Przedwojenna emigracja zarobkowa Polaków

Więcej
1 rok 3 dni temu #47454 przez Alicja Baranowska
Replied by Alicja Baranowska on topic Przedwojenna emigracja zarobkowa Polaków
Cieszę się, że moje poszukiwania oraz informacje były przydatne

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
4 miesiąc 3 tygodni temu #48009 przez Agnieszka Bad
Replied by Agnieszka Bad on topic Przedwojenna emigracja zarobkowa Polaków
Ja jestem na poszukiwani rodziny ktora wyemigrowala na przelomie 1925/6 r. Juz wiem gdzie mieszkali i poznalam ich dzieci . Jedynie niemoge znalesc  ich aktow zgonu. Wiem ze musieli przed wyjazdem do Francji zglosic sie na posterunek policji w Katowicach . Pracowali w kopalni najprawdopodobniej , Zameldowani byli Ales-Gard , Portes-Gard i Charbonnier les Mines.  Znalazlam ksiegi ludnosci z 1931 r . gdzie mam potwierdzenie . Zawsze mozna napisac do archiwum we Francji i zapytac sie o dana osobe i miejsce jej pobytu .
Polecam strony:  -enaos deceased 
www.enaos.net/P1200.aspx?LgTrv=3
- Libra Memoria
- Genea France
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska

Więcej
4 miesiąc 3 tygodni temu #48010 przez Katarzyna Mąkowska Drewniak
Replied by Katarzyna Mąkowska Drewniak on topic Przedwojenna emigracja zarobkowa Polaków
Moja  rodzina w tych samych latach co Pani podaje też wyjechała do pracy we Francji właśnie do Ales dep. Gard. Potem w 1965 roku dojechała do Ales siostra mojej mamy i wyszła tam za mąż za Francuza i mieszkała tam do 2013roku.Jeździłam do Ales i poznałam sporo ludzi stamtąd. W Ales bardzo prężnie działa Towarzystwo Przyjaźni Polsko Francuskiej ,którego przewodniczącą była właśnie moja ciocia. Moja ciocia już nie żyje . Teraz przewodniczącą jest młoda osoba , Asia. Znam jej mamę .W Ales mieszka też pani Maria Vayssade ,która napisała książkę o Polakach ,którzy tu trafili do pracy. W książce jest masa zdjęć . Praca tej pani byłą wystawiona na internecie ale nie wiem czy nadal jest. Ja panią Marię poznałam , mam jej adres , adres e-mail i nr telefonu. można do niej napisać i spróbować się coś dowiedzieć . Katarzyna Mąkowska Drewniak
The following user(s) said Thank You: Agnieszka Bad, Edward Głowacki

Więcej
4 miesiąc 3 tygodni temu #48011 przez Agnieszka Bad
Dziekuje , bedzie to nowe poszukiwanie dalszych losow mojej rodziny . Rodzina Walentek przeszla naturalizacje w latach 60 . Szukam teraz mlodszego pokolenia .

Więcej
4 miesiąc 2 tygodni temu - 4 miesiąc 2 tygodni temu #48019 przez Agnieszka Bad
Na tej stronie mozna troszke "pogrzebac" jest sporo polskich rodzin ,  lista ludnosci obszar Puy de Dome  www.archivesdepartementales.puy-de-dome....comune&RECH_Letter=C
Ostatnia4 miesiąc 2 tygodni temu edycja: Agnieszka Bad od.
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska

Więcej
3 miesiąc 2 tygodni temu #48074 przez Agnieszka Bad
Mozna szukac tez na tej stronie  www.museedelaresistanceenligne.org/ ja znalazlam kuzyna mojej babki ktory zostal rozstrzelany przez niemcow na terenie Francji . Jest spora lista polakow co wyemigrowala wlasnie na przelomie 1926-36 . Walczyli wtedy za Francje.

Czas generowania strony: 0.147 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie