Zaremba Jakub-Będzin

Więcej
4 tygodni 1 dzień temu #48650 przez Marek Paweł Zaremba
Zaremba Jakub-Będzin was created by Marek Paweł Zaremba
Dzień dobry
Poszukuję informacji o Jakubie Zaremba z Będzina. Wiem, że zmarł 21 maja 1767 roku w Będzinie.
Dokładniej to poszukuję  informacji o urodzeniu oraz ślubie z Teresą
Znane mi informacje to:
Żona to Teresa zmarła 19 stycznia 1768 r w Będzinie.
Miał syna Antoniego Zaremba (Zaręba) mojego przodka urodzonego 15 czerwca 1753 (Będzin) i zmarłego 26 lipca 1831 (Będzin).
Dodatkowo miał kolejno następujące potomstwo: Jacenty,Catharina,Martinus Josepha i Marianna.
Podejrzewam, że urodził się w Będzienie, możliwe że pochodził z Siewierza, gdyż chrzestny Antoniego zmarł w Siewierzu (Valentinnus Słomnicki)
Pozdrawiam

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
4 tygodni 7 godzin temu #48651 przez Rafał Molencki
Replied by Rafał Molencki on topic Zaremba Jakub-Będzin
www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/jednostka/-/jednostka/3406533

32-letni Antoni Zaręba z 22-letnią żoną Salomeą i 2-letnią córką Konstancją są wymienieni w Spisie ludności woj. krakowskiego. Wiek oczywiście bardzo przybliżony. Z kolei w poz.16  tabeli ludności katolików miasta Będzin spisanej 10 IX 1789 jest zapisany Antoni  Zaręba rzemieślnik wraz z jedną białogłową.

Niestety nie zachowały się księgi małżeństw z Będzina sprzed 1767, więc zapisu ślubu rodziców Antoniego raczej się nie znajdzie, chyba że pobrali się gdzie indziej. Jakub zapewne urodził się około 1720-1730.

Więcej
2 tygodni 5 dni temu #48670 przez Marek Paweł Zaremba
Replied by Marek Paweł Zaremba on topic Zaremba Jakub-Będzin
Witam,
Bardzo dziękuję za wskazany link i pomoc. Mam pytanie gdzie można odszukać tabelę ludności katolików miasta Będzin spisanej 10 IX 1789? Pod linkiem jest: Spisy ludności województwa krakowskiego z lat 1790-1791: II. Parafie powiatu krakowskiego na litery A-K
Z poważaniem Marek Zaremba

Więcej
2 tygodni 5 dni temu - 2 tygodni 5 dni temu #48671 przez Rafał Molencki
Replied by Rafał Molencki on topic Zaremba Jakub-Będzin
Mam to z książki A. Falniowskiej-Gradowskiej "Lustracja woj.krak. 1789". Mogę przesłać fotkę strony jeśli poda Pan adres mailowy. Ale pewnie woli Pan oryginał. Trzeba wejśc na stronę AGAD, Metryki koronne i wyszukać tę lustrację. Nie wiem, czy już wszystko zeskanowali,  ale parę lat temu znalazłem spisy ze starostwa olsztyńskiego. Tu proszę szukać starostwa będzińskiego. 
A pod przeslanym linkiem niech Pan szuka parafii na B woj.krakowskiego i w Będzinie będzie dom pańskich przodków z określeniem płci i przybliżonego wieku. Będzin byl spisywany dwukrotnie rok po roku. Powodzenia!
Ostatnia2 tygodni 5 dni temu edycja: Rafał Molencki od.

Czas generowania strony: 0.558 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie