- Start
- Forum
- Forum ogólne
- Forum
- Forum ogólne
- Lustracja Grodziec
Lustracja Grodziec
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
5 lata 6 miesiąc temu - 5 lata 6 miesiąc temu #10270
przez cezar borgia (Dariusz Majchrzak)
Replied by cezar borgia (Dariusz Majchrzak) on topic Lustracja Grodziec
Na początku chciałbym powiedzieć, że cieszę się, że interesujecie się Państwo Zagłębiem Dąbrowskim ze szczególnym uwzględnieniem Grodźca, dzielnicą którą się zajmuję jako historyk.
W ciągu ostatnich lat przebiłem się przez dokumenty m.in. w archiwach państwowych w Katowicach, Łodzi i Kielcach. Udało mi się zrekonstruować historię przechodzenia w kolejne ręce grodzieckiego majątku w okresie tzw. zaborów. Wśród nich byli oczywiście przedstawiciele rodu Bontanich. Kończę właśnie pracę nad książką, w której jest poruszona ta kwestia.
Jeśli chodzi o Bontanich.....
1. Adam Kordzikowski był siostrzeńcem Michała Bontaniego oraz drugim mężem wdowy po Lenonie Bontanim.
2. Do naszych czasów ocalał testament Michała Bontaniego z 1809 r. oraz dokument kupna przez niego Grodźca. Ba, zachowała się Księga Wieczysta Dóbr Grodziec z XIX w.
3. Niestety brakuje źródeł dotyczących tego skąd ród Bontanich znał się z Jasińskimi zanim doszło do ślubu Michała.
4. Mam nadzieję, że w przyszłości ktoś pokusi się o napisanie monografii rodu Bontanich...
W ciągu ostatnich lat przebiłem się przez dokumenty m.in. w archiwach państwowych w Katowicach, Łodzi i Kielcach. Udało mi się zrekonstruować historię przechodzenia w kolejne ręce grodzieckiego majątku w okresie tzw. zaborów. Wśród nich byli oczywiście przedstawiciele rodu Bontanich. Kończę właśnie pracę nad książką, w której jest poruszona ta kwestia.
Jeśli chodzi o Bontanich.....
1. Adam Kordzikowski był siostrzeńcem Michała Bontaniego oraz drugim mężem wdowy po Lenonie Bontanim.
2. Do naszych czasów ocalał testament Michała Bontaniego z 1809 r. oraz dokument kupna przez niego Grodźca. Ba, zachowała się Księga Wieczysta Dóbr Grodziec z XIX w.

3. Niestety brakuje źródeł dotyczących tego skąd ród Bontanich znał się z Jasińskimi zanim doszło do ślubu Michała.
4. Mam nadzieję, że w przyszłości ktoś pokusi się o napisanie monografii rodu Bontanich...
Ostatnia5 lata 6 miesiąc temu edycja: cezar borgia (Dariusz Majchrzak) od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 4
5 lata 6 miesiąc temu #10324
przez midro (Mirosław Drożdż)
Replied by midro (Mirosław Drożdż) on topic Lustracja Grodziec
Panie Dariuszu proszę o kontakt na meila
Mniej
Więcej
- Oklaski: 2
- Otrzymane podziękowania: 28
5 lata 6 miesiąc temu #10325
przez pdhh13 (Honorata HUK/SKĄPSKA)
Replied by pdhh13 (Honorata HUK/SKĄPSKA) on topic Lustracja Grodziec
Witam. Nazwisko Bontoni występuje w II połowie XVIII w parafii Koziegłówki i Częstochowa ( Św. Zygmunta ) . Mam trochę aktów, więc mogę udostępnić. Honorata
Mniej
Więcej
- Oklaski: 1
- Otrzymane podziękowania: 79
5 lata 6 miesiąc temu - 5 lata 6 miesiąc temu #10326
przez terluk (Teresa Łukasik)
Replied by terluk (Teresa Łukasik) on topic Lustracja Grodziec
Witam! Rodem Bontanich zajmuje się p. Paweł Molendowski - członek TGZC. Pozdrawiam Teresa Łukasik
Ostatnia5 lata 6 miesiąc temu edycja: terluk (Teresa Łukasik) od.
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
5 lata 6 miesiąc temu #10372
przez cezar borgia (Dariusz Majchrzak)
Replied by cezar borgia (Dariusz Majchrzak) on topic Lustracja Grodziec
Dziękuję za informację

Czas generowania strony: 0.323 s.