Samo nazwisko Dytko Dydko nie jest zbyt częste w skali Polski. Może jej rodzice zawędrowali skądś do wsi Ruda, opowiadali, że z niej pochodzą chociaż nie do końca była to prawda. Ksiądz zawsze notował to co ludzie zeznawali. Nie było żadnej możliwości weryfikacji danych a pomyłki lub celowe przekłamania wcale nie należały do rzadkości. Trzeba wziąć pod uwagę różne scenariusze, włącznie z tym, że chodzi o inne, podobnie brzmiące lub zupełnie inne nazwisko. Niech się Pan skontaktuje z osobą, która zindeksowała parafię Gidle.
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska, Rafał Molencki
Ostatnio miałam zagadkę z nazwiskiem Zawadzki/Zawada/Zawadziński/Zawodni z parafii Mstów. Okazało się, że pierwotne nazwisko to Biernat vel Ceter i urodził się we wrześniu 1791 r. w parafii Nakło, ale księgi z tego roku brak. Skąd wiadomo, że urodził się we wrześniu 1791 roku? W akcie jego małżeństwa z listopada 1821 r. na szczęście podano informację, że w chwili ślubu miał trzydzieści lat i dwa miesiące. Dzieci, cztery córki, były chrzczone pod nowym nazwiskiem w trzech różnych parafiach, a urodzone zostały w czterech miejscowościach. Sądzę, że Ceter to przezwisko, bo w księgach z Nakła nie występuje takie nazwisko, ale jeszcze nie wiem, jaka jest jego etymologia.
W przypadku nazwiska Dytko?Dydko mogło być podobnie, czyli tak, jak pisze pan Edward Głowacki.
Genealogia jest bardzo ciekawą dziedziną, ale wymaga wiele czasu i ogromnej cierpliwości.
Ostatnia1 rok 3 dni temu edycja: Alicja Baranowska od.
The following user(s) said Thank You: Rafał Molencki
Zgadza się, Antoninę mogli ochrzcić pod zupełnie innym nazwiskiem. Temat podwójnych a nawet potrójnych nazwisk-przydomków był już kilkakrotnie omawiany na naszym forum. Trzeba by na piechotę sprawdzić wszystkie Antoniny ochrzczone około 1832 (plus minus 5 lat) w okolicznych parafiach. Imiona rodziców też mogły być przekręcone. Mogło też się zdarzyć, że narodzin w ogóle nie odnotowano w księdze parafialnej - mam kilka takich przypadków wśród moich przodków.
Kolejna sprawa to zapis, że Antonina była córką Ignacego i "Jadwigi z Dydków", tak jakby Dydek/Dydko było nazwiskiem panieńskim Jadwigi a nie Ignacego. W księgach ślubów trzeba by sprawdzić wszystkie małżeństwa pomiędzy Ignacymi i Jadwigami co najmniej od 1815 w górę.
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska
Wczoraj wieczorem sprawdziłam Antoniny w kilku parafiach na stronie Geneteki i nie znalazłam rodziców, którymi byliby Ignacy oraz Jadwiga. Jeśli chodzi o zapis, że Antonina Dydkówna jest córką Ignacego i "Jadwigi z Dydków", to ta niewłaściwa forma powtarza się w wielu metrykach.
Będzie trudno.
Ostatnia1 rok 2 dni temu edycja: Alicja Baranowska od.