Może dla starszych roczników indeksowanie wg księgi się opłaca, bo narodzin czy zgonów nie jest aż tak wiele, ale czasami to po prostu niewykonalne z powodu braku czasu.
Tak czy inaczej, zachęcam wszystkich do pomocy.
Na razie mam indeksy z Borowna z lat 1901-1905 i trochę mi z nimi zejdzie...
Obecnie jestem przy indeksowaniu aktów urodzeń z Parafii Konopiska w latach od 1861 do 1870 r. Indeksuję z AACz i trochę to potrwa zanim przekażę do administratora.
Panie Tomaszu akta ślubu z Parafii Konopiska z 1858r indeksowałem z ksiąg w AACz i zakładam, że nic nie pominąłem gdyż wszystkie akta porównywałem z indeksem na koniec roku i wszystko było OK.
Jednakże proszę o nr aktu ślubu a postaram się jeszcze raz sprawdzić
Panie Jerzy z tego co kiedyś sprawdzałem, to akurat ten rocznik w bazie TGZC był przesłany przez Pana Marcina. Teraz sprawdziłem ponownie i wszystko się zgadza. Może baza była uzupełniona w między czasie Pana danymi?
Do ciągłości brakuje nam jeszcze spisu urodzonych w Konopiskach w 1818 roku. Czy mógłby Pan to uwzględnić?
Panie Tomaszu to proszę jeszcze raz sobie sprawdzić, indeksację ślubów z Parafii Konopiska robiłem ja i kolega Michał Jakubowski. Pan Marcin robił indeksację chrztów do 1850 roku.
Podawał Pan, że posiada skan z aktu ślubu z 1858r. a nie ma tego w indeksowanym roczniku więc proszę o szczegóły a sprawdzę w AACz.
Faktycznie powinniśmy zebrać nasze siły i wiadomości, żeby określać które wsie należały do których parafii. To może ułatwić mozolne studia każdego 'fana genealogii'.
Przepraszam, ale zapomniałem wspomnieć o miastach! Miasta również podlegały zmianom terytorialnym podlegania poszczególnych parafii. Moim prywatnym zdaniem powinny takie informacje podawać na poszczególne parafia (np. Radostków od ... do ... parafia ... = czasami należał do Borowna, czasami do Mstowa, a ostatnio do Mykanowa; nawet bazy Archiwów Państwowych mogą podawać błędne informacje), ale to już kwestia orynariusza, w którego kompetencje / prawa nie chcę wchodzić.
Ireneusz Niemczyk
teraz Zgierz
Ostatnia13 lata 1 tydzień temu edycja: Ireneusz Niemczyk od.