Pułk Ułanów rok około 1920

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu - 11 miesiąc 2 tygodni temu #47589 przez Danuta Kazimiera Inglot
Pułk Ułanów rok około 1920 was created by Danuta Kazimiera Inglot
Dzień dobry,

Chciałabym poprosić o pomoc w ustaleniu Pułku Kawalerii z roku około 1920, do którego należał mój Dziadek.
Dziadek Józef Pytel urodził się w 1900 r. we wsi Praszczyki. Około 1917 r. wstąpił na ochotnika do wojska. 
Z zasłyszanych opowiadań wiem, że był w Pułku kawalerii konnej . Podobno służył w 42 Batalionie Straży Granicznej i przeszedł szlak bojowy od Kowna do Grodna.
Z tym numerem Batalionu nie za bardzo mi się zgadza, bo czytałam, że na ziemiach częstochowskich werbowano do innego Pułku/Batalionu. 
Dziadek w wojsku grał w orkiestrze na waltorni. Wrócił do domu, po czym około 1927 roku wyjechał do pracy do Francji.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak zweryfikować te dane. Może ktoś z Przodków Forumowiczów znał mojego Dziadka, może ktoś służył z nim w wojsku.
W załączeniu zdjęcia Dziadka z wojska. Może ktoś rozpoznaje też swojego Przodka na tych zdjęciach ?
Pozdrawiam serdecznie,   
Ostatnia11 miesiąc 2 tygodni temu edycja: Danuta Kazimiera Inglot od. Powód: Uzupełnienie

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu #47590 przez Michał Marchwiński
Replied by Michał Marchwiński on topic Pułk Ułanów rok około 1920
Witam.
Moi dziadkowie roczniki 1902 i 1908(Wręczyca Wielka i okolice) na zdjęciach z wojska są w takich
samych mundurach.Jeden służył w 27PP w Częstochowie,a drugi w 70PP w Pleszewie.Może piechota?

Pozdrawiam.
,

The following user(s) said Thank You: Danuta Kazimiera Inglot

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu #47591 przez Danuta Kazimiera Inglot
Replied by Danuta Kazimiera Inglot on topic Pułk Ułanów rok około 1920
Dzień dobry,
Bardzo dziękuję za podpowiedź. Jednak, to nie była piechota - z tego, co wiem, mój Dziadek służył w Kawalerii konnej.
Kiedyś było też jego zdjęcie z koniem, ale po tylu latach gdzieś się zawieruszyło...
Pozdrawiam cieplutko.  :)

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu - 11 miesiąc 2 tygodni temu #47601 przez Monika Katarzyna Pyrgiel
Replied by Monika Katarzyna Pyrgiel on topic Pułk Ułanów rok około 1920

Załącznik nie został znaleziony

Brat mojej babci, Piotr Zadros z Lgoty (Górnej) ur 1906 służył w 12 Pułku Ułanów Podolskich w Białokrynicy. Dużo się o nim dowiedziałam (historia, odznaczenia, ranga, książka o Ułanach, gdzie jest parę razy wspomniany) dając apel o info na forum Bitwa pod Mokrą. 

Mokari
Ostatnia11 miesiąc 2 tygodni temu edycja: Monika Katarzyna Pyrgiel od.

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu #47605 przez Wiesława Bąk
Replied by Wiesława Bąk on topic Pułk Ułanów rok około 1920
Witam.
 Mój dziadek zamieszkały Bór Zajaciński służył w 23 Pułku Ułanów Grodzieńskich  w  Podbrodziu  ( tam wówczas stacjonował ten Pułk, później powstały koszary w miejscowości Postawy),myślę że mógł to być rok 1927 bo w 1928 się ożenił. Informację tę ostatnio znalazłam w kopertach dowodowych w Starostwie w Kłobucku.

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu #47611 przez Danuta Kazimiera Inglot
Replied by Danuta Kazimiera Inglot on topic Pułk Ułanów rok około 1920
Dzień dobry Pani Moniko,
Bardzo dziękuję za informację.
Ma Pani naprawdę znamienitego krewnego ! Czy znała Go Pani osobiście ? Może opowiadał o szlaku bojowym ?
Czy wiedziała Pani , że brał udział w walkach Pod Mokrą ?
Na jakich stronkach jest to forum o tej bitwie ?
Pozdrawiam serdecznie,
Danuta Inglot

Czas generowania strony: 0.227 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie