Ja jestem na poszukiwani rodziny ktora wyemigrowala na przelomie 1925/6 r. Juz wiem gdzie mieszkali i poznalam ich dzieci . Jedynie niemoge znalesc ich aktow zgonu. Wiem ze musieli przed wyjazdem do Francji zglosic sie na posterunek policji w Katowicach . Pracowali w kopalni najprawdopodobniej , Zameldowani byli Ales-Gard , Portes-Gard i Charbonnier les Mines. Znalazlam ksiegi ludnosci z 1931 r . gdzie mam potwierdzenie . Zawsze mozna napisac do archiwum we Francji i zapytac sie o dana osobe i miejsce jej pobytu .
Polecam strony: -enaos deceased
www.enaos.net/P1200.aspx?LgTrv=3
- Libra Memoria
- Genea France
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska
Moja rodzina w tych samych latach co Pani podaje też wyjechała do pracy we Francji właśnie do Ales dep. Gard. Potem w 1965 roku dojechała do Ales siostra mojej mamy i wyszła tam za mąż za Francuza i mieszkała tam do 2013roku.Jeździłam do Ales i poznałam sporo ludzi stamtąd. W Ales bardzo prężnie działa Towarzystwo Przyjaźni Polsko Francuskiej ,którego przewodniczącą była właśnie moja ciocia. Moja ciocia już nie żyje . Teraz przewodniczącą jest młoda osoba , Asia. Znam jej mamę .W Ales mieszka też pani Maria Vayssade ,która napisała książkę o Polakach ,którzy tu trafili do pracy. W książce jest masa zdjęć . Praca tej pani byłą wystawiona na internecie ale nie wiem czy nadal jest. Ja panią Marię poznałam , mam jej adres , adres e-mail i nr telefonu. można do niej napisać i spróbować się coś dowiedzieć . Katarzyna Mąkowska Drewniak
The following user(s) said Thank You: Agnieszka Bad, Edward Głowacki
Dziekuje , bedzie to nowe poszukiwanie dalszych losow mojej rodziny . Rodzina Walentek przeszla naturalizacje w latach 60 . Szukam teraz mlodszego pokolenia .
Mozna szukac tez na tej stronie
www.museedelaresistanceenligne.org/
ja znalazlam kuzyna mojej babki ktory zostal rozstrzelany przez niemcow na terenie Francji . Jest spora lista polakow co wyemigrowala wlasnie na przelomie 1926-36 . Walczyli wtedy za Francje.