Nie mam informacji wskazujących, że na Klepaczke mówiono Teodorowizna. Wydaje mi się że nie. Zwróć uwagę, że – jak to przedstawia mapa – w tym rejonie istniały aż trzy Klepaczki. Ta która najdłużej przetrwała , w 1789 roku jako pustkowie posiadała 6 chałup, w których mieszkało 27 osób. Kiedy powstała nie potrafię wskazać bo w zapisach ksiąg parafialnych Poczesnej pojawiają się:
1631 r. - Bargły, Całka, Klepaczka,
Łysiec
1662 r. - Wanaty
1703 r. - Hutka nazwa części Nowej Wsi
1722 r. - młyny Wały Hutki
1727 r. - Mazury k Nierady
1729 r. - Młynek
1748 r. - Kukuły
1769 r. - Karczowa Droga
1779 r. - Kręciwilk
1772 r. - Modrzejowszczyzna
1783 r. - Klepaczka
1786 r. - Furmanowizna
1789 r. - Adamowizna za Wartą
1791 r. - Lepis
1792 r. - Romanowizna nowa część Klepaczki
1793 r. - Borek folwark i Karolina dwór starosty
1796 r. - Badory
1803 r. - Wymysłów koło Słowika
1803 r.- Zdechlowizna
1804 r. - Dębowiec nowa kolonia
1805 r. - Poraj pustkowie
Nie spotkałem się z informacją wskazującą aby w Klepaczce istniał młyn. Chodzić może raczej o młyn we Własnej. Ta Klepaczka (między Zawadą a Własną) nie była usytuowana nad rzeką. Może młynarz tylko tu mieszkał.? Najbliższy młyn był w Poczesnej o czym informuje dokument lustracyjny opisujący Poczesnę. Podaje m.innymi: „ młynów 2 za stawem. Jeden nowy o 2 kołach palczastych. Dach pod gontami z włoska pobity i z facjatą od wejścia. Cały ten młyn z mostami i upustami w jak najlepszym porządku i stanie zostaje. Młyn drugi jeszcze zupełnie nie dokończony.”
Myślę,że młyn we Własnej był równie stary bo wspomina o nim Lustracja województwa krakowskiego przeprowadzona w latach 1659-1664::
„Wioska Własna . W tej kmieci bywało nro 4, dwaj spustoszało, dwaj po dni 2 w tydzień bydłem robią i przędą po łokci nro 2, czynszu dają po gr 12. Zagrodników bywało nro 9, spustoszało ich nro 4, robia po dni 3 w tydzień pieszo i przędą po łokci nro 2, czynsz płacą po gr 6, facit ….. MŁYN BYWAŁ, ALE PUSTY TERAZ, BO STAW ZERWANY”
Huras Florian