Schönborn i Niekrasz

Więcej
1 miesiąc 2 dni temu #48264 przez ABałazy
Schönborn i Niekrasz was created by ABałazy
Dzień dobry,

Poszukuję informacji o rodzinie Schonborn i Niekrasz, a dokładnie Pawle Piotrze Schonborn i Jego żonie Irenie. Paweł był weterynarzem, zginął w Warszawie we wrześniu 1939r. Wydaje mi się, że spędził kilka lat w Harbinie w Mandżurii. Był absolwentem IV L.O. im. H. Sienkiewicza w Częstochowie. Urodził się k. Radomska (Noworadomska)
www.absolwenci.sieniu.czest.pl/index.php...graduate&which=16338
Jego żoną (chyba drugą) była Irena z domu Niekrasz. Była dentystką. Wydaje mi się, że Jej braćmi rodzonymi byli Remigiusz Niekrasz (zginął w 1919 r we Lwowie) oraz Stefan Niekrasz (zginał w czasie III Powstania Śląskiego). Irena urodziła się w Zajączkowicach (Waśniów), ale rodzina przeniosła się do Częstochowy. Mieli syna - Roberta Witolda Schonborn. Irena i Robert zostali rozstrzelani w maju 1944 roku w Warszawie (byli więźniami Pawiaka).
Może są na forum osoby z rodzin Schonborn lub Niekrasz? (W Kruszynie k.Częstochowy była rodzina Schonborn, ale to raczej nie jest ta "odnoga").
Pozdrawiam

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
1 miesiąc 2 dni temu - 1 miesiąc 2 dni temu #48270 przez Barbara Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic Schönborn i Niekrasz
W Harbinie urodził się syn Pawła i Ireny, Robert Witold. W genetece, Warszawa 1943 akt 175 jest skan jego ślubu. 
Może się przyda
Paweł Schönborn urodził się w parafii Chełmo w 1883 akt 88, Łódzkie. Rodzice Józef i Maria Świerz/żewska
Na szybko znalazłam czworo jego rodzeństwa. Proszę dokładnie przeszukać genetekę. 
A w roku 1906 akt 52 w Dąbrowie Górniczej bierze ślub syn Józefa i Marii (brat Pawła), Eugeniusz Stanisław. W 1907 r akt 770 również w Dąbrowie Górniczej rodzi się syn Eugeniusza,  Sławomir Czesław. W akcie jego urodzenia są dwa ciekawe dopiski.
Również geneteka.
I jeśli Pani nie zna to proszę zajrzeć na stronę straty.pl
W wyszukiwarce pojawiają się osoby wymienione przez Panią.

B. Szwarcer
Ostatnia1 miesiąc 2 dni temu edycja: Barbara Szwarcer od.
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska, Rafał Molencki

Więcej
1 miesiąc 1 dzień temu - 1 miesiąc 1 dzień temu #48275 przez ABałazy
Replied by ABałazy on topic Schönborn i Niekrasz
Dzień dobry,

Dziękuję za informację. 
Tak, znam te rekordy z geneteki i straty.pl. Właśnie ze strony straty.pl dowiedziałam się co się wydarzyło z Ireną i Robertem. W genetece znalazłam także informację, że pierwsza żona Pawła nazywała się Aleksandra Nepomucena i pochodziła z rodziny Jastrzębskich. Mieli syna Tadeusza (w genetece pod nazwiskiem Szymbor). Wygląda na to, że Tadeusz i Aleksandra zmarli po porodzie albo w trakcie (1907r.), wpisani do spisu zgonów w kosciele św. Zygmunta w Częstochowie. Widziałam także na genetece akt małżeństwa Roberta i Stanisławy Marii z domu Szcześniak. Świadkowie ich ślubu (Alfred Głowiński i Stanisław Kosiba) także zostali aresztowani i osadzeni na Pawiaku. Alfred Głowiński chyba był rozstrzelany razem z Robertem. Wiem, że siostra Ireny - Marianna wyszła za mąż za publicystę/dziennikarza/trochę działacza społecznego Dobrosława Sieńskiego (działał na terenie Sulejówka pod Warszawą).
Mam jeszcze jeden trop dotyczący Ireny Niekrasz, ale to jest mocno na "czuja". Wydaje mi się, że korespondowała z Mieczysławem Orłowiczem (krajoznawca, autor przewodników turystycznych). W zbiorach Polskiej Akademii Nauk znalazłam informację, że PAN jest w posiadaniu korespondencji pomiędzy dr Orłowiczem a Ireną Niekraszówną i Jadwigą Niekraszową (matka Ireny miała na imię Jadwiga), ale to nie jest takie proste do zweryfikowania. 
Udało mi się znaleźć fotografię Pawła w prasie, zdjęcie Roberta również. Szukam zdjęcia Ireny.
Rozpisałam się strasznie.
Mam po prostu nadzieję, że ktoś z rodzin może przypadkiem trafi na to forum i zechce podzielić się historią.

Serdecznie pozdrawiam

Ostatnia1 miesiąc 1 dzień temu edycja: ABałazy od.

Więcej
1 miesiąc 1 dzień temu #48276 przez Barbara Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic Schönborn i Niekrasz
Polacy-katolicy w Harbinie. W trosce o zachowanie tożsamości narodowej.

W tym linku znajdzie Pani Pawła Piotra i Polaków oraz wyjaśnienie ich pobytu w Chinach.

Robert Witold urodził się w 1917 r . Ochrzczono go w Harbinie w 1918 akt 61. Jest tylko informacja bez skanu.

B. Szwarcer
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska, ABałazy

Więcej
4 tygodni 2 dni temu #48278 przez ABałazy
Replied by ABałazy on topic Schönborn i Niekrasz
Dzięki za informacje i wskazówki :)

Pozdrawiam

Czas generowania strony: 0.213 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie