Na stronie FB „Miejscowość Kamienica Polska i okolice” napotkałem w albumie fotografii „Parafia Kamienica Polska.....” fotografię z 1912 roku z albumu rodzinnego Ireny Ciupiał i Jerzego Peteckiego przedstawiającą pięć par małżeńskich obchodzących „Złote Gody”. Na fotografii jest też ks. Zygmunt Sędzimir. Rozpoznana jest tylko jedna z par. Drugi od lewej rosły mężczyzna to Julian Rybak i poniżej jego żona Anna Myślin. Pozostałe cztery pary są nierozpoznane. Z dokumentów archiwalnych parafii Poczesna z roku 1862 roku wynika, że było ich aż osiemnaście (18). Oto one: Józef Sklodkowski i Jadwiga Wąsowicz, Alojzy Hoffman i Aniela Cianciara, Antoni Walenta i Franciszka Hejzlar, Julian Rybak i Anna Myślin, Julian Thil i Wiktoria Wojczyk, Antoni Szlajcher i Marianna Nutz, Piotr Grochowina i Marianna Wawrzyńczak, Józef Hajnrych i Marianna Simon, Ignacy Januszewski i Józefa Susek, Adam Walenta i Albina Hajnrych, Wilchelm Ignacy Jung i Anna Krystyna Popławska, Józef Wawrzyńczak i Józefa Ryskier, Franciszek Holli i Ludwika Gruma, Błażej Tomasz Holi i Marianna Czerna, Józef Kowalski i Franciszka Boner, Wojciech Bielobradek i Józefa Anna Marsik oraz Jan Kwapisz i Agnieszka Hejzral. Pary te umieściłem w kolejności zawierania związku. Z zestawienia tego wynika, że cztery pary z fotografii są zapewne w tym spisie. Pytanie które? Może ktoś pomoże rozpoznać pozostałe? Wiesław Macoch
Na fotografii nie ma z pewnością małżeństwa Wilhelma i Anny Jungów, gdyż Wilhelm Jung zmarł w 1872 roku w Kamienicy Polskiej. Informację uzyskałem od potomka pp Jungów.
Poprawiam literówki w nazwiskach.
Franciszek Holli - Ludwika Gruca (córka stolarza Józefa Grucy i Karoliny Popławskiej)
Żoną Józefa Wawrzyńczaka była Franciszka Rykier (ur.1845). Miała siostrę Józefę (ur.1842) - może po śmierci Józefy ożenił se z jej młodszą siostrą?. Warto sprawdzić.
Dziękuję za poprawki. Usuwam z listy potencjalnych par małżeńskich z fotografii państwa Józefa i Franciszkę Kowalskich (Franciszka z Bonerów zmarła w 1871 roku) i państwa Józefa i Albinę Walentów (Albina z Hajnrychów zmarła w 1878 roku). Pozostaje do ustalenia czternaście par....
Andrzeju! Skąd przypuszczenie o powtórnym ożenku Józefa Wawrzyńczaka? W akcie małżeństwa Józefa jest wyraźnie zaznaczone "młodzian" nie "wdowiec".
Załączniki:
Ostatnia8 lata 2 miesiąc temu edycja: Wiesław Macoch od. Powód: uzupelnienie