Kolej Warszawsko-Wiedeńska

Więcej
3 miesiąc 3 tygodni temu #48050 przez Krzysztof Kierzkowski
Kolej Warszawsko-Wiedeńska was created by Krzysztof Kierzkowski
Witam,

Czy ktoś może mi wskazać źródła lub publikacje, w których znajdę informację o dróżnikach pracujących dla kolei Warszawsko-Wiedeńskiej w połowie XIX wieku?
Mam dwóch przodków, którzy wykonywali ten zawód: Wojciecha Grzybowskiego i jego syna Ludwika Rocha Grzybowskiego. W aktach metrykalnych ich i ich dzieci pojawia się informacja, że wykonywali zawód dróżnika kolei Warszawsko-Wiedeńskiej (biorąc ślub, musieli m.in. występować o zgodę pracodawcy) w latach 50-tych i 60-tych XIX wieku. Pojawiają się też miejscowości (miejsca pracy) Piec Masłoński, Pustkowie Otrębów, prawdopodobnie Poraj.
Pozdrawiam,
Krzysiek Kierzkowski

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
1 miesiąc 1 tydzień temu #48250 przez Zbigniew Małolepszy
Replied by Zbigniew Małolepszy on topic Kolej Warszawsko-Wiedeńska
O publikacjach na temat dróżników nic nie wiem ale mój pradziadek Stanisław Samuel vel Samul pracował jako dróżnik na przejeździe z Poczesnej do Dębowca  maps.app.goo.gl/TBYUJWvdBkBR12RDA  
Pozostawił tam po sobie nazwę pobliskiego stawu. Zapisał się tym samym nie tylko w pamięci ale i w nazwach geograficznych! Jeśli ktoś zechce napisać książkę lub artykuł o dróżnikach z okolic Częstochowy to o Stanisławie na pewno warto wspomnieć.

W profilu Stanisława umieściłem jego zdjęcie z legitymacji kolejowej wydanej około 1910 roku.
www.geni.com/people/Stanis%C5%82aw-Samuel/6000000037127500196

W rodzinie Samuelów byli też wcześniej dróżnicy na Piecu Masłońskim.

Pozdrawiam
Zbyszek

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Czas generowania strony: 0.146 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie