Dzień dobry.
W swoich poszukiwaniach utknąłem w martwym punkcie.
Odnalazłem akt ślubu moich 3 x pradziadków - Szymona Musiała i Antoniny Dytko - parafia Kłomnice, rok 1852, akt 5 (załczam).
O ile linię Szymona Musiała udało mi się dalej dość dobrze opracować, o tyle nad linią Antoniny Dytko, dwoje się i troję i nic.
Wyszukiwarki (m.in. geneteka) nic nie wskazują. W akcie ślubu zapisano, że Antonina urodziła się we wsi Ruda, była służącą w Rzerzęczycach ... Czy chodzi o Rude koło Rzerzęczyc?
Dziwna sprawa, Dydków/Dytków nie można znaleźć. Antonina Dydkówna w styczniu 1852 roku, kiedy brała ślub z Szymonem Musiałem, miała dziewiętnaście lat, czyli urodziła się w latach 1832 lub 1833. Szukałam na stronie FS w parafiach Kłomnice, Gidle, Pławno i Dobryszyce w latach 1830 do 1834 włącznie. Ale jej aktu urodzenia nie znalazłam. Na stronie Genbazy
metryki.genbaza.pl/genbaza,list,31807,1
jest parafia Ruda, leżąca w powiecie wieluńskim. Tam też aktu urodzenia Antoniny Dydkówny nie znalazłam, przeglądając skan po skanie. Może trzeba byłoby przejrzeć księgi małżeństw kilka lub kilkanaście lat wstecz, szukając aktu ślubu Ignacego Dydko/Dytko I Jadwigi, rodziców Antoniny.
Jeśli chodzi o Genetekę, dzięki wspaniałej pracy ludzi, którzy dokonują indeksacji, można sobie bardzo ułatwić pracę. Ale są także lata niezindeksowane. I wtedy trzeba samodzielnie szukać.
Cóż, nie udało mi się Panu pomóc. Czekałam tak długo z odpowiedzią, myśląc, że może ktoś z Państwa trafił na jakiś ślad. Życzę powodzenia
Alicja Baranowska
PS I proszę, aby Państwo, którzy oczekują pomocy, pisali wyraźnie, co już przeszukali, gdzie szukali, bo bez tych informacji niepotrzebnie traci się czas i przeszukuje ponownie te same księgi
Ostatnia1 rok 3 dni temu edycja: Alicja Baranowska od.
The following user(s) said Thank You: Barbara Szwarcer
Może warto byłoby poszukać dalszych losów młodego małżeństwa tj aktów urodzin kolejnych dzieci i być może odnaleźć akt zgonu Antoniny. Może w tym akcie będą dokładniejsze informacje. Nazwisko panieńskie Antoniny mogło też brzmieć Dydek, a nie Dydko. Młodzi mieszkali między innymi w parafii Borowno w miejscowości Chorzenice. Tam urodził im się Marcin (1855r. akt nr 66) Przeglądałem z grubsza okolicę Kłomnic i też nie udało mi się znaleźć tej rodziny.
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska
W akcie zgonu Szymona zmarlego w 1904 w Niwkach par. Borowno zapisano, ze pozostawił wdowę Antoninę z domu Dudak. Warto jeszcze sprawdzić w tych parafiach podobne nazwiska, zwłaszcza Dudek, Dedek, itd.
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska