Parafia Wąsosz Górny - rodzina Głowackich

Więcej
2 miesiąc 1 dzień temu #48138 przez Błażej Głowacki
Parafia Wąsosz Górny - rodzina Głowackich was created by Błażej Głowacki
Dzień dobry,
w dokumentach mojego prapradziadka Witolda Głowackiego odnalazłem ręcznie spisaną kopię Wypisu z Aktu Znania z 1893 roku z Wąsosza, sporządzoną w 1906 roku również w Wąsoszu. Urodził się on 1884 roku pod Radziejowem na Kujawach, jednak jego oryginalna metryka zaginęła.
Jest w nim wspomniany jego ojciec Piotr Głowacki oraz dwaj mieszkańcy Wąsosza, Kazimierz Mazik oraz Jan Kocik. Pod dokumentem widniał podpis Ks. Franciszka Stecińskiego.

Witold w 1906 roku przybywał w Żychlinie, w obecnym województwie łódzkim. W jego akcie małżeństwa widnieje informacja, że jego ojciec już nie żyje natomiast jego matka jeszcze tak. Witold od razu po ślubie przeprowadził się do Sannik na Mazowszu, gdzie już mieszkał do śmierci. Nie mogę jednak odnaleźć jakikolwiek informacji na temat tego, kiedy i gdzie rodzice Witolda mogli odejść. Na pewno nie ma o nich wzmianki w księgach żychlińskich oraz sannickich. Problemem jest również fakt, iż Witold był najprawdopodobniej jedynakiem, przez co nie można opierać na źródłach dotyczących innych osób.

Mogę prosić o próbę wyszukania aktów zgonów? Są one dostępne w serwisie Szukaj w Archiwach. Moja nie najlepsza znajomość języka rosyjskiego mocno utrudnia poszukiwania.

1. Piotr Głowacki ur. 1852, zm. 1893-1906?
2. Apolonia Józefa Głowacka ur. 1850, zm. 1906-?

Prosiłbym również o poradę, gdzie mogą znajdować się jeszcze dokumenty związane z pobytem w.w. osób w Wąsoszu Górnym. Z tego, co się dowiedziałem w AP Częstochowa, księgi meldunkowe z tej miejscowości nie zachowały się.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

• Barbara Szwarcer
  • Z dala
  • Użytkownik
  • Użytkownik
Więcej
2 miesiąc 1 dzień temu #48139 przez Barbara Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic Parafia Wąsosz Górny - rodzina Głowackich
Witold Głowacki jak wynika z aktu ślubu urodził się ok 1884 r  we wsi Wybranka gmina Bytoń , parafia Radziejów. Tam powinien być akt urodzenia Witolda a w nim wiek rodziców.. Natomiast aktów zgonów jego rodziców ( jeśli nie ma w indeksach) trzeba szukać w zasadzie po omacku, bo nie wie Pan gdzie mieszkali.

B. Szwarcer

Więcej
2 miesiąc 1 dzień temu - 2 miesiąc 1 dzień temu #48140 przez Błażej Głowacki
Replied by Błażej Głowacki on topic Parafia Wąsosz Górny - rodzina Głowackich
Jeśli chodzi o akt urodzenia Witolda, tak by podpowiadała logika, jednak ani w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku, ani w Państwowym nie znajduje się księga metrykalna, w której by się znajdował. Dokładne daty urodzenia jego rodziców, czyli Piotra i Apolonii posiadam, tak samo akt ślubu z 1878 roku z Mąkoszyna. Jednak później zapadli się wręcz pod ziemię, wiadomo, że w 1893 roku zamieszkiwali w Wąsoszu Górnym. Piotr był młynarzem, być może widniał w jakiś księgach cechowych. Dla terenów Radziejowa nie zachowały się, nie wiem jak to wygląda, w przypadku Ziemi Częstochowskiej. 
Ostatnia2 miesiąc 1 dzień temu edycja: Błażej Głowacki od. Powód: poprawki rzeczowe

• Barbara Szwarcer
  • Z dala
  • Użytkownik
  • Użytkownik
Więcej
2 miesiąc 1 dzień temu - 2 miesiąc 1 dzień temu #48141 przez Barbara Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic Parafia Wąsosz Górny - rodzina Głowackich
Przejrzałam ten Mąkoszyn. Żadne dziecko pary Piotr i Apolonia się tam nie urodziło. Ale w 1882 urodził się Witold Głowacki syn Michała i Marianny. Może Piotr i Apolonia wzięli to dziecko na wychowanie ?Takie luźnie skojarzenie, no bo imię dziecka takie samo i niezbyt popularne.
Przejrzałam także indeksy zgonów w Wąsoszu od 1906 do 1880. Piotra Głowackiego nie było. Tylko Roman ale dziecko i innych rodziców.

B. Szwarcer
Ostatnia2 miesiąc 1 dzień temu edycja: Barbara Szwarcer od.

Więcej
2 miesiąc 1 dzień temu #48145 przez Błażej Głowacki
Replied by Błażej Głowacki on topic Parafia Wąsosz Górny - rodzina Głowackich
Dziękuję za sprawdzenie tego Wąsosza. Trzeba w takim razie szukać dalej, może ich kiedyś zindeksują w jakiejś innej parafii na Genetece.
Witold z Mąkoszyna to nie jest ten Witold. Kwestia jego pokrewieństwa z rodzicami została potwierdzona badaniami, poprzez dalekich krewnych.

Czas generowania strony: 0.247 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie