Dzień dobry,
Zwracam się do Państwa z nietypowym problemem. Szukam informacji o pradziadku. Próbowałem znaleźć jego akt zgonu w okolicach miejscowości Niwiska Górne, gdzie mieszkał przed i w trakcie wojny. Wiem, że zmarł podczas II wojny światowej. W Pajęcznie jego AZ nie znaleziono, a księgi z Działoszyna z tego okresu niestety spłonęły. Kontaktowałem się z proboszczem parafii, do której Niwiska Górne obecnie należą, z prośbą, aby spróbował odszukać informacji w karcie cmentarza. Jednak mnie zbył, odpisując, że cmentarz powstał w latach 90-tych i nie ma na nim grobów z czasów wojny. A wiem, że są tam starsze groby (po ekshumacjach), a według rodzinnych opowieści, pradziadek właśnie na tym cmentarzu jest pochowany. Na zinwentaryzowanych okolicznych cmentarzach (Działoszyn, Pajęczno, Makowiska) grobu nie odnalazłem.
Dlatego zwracam się właśnie z pytaniem - czy na forum jest ktoś, kto mieszka w Niwiskach Górnych (lub okolicach), zna cmentarz i mógłby odnaleźć grób mojego pradziadka i przesłać mi zdjęcie/informacje? Ja niestety nie mam możliwości odwiedzić tego miejsca, bo mieszkam daleko, na Pomorzu. Jeżeli ktoś byłby chętny pomóc, proszę o kontakt w wiadomości prywatnej. Wówczas podam dane pradziadka.
Pozdrawiam
Tomek
Ostatnia1 rok 3 dni temu edycja: Tomasz Galas od.
The following user(s) said Thank You: Barbara Szwarcer
Jeśli to był grób ziemny i to jeszcze z czasu wojny, jeśli nie był przez rodzinę porządkowany ani opłacany to szansa, że Pan go znajdzie po ca 80 latach jest praktycznie zerowa. Tylko księgi. Przecież mogą być gdzieś ich kopie.A w odpowiednim USC Pan próbował?
B. Szwarcer
Ostatnia1 rok 2 dni temu edycja: Barbara Szwarcer od.
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska
Dzwoniłem do Gminy Działoszyn, do której należały niegdyś Niwiska Górne. Tam powiedziano mi, że księgi z czasu wojny spłonęły i ewentualnie poradzono mi zadzwonić do Gminy Pajęczno. Tam aktu zgonu nie znaleziono. Chciałem złożyć wniosek do IPN, aby poznać jego losy wojenne, a tego potrzebne jest przedstawienie aktu zgonu. Jak widać, prawdopodobnie to się nie uda.
Zakładam, że skoro w czasie wojny wieś Niwiska Górne należała do parafii Działoszyn, to początkowo tam pradziadek był pochowany. W 1962 roku zmarła prababcia i być może też w Działoszynie ją pochowano. Ale z tego, co słyszałem, ich grób znajduje się w Niwiskach. Zakładam, że przeniesiono ich ciała na ten cmentarz. Jest to bardzo prawdopodobne, bo mieszkał tam brat mojego dziadka, więc raczej grób nie został zlikwidowany, a przeniesiony. Ostatnią deską ratunku były księgi cmentarne, ale pomocy z parafii z Pajęczna nie otrzymałem. Pozostaje odszukanie grobu na cmentarzu w Niwiskach Górnych, gdzie na grobie być może znajdzie się data śmierci. Jak widać, miejsca zgonu nie poznam. Nie wiem, czy ktoś z dalszej rodziny we wsi wciąż mieszka, dlatego proszę o pomoc tu, bo nie mam za bardzo możliwości odwiedzenia cmentarza, ponieważ mieszkam daleko.
Pozdrawiam
Tomek
Przy żadnych aktach nie ma ani jednej adnotacji. W urzędach też o to pytali. Antoni Kotyla, ur. 29.05.1884 w Kolonii Gajęckiej w Parafii Makowiska, syn Wojciecha i Małgorzaty z Grzesiaków.
AU nr 41
www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ...930303&i=242&lang=en
Nigdzie adnotacji o zgonie nie ma. Urodził się w parafii Makowiska, a później mieszkał i prawdopodobnie zmarł w parafii Działoszyn. Z tego co się orientuję, jeżeli ktoś zmarł w innej parafii, niż się urodził, to rzadko dawano adnotację.
Ostatnia1 rok 2 dni temu edycja: Tomasz Galas od.
Znalazłam Gazetkę Parafii Narodzenia Pańskiego w Pajęcznie z listopada 2020 r. i na ostatniej stronie kilkukrotnie występuje nazwisko Antoniego Kotyli wśród „Intencji Mszy świętych 23 listopada – 16 grudnia 2020 r. Niwiska Górne – Niwiska Dolne”
narodzeniepajeczno.pl/wp-content/uploads...tlejemka-6pdfnew.pdf
Czy chodzi o Pańskiego pradziadka, nie wiem, ale jednak w Niwiskach i w parafii Pajęczno trzeba szukać.
Życzę powodzenia
Alicja Baranowska
Ostatnia1 rok 2 dni temu edycja: Alicja Baranowska od.