Dzień dobry,
czy ktoś z Państwa może wie, czy istnieją alegata do ślubów z Niegowy z początku XIX wieku (poszukuję 1810 roku)? A jeśli tak, to gdzie można je odnaleźć?
Tak, akt ślubu mam. Staram się dotrzeć do aktu urodzenia Adama Kołodzieja, który w 1810 r. brał powtórny ślub. I właśnie w akcie ślubu jest informacja, że pan młody okazał akt urodzenia, z którego wynika, że urodził się w 1775 roku. Niestety nie udało mi się namierzyć takiego aktu urodzenia. Z kolei ze spisu ludności z 1791 r., gdzie Adam został odnotowany w domu nr 18 jako 14-letni syn Szymona, wynika, że urodził się około 1777 roku. Przeszukałam całe lata 70. i aktu urodzenia Adama nie namierzyłam. Zaczęłam się więc zastanawiać, czy alegata do ślubu z 1810 roku są gdzieś dostępne, bo na FS ich nie widzę.
Alegaty do ślubów z Niegowej nie istnieją. Księgi metrykalne USC z tej parafii zachowały się dopiero od roku 1869. Wcześniejszych nie ma jak również alegat. Nie wiadomo dlaczego z Niegowej i okolicznych parafii brakuje ksiąg metrykalnych USC sprzed 1869 roku. Nie wiem jakie zdarzenie spowodowało zniknięcie tych akt z tej i sąsiednich parafii. Alegaty niestety załączano do ksiąg USC więc i one zniknęły wraz z tymi księgami.
Na FS są unikaty czyli księgi, które zostawały na parafii, a obecnie znajdujące się w Archiwum Archidiecezjalnym w Częstochowie.
Ostatnia2 miesiąc 2 tygodni temu edycja: Krzysztof Łągiewka od.