Na potrzeby książki o fragmencie mojego rodzinnego Rakowa próbuję odtworzyć jednorodzinną zabudowę z ulic Kasprowicza, Kunickiego, Lenartowicza, Mireckiego, Okrzei, Narutowicza (PPR, gierkówka/Wojska Polskiego na odcinku od Okrzei do Zamenhoffa), Waryńskiego i Zamenhoffa, która przed pół wiekiem została zastąpiona blokami – jak wyglądały te domy, kiedy powstały, kto w nich mieszkał. Może są tu dawni mieszkańcy z domków z tych ulic lub ich potomkowie, którzy zechcieliby podzielić się ze mną swoją wiedzą i wspomnieniami? I zdjęciami, na których widać ten nieistniejący już świat?
Dzień dobry,
Moja mama (ur. 1957) mieszkała na Lenartowicza 4 w domu zbudowanym przez jej dziadków (1928).
W moim posiadaniu jest kilka zdjęć i trochę informacji.
Jak coś, to proszę o kontakt: kme.michalak@gmail.com
Dobry wieczór,Bardzo dziękuję za komentarz i za życzliwą chęć nawiązania kontaktu. Właśnie wysłałem Pani wiadomość na podany adres mailowy. Serdecznie pozdrawiamMariusz Kolmasiak
Temat już trochę zleżały, ale dopiero teraz na niego wpadłem. Otóż na grupie Kamila Langiera ukazało się stare zdjęcie z posesji przy ul. Mireckiego 2.
www.facebook.com/photo?fbid=248135371231...nity=477091596197718
Niestety zbyt dużo architektury na nim nie znajdzie się ale to uświadomiło mi, że posiadam zdjęcie rodzinne najprawdopodobniej z tego właśnie adresu, na którym nie ma domu, ale jest ładna perspektywa na ogrody i w oddali na kościół św. Józefa (od tylnej elewacji) czyli właśnie gdzieś z kierunku początków ul. Mireckiego (tak mi się wydaje).
Z zainteresowaniem zapoznam się z wynikami Pana badań.