- Start
- Forum
- Forum ogólne
- Forum
- Forum ogólne
- Pułk Niżogrócki w Przystajni?
Pułk Niżogrócki w Przystajni?
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
- Otrzymane podziękowania: 1
Asia
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- Otrzymane podziękowania: 134
pl.wikipedia.org/wiki/22_Ni%C5%BCegorodzki_Pu%C5%82k_Piechoty
organizacjapułków piechoty
pl.wikipedia.org/wiki/Armia_Imperium_Rosyjskiego
Pozdrawiam swiątecznie
HF
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
Przy okzaji dla wszystkich członków i forumowiczów slę najserdeczniejsze życzenia spokojnych, radosnych oraz pełnych miłości i bliskości świąt Bożego Narodzenia oraz samych pogodnych dni w nadchodzących Nowym Roku. Pozdrawiam Asia
- Otrzymane podziękowania: 7
Ostopienko /Ostopinko wydaje się być zapisem zniekształconym, natomiast zapis Astapienka jest wprawdzie zapisem fonetycznym ale obecnie tak zapisane to nazwisko występuje na Białorusi i Ukrainie.
Trzeba jednak w trakcie poszukiwań zwrócić uwagę na wszystkie formy.
2)To był jeden z najbardziej walecznych pułków-
brał udział prawie we wszystkich kampaniach wojennych prowadzonych przez Rosję.
Większość dokumentów znajduje się w Rosyjskim Archiwum Historyczno-Wojskowym w Moskwie
(także księgi metrykalne cerkwi pułkowych).
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Inka
ps podział tego pułku na 4 bataliony nastąpił po wcieleniu do niego 20-tego pułku egerskiego w 1833 roku.W latach 1856-1863 4-ty batalion był batalionem rezerwowym.
W latach 1863/64 pułk brał udział w zdławieniu powstania styczniowego.
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie skąd się wziąło w aktach nazwisko Astepinka.
Zapis o tym że Tytus był podoficerem czwartego Pułku pochodzi z 1850 roku. Zastanawiam się czy Tytus mógł przywędrować z tym Pułkiem do Przystajni i skąd?
Jeszcze bardzo bardzodziękuję za wszystkie informacje
Asia

Jeżeli jednak cofnie się Pani w swoich poszukiwaniach głębiej w czasie to najprawdopodobniej (zwłaszcza w dokumentach rosyjskich) znajdzie Pani różne zapisy w tym i pierwowzór nazwiska.
A wracając do historii pułku:
w 1849 roku pułk brał udział w tłumieniu tzw powstania węgierskiego i uczestniczył w oblężeniu Komarna,które skapitulowało pod koniec sierpnia.
Dlaczego Pani przodek znalazł się w 1850 w Przystajni ?-trudno powiedzieć,może w czasie powrotu pułku spod Komarna właśnie?
Jak już napisałam wcześniej 4-ty batalion odesłano do rezerwy dopiero po zakończeniu tzw kampanii krymskiej w 1856 roku.
Należałoby bardzo dokładnie prześledzić szlak bojowy 4-tego batalionu i tu jest problem-losy pułku są dość dokładnie opisane ale tylko do roku 1800- dalsze lata trzeba śledzić studiując dokumenty lub pojedyńcze publikacje.
Inka
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
- Otrzymane podziękowania: 134
Proszę potwierdzić że podany przez Panią w poście adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. jest prawidłowy.
Firefox nie może odnaleźć serwera mtu-net.ru.
HF
Proszę spróbować pisać z innej poczty-z np onet.pl- wp.pl może nie wchodzić.
Na wszelki wypadek podaję adres pocztowy:
Российский Государственный
Военно-Исторический Архив
107005, Россия, Москва, 2-я Бауманская д.3
2)Pani Joanno na pewno lepiej pisać po rosyjsku ale sądzę,
że może Pani zaryzykować i po polsku a na pewno po angielsku.
Ja wprawdzie nie miałam kontaktów od 2008 roku
ale tam jest bardzo dobra atmosfera-są pomocni.
ps

że Pani przodkowie wywodzą się z rejonu Kubania
a wcześniej być może z Zaporoża.
Inka
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
Pani Inko a czy może mi Pani coś więcej napisać o tej intuicji dotyczącej pochodzenia moich przodków. Osobiście nie wiem też czemu ale mam wewnęrzne przekonanie że moja rodzina pochodzi z Ukrainy.
Pozdrawiam Asia
1) to że Tytus a najprawdopodobniej Tit (z uwagi na nazwisko) mieszkał w Przystajni nie oznacza,że tam odbył się ślub-ten mógł być zawarty w parafii panny młodej.
2)chrzest w parafii rz-k mógł odbyć się ze względu np na katolicyzm żony,brak cerkwi w pobliżu itp.
3)dysponuje Pani dość dokładnymi danymi warto pokusić się o sprawdzenie nie tyle w dokumentach cerkiewnych
ale czy nie figuruje np w stratach pułku w wojnie krymskiej
(może wcale nie pojechał do rodziny tylko na wojnę krymską i np poległ?).
Czemu intuicja podpowiada?

Ale nie jest to zupełnie bezpodstawne:
a)nazwisko i imię.
b)pisała Pani,że do Polski przybyło kilku braci-taka służba rodzinna zdarzała się tylko w wojsku kozackim,do armii carskiej nie brano tylu mężczyzn z jednej rodziny to musiałby być jakiś bardzo szczególny przypadek.
c) stopień podoficerski-zwykli poborowi z ziem zaboru nie mieli przygotowania wojskowego-Kozacy natomiast tak i szybko awansowali.Mógł zostać przeniesiony do tego pułku z któregoś z pułków kozackich.
Inka
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
To co Pani napisała o pochodzeniu Tytusa wydaje mi się bardzo prawdobopodobne, już jako dziewczynka chciałam się dowiedzieć skąd takie dziwne nazwisko znalazło się w Polsce.
Pani Inko jeśli mogłaby mi Pani podpowiedzieć o co zapytać pisząc do rosyjskiego archiwum, żeby uzyskać informacje. Jak już napiszę zapytanie to postaram się aby ktoś to mi przetłumaczył na rosyjski i wtedy zapewne będzie łatwiej i szybciej uzyskać jakieś informacje.
Pozdrawiam Asia
W tym przypadku rzeczywiście najrozsądniej rozpocząć od archiwum.
Aktu ślubu narazie raczej nie powinna Pani szukać
(z uwagi na pewne okoliczności tzn status Tytusa oraz domyślne wynikające z pewnych cech zapisu w akcie urodzenia Michała)-być może wcale ślubu nie było.
Np czy z posiadanego przez Panią aktu urodzenia wynika jednoznacznie,że to ojciec zgłosił narodziny syna?
W armii carskiej prowadzono rodzaj kartoteki w której odnotowywano wszystkie informacje o oficerach:przebieg służby,odznaczenia,odesłanie w stan rezerwy a także stan rodzinny i właśnie w tym fakcie widzę szansę na zdobycie informacji o miejscu urodzenia lub śmierci Tytusa.
Zapytanie powinno być sformułowane może nie jako genealogiczne a chyba lepiej jako prośba o pomoc w ustaleniu losów członka rodziny zaginionego podczas działań wojennych.Należy podać ostatnie znane Pani miejsce pobytu tzn Przystajń,przybliżoną datę tego pobytu oraz dane o przydziale w armii czyli pułk itd.
Potem należy długo i cierpliwie czekać

- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
Nie wiem czy to standardowy zapis w akcie urodzenia czy jest zgodny ze stanem faktyczym.
Bardzo dziękuję za wskazówki jak napisać zapytanie, bo sama pewnie bym źle to zrobiła.
Pozdrawiam Asia
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
W 1850 roku kiedy służył w nim Pani przodek Tytus taką nosił nazwę.
Inka
Z aktu jest jeszcze jedna wskazówka : niepiśmienny podoficer pochodził albo z wojsk kozackich albo z rekrutów branych z chłopów pańszczyźnianych a awans dostał za "wykazanie się" w czasie służby.Stąd też błędny/fonetyczny zapis nazwiska.
Tak się zastanawiam czy nie mógł pochodzić (jeżeli nie był z Kozaków) z dóbr Lubomirskich,którzy mieli duże posiadłości nad Dnieprem i być może jakieś majątki w pobliżu Przystajni (nie znam historii regionu więc w tym temacie nie chcę się wypowiadać).
Ten wątek warto sprawdzić ponieważ z aktu wynika,
że ślub był a Kozacy żenili się jeszcze w tym okresie raczej wyłącznie z Kozaczkami.
Miał 33 lata- o ile nie był kaleką (np rany z pola walki) to nie był jeszcze rezerwistą i musiał stawić się do pułku-dlatego wyjechał.
Inka
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
Nad Lubomirskimi to zastanawialyśmy się już kiedyś z ciocią, bo Michał syn Tytusa był osobistym służącym księcia Lubomirskiego w jego posiadłości w Kruszynie (z tym że jest to na północny - wschód od Częstochowy a Przystajń leży na zachód od Częstochowy). Michał ożenił się w Kruszynie i tam zamieszkał. Prawdopodobnie Michał był też przez jakiś czas borowym u księcia Lubomirskiego. W dwóch synów Michała i na pewno 3 jego wnuków (mój dzidek i dwóch jego bracy było leśniczymi). Wydaje mi się że i Tytus wraz ze swoimi braćmi mogli być leśniczymi a poźniej w zostali wciągnięci do wojska. Tylko nie mam pojęcia gdzie szukać ich miejsca urodzenia.
Pozdrawiam Asia
Pojęcie "blisko" to w przypadku odległości jakie dzieliły poszczególne dobra Lubomirskich jest względne i w tych proporcjach nie ma znaczenia czy ewentualne miejsce do którego przybył Tytus i jego bracia było na zachód czy na wschód od Częstochowy.
ps Tytus leśniczym raczej nie był-od leśniczych wymagano umiejętności pisania -mógł być gajowym.Na gajowych do dużych majątków często brano żołnierzy z rezerwy (potrafili obchodzić się z bronią).Osobiście sądzę,że najpierw był rekrutem a dopiero potem mógł zostać gajowym.
Oczywiście wszystko w sferze domniemań.

Inka
- Otrzymane podziękowania: 103
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
Ja niestety jestem prapraprawnuczką Tytusa i niestety oprócz mnie w mojej rodzinie nawet nie wie że istniał Tytus. Dobrze że chociaż mnie odnałazła Teresa (moja ciocia) i ona ma jeszcze jakieś informacje.
Teraz pozostaje chyba zostanowić się o które dobra Lubomirkich chodzi.
A jeżeli był koniuszym to jest wielce prawdopodobne,
że pochodził z Kozaków-oni świetnie znali się na koniach.
Powodzenia w poszukiwaniach

Inka
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany
Nie wiemy tylko w jakich dobrach Tytus był koniszym, bo Lubomirscy kupili Kruszynę dopiero w 1863 roku i tutaj służył syn Tytusa Michał. Michał służył u księcia Eugeniusza który oprócz Kruszyny posiadał jeszcze Dubrowną (z tego co zobczyłam to jest to obecnie miasto na Białorusi pod samą rosyjską granicą). Na pewno w Kruszynie Lubomirscy hodowali konie i mieli wielką stajnię koni wyścigowych. Nic natomiast nie wim o Dubrownej i czy to jest właściwy trop.
Pozdrawiam Asia
Jeżeli chodzi o majątek w miejscowości Dubrowna (pomiędzy Orszą a Smoleńskiem- w czasach Tytusa to była chyba gubernia mohylewska) to tam wprawdzie była i cerkiew i kościół katolicki ufundowany przez Franciszka Ksawerego Lubomirskiego lecz ja nie szukałabym Tytusa w tym majątku (pomijając trudności i koszty w korzystaniu z zasobów na Białorusi)-jeżeli rzeczywiście pochodził z dóbr Lubomirskich to ja szukałabym jego śladów raczej w majątku Franciszka Ksawerego w miejscowości Smila nad rzeką Taśminą (obwód czerkaski)lub w okolicach.Teoretycznie jest to możliwe np sprawdzenie tzw rewizji ludności,które były przeprowadzane na tych terenach.Ponieważ to wymagałoby bardzo żmudnej pracy a pewnie i kosztów lepiej sprawdzić to co jest w zasięgu ręki.

Inka
- Joanna Pączek
-
Autor
- Wylogowany