlowej 13 o zgubieniu portfela, Arbeitkarty oraz innych dokumentów i zdjęć.
Jako ciekawostka.

B. Szwarcer
Ostatnia2 tygodni 2 dni temu edycja: Barbara Szwarcer od.
The following user(s) said Thank You: Guillaume LOPPE

Więcej
2 tygodni 2 dni temu #48676 przez Magda Klimek
Dzień dobry,
planuję jechać do AP w sierpniu. Jeżeli do tego czasu nikt inny nie da rady pomóc, proszę dać znać, chętnie poszukam.

Pozdrawiam
Magda
The following user(s) said Thank You: Guillaume LOPPE

Więcej
1 tydzień 4 dni temu #48689 przez Guillaume LOPPE
Dzień dobry,bardzo serdecznie dziękuję Paniom za odzew i tak cenne wskazówki!Pani Barbaro — dziękuję za wskazówkę dotyczącą parafii ewangelicko-augsburskiej oraz za namiar na ogłoszenie w „Kurierze Częstochowskim" z 4 stycznia 1944 r. — udało mi się już do niego dotrzeć. Poza umiejscowieniem Lucjana (jako „Luzian Loppe") w Częstochowie przy ul. Handlowej 13, ogłoszenie zawiera kilka wymownych szczegółów, które pasują do szerszego obrazu: jego wojenne okoliczności oraz — zbieżnie z tym, co już wiedzieliśmy — jego późniejszą obecność w Wielkiej Brytanii i jedyną rzecz, jaką Joan powiedziano o ojcu: że gdy poznał jej matkę, miał na sobie kurtkę jeńca wojennego. Tak się składa, że kontaktowałem się już z panem Bartoszem Kapuściakiem (namiar od pani Agnieszki Tarnogórskiej z Konsystorza). Pan Bartosz uprzejmie przeprowadził kwerendę w archiwum parafialnym, niestety bezowocnie — nazwiska Loppe nie odnaleziono ani w wytypowanych księgach za ten okres, ani w inwentarzu cmentarnym z lat 80. Jego wniosek jest taki, że bracia prawdopodobnie nie byli ewangelikami — mimo że ojciec Rudolf i jego przodkowie byli ewangelikami z okolic Żyrardowa (być może dzieci nie zostały ochrzczone w kościele ewangelickim, a pochówek Henryka na cmentarzu katolickim wskazuje raczej na odejście od luteranizmu ku katolicyzmowi). Oryginalne akta parafii ewangelickiej trafiły do Archiwum Państwowego w Częstochowie, ale niestety zespół nie jest jeszcze zeskanowany; Henryk spoczął zaś na katolickim cmentarzu św. Józefa w Rakowie — trop może więc prowadzić do akt rzymskokatolickich i do Archiwum Państwowego, jako alternatywy wobec akt USC. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć kogoś na miejscu, kto mógłby pomóc!Pani Magdo — bardzo dziękuję za gotowość do pomocy w Archiwum Państwowym w sierpniu! Sprawa rozkłada się na dwa fronty:1) Akta cywilne (USC). USC w Częstochowie potwierdził pisemnie, że nadal przechowuje akty urodzenia z rocznika 1925 oraz część rocznika 1921 — nie zostały one jeszcze przekazane do Archiwum Państwowego (przekazywanie odbywa się zbiorczo raz na kilka lat). Oba akty mają już ponad 100 lat, więc zgodnie z art. 28 ustawy — Prawo o aktach stanu cywilnego powinny być ogólnodostępne jako materiał archiwalny. Mimo to USC wymaga złożenia wniosku osobiście albo elektronicznie przez portal (z numerem PESEL i Profilem Zaufanym), których jako osoba mieszkająca za granicą nie posiadam — i właśnie na tym froncie utknąłem. Potrzebowałbym więc kogoś w Polsce, kto ma Profil Zaufany i mógłby złożyć wniosek elektronicznie w moim imieniu na podstawie pełnomocnictwa — albo, jeszcze lepiej, zajrzałby osobiście do urzędu i złożył wniosek bezpośrednio u mojej osoby kontaktowej w USC, pani Marty Majchrowskiej.2) Akta ewangelickie / rzymskokatolickie w AP. Tu z ogromną wdzięcznością skorzystam z Pani sierpniowej wizyty w Archiwum Państwowym. Oryginalne księgi parafii ewangelicko-augsburskiej w Częstochowie znajdują się właśnie w AP (zespół nie jest zeskanowany), a ponieważ Henryk spoczął na cmentarzu rzymskokatolickim, warto też zajrzeć do akt rzymskokatolickich. Prześlę dokładne dane: Lucjan Henryk Loppe (ur. 2.01.1925) oraz Henryk Loppe (ur. ok. 1921–1922), synowie Rudolfa i Zofii z domu Kwiatkowskiej.Jeszcze raz serdecznie dziękuję — to ogromna pomoc.
Pozdrawiam,
Will (Guillaume) Loppe

Czas generowania strony: 0.191 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie