data urodzenia

Więcej
1 rok 4 miesiąc temu #47571 przez Janina Ogórkiewicz
data urodzenia was created by Janina Ogórkiewicz
Szukam daty urodzenia Doroty Machuderskiej  zmarłej w 1819 r. córki Marcina i Zofii z Kwiatkowskich, zamężnej z Łukaszem Kozłowskim (1765-1810). Slub w Kłobucku XII 1785 r.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
1 rok 4 miesiąc temu - 1 rok 4 miesiąc temu #47573 przez Barbara Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic data urodzenia
Na Family Search są skany ksiąg z Kłobucka. Nie ma indeksów do wszystkich lat  i dlatego trzeba szukać w mniej więcej odpowiednich rocznikach strona po stronie. 

B. Szwarcer
Ostatnia1 rok 4 miesiąc temu edycja: Barbara Szwarcer od.

Więcej
1 rok 4 miesiąc temu - 1 rok 4 miesiąc temu #47574 przez Alicja Baranowska
Replied by Alicja Baranowska on topic data urodzenia
Po pytaniu p. Janiny przeszukałam skan po skanie księgi kłobuckie z lat 1754 do 1770. I nie ma metryki Doroty Machuderskiej.
Dlaczego szukałam w tych latach? Otóż w akcie zgonu Doroty wymienione są imiona rodziców: Marcin i Zofia z Kwiatkowskich. Śmiem twierdzić, że chodziło o Marcina Machuderskiego i Magdalenę z Kwiatkowskich. W tych latach nie znalazłam Marcina i Zofii, byli Marcin i Magdalena, którzy brali ślub 28 maja 1754 roku, oraz Błażej Machuderski i Katarzyna. W 1758 r. urodziła się Agnieszka Machuderska, a w 1761 – Regina Machuderska Marcina i Magdaleny.
W akcie zgonu Doroty Machuderskiej Kozłowskiej w 1819 r. jest określona liczba przeżytych lat, czyli 53 (zazwyczaj zaokrąglano lata do pięciu lub pełnej dziesiątki). Z tego wynikałoby, że Dorota urodziła się w 1766 r. Ale poszukiwania nie przyniosły spodziewanego efektu. Szkoda. 
Ostatnia1 rok 4 miesiąc temu edycja: Alicja Baranowska od.
The following user(s) said Thank You: Janina Ogórkiewicz, Rafał Molencki, Barbara Szwarcer

Więcej
1 rok 4 miesiąc temu #47575 przez Rafał Molencki
Replied by Rafał Molencki on topic data urodzenia
Być może narodzin i chrztu Doroty w ogóle nie zapisano. Mam kilka takich przypadków wśród swoich przodków, np. kiedy jeden z moich praprapradziadków żenił się wlaśnie w Kłobucku w 1825, nie był w stanie przedstawić metryki chrztu, gdyż proboszcz przybynowski nie zapisał tego faktu w 1798. W alegatach są dołączone dwa akty znania jego sióstr poświadczające jego tożsamość z tłumaczeniem, że aktu chrztu nie ma w księdze parafialnej "dla zawieruszenia się". 
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska, Janina Ogórkiewicz, Barbara Szwarcer

Czas generowania strony: 0.209 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie