Dzień dobry Wszystkim! Jestem tu nową użytkowniczką. Przez przypadek natknęłam się na tę stronę. Jestem z województwa łódzkiego i raczej nie znajdę tu zapewne interesujących mnie informacji, ale zauważyłam, że jest tu mnóstwo profesjonalistów w temacie poszukiwań genealogicznych i chciałam poprosić o pomoc. Mianowicie poszukuję informacji o moim dziadku, rocznik 1923, który miał epizod w seminarium duchownym (ok. 1946-1948). Niestety, była to rodzinna tajemnica i nie znam szczegółów. Ustaliłam przybliżony czas, w którym Dziadek mógł przebywać w seminarium I wystąpiłam do kilku Archiwum Archidiecezji z prośbą o kwerendę. Niestety, otrzymałam negatywne odpowiedzi z Włocławka i Łodzi. Pomyślałam o Częstochowie, ale nie mają na stronie Archiwum adresu e-mail, a mój list polecony wrócił do mnie po miesiącu nieodebrany. Z przekazów rodzinnych wynika, ze miejscem, w którym Dziadek uczył się w seminarium mógł być Kraków. Tam też wystąpiłam z prośbą i na razie czekam na odpowiedź. Zwracam się więc do Państwa, zaawansowanych poszukiwaczy, o pomoc, gdzie jeszcze i w jaki sposób mogę ustalić te fakty? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.