- Otrzymane podziękowania: 0
Bogusławscy
- Adr_Bog
- Autor
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
2 tygodni 3 dni temu #48772
przez Adr_Bog
Bogusławscy was created by Adr_Bog
Dzień dobry. Szukam informacji o Felicjanie Bogusławskim (żona Zofia) oraz ewentualnie o Andrzeju Bogusławskim, którzy są wymienieni jako ziemiaństwo okolic Częstochowy gdzieś około 1745 roku, a także innych Bogusławskich którzy mogą być z nimi związani.
(Felicjan mógł być zapisywany również jako Józef Feliks)
Obydwoje byli również wymienieni jako współwłaściciele Sarnowa parafia Będzin, co najmniej w latach 1745-1749. Nie udało mi się ustalić czy łaczyła ich relacja ojciec-syn czy byli np braćmi. Współwłaścicielami Sarnowa mogli być do 1762 gdzie jest już wymieniona inna osoba - swoją drogą jeden z rodziców chrzestnych dziecka.
Ustalone dzieci - Marek Jakub Bogusławski ur. 1746 we Wrzosowie chrzestni Jan Chrościński + Marianna Chrościńska, z Błeszna
potem 1747 (istnieje również późniejszy akt z 1748) - Małgorzata Marianna Anna Bogusławska w Sarnowie chrzestni ks. Michał Koratkowski, prebendarz grodziecki + Anna Pożarowska, pani/dziedziczka Rogoźnika. Tutaj ksiądz zapisał dwoje imion - właśnie Józef Feliks
1749 - Franciszek Wojciech Bogusławski w Sarnowie, chrzestni Stanisław (lub Stefan) Giedziński - późniejszy właściciel Sarnowa, Podstoli Siewierski, wraz z małżonką.
Nie wiem czy Felicjan miał więcej dzieci
Zofia Bogusławska, żona Felicjana umiera kilka dni po urodzeniu Franciszka Wojciecha Bogusławskiego w 1749 roku. W aktach narodzin Małgorzaty i Franciszka widnieje informacja że mieszkał on wtedy w dworze jako dziedzic (wpółwłaściciel) Sarnowa.
W 1758 roku został odnotowany jako uczestnik chrztu Żydówki z Będzina (partnerowała mu wtedy Agnieszka Pożarowska dziedziczka Rogoźnika, to samo nazwisko nosiła chrzestna) gdzie został opisany przez kronikarza jako "ze Sławkowa".
Pewien ślad Andrzeja Bogusławskiego żonatego z Zuzanną pojawia się w Podlipiu, parafia Będzin, w 1724 roku, gdzie rodzi się Jan Bogusławski. Nie udało mi się jednak połączyć tych osób.
W 1770 bezimienny Bogusławski jest związany z majątkiem w Rzeniszowie
Dodatkowo w 1767 roku w Koziegłówkach umiera Zuzanna Bogusławska - w dość sędziwym wieku 90 lat, zostaje pochowana w kruchcie kościoła w Koziegłówkach, jako znaczna osoba. Nie wiem jednak czy wszystkie te osoby mogę ze sobą połączyć.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje. dotyczące którejś z wymienionych osób, w szczególności Felicjana lub jego ojca, a także o innych Bogusławskich którzy byli z nimi związani. Być może takie akty istnieją a ja coś przeoczyłem.
Z góry dziękuję za pomoc
(Felicjan mógł być zapisywany również jako Józef Feliks)
Obydwoje byli również wymienieni jako współwłaściciele Sarnowa parafia Będzin, co najmniej w latach 1745-1749. Nie udało mi się ustalić czy łaczyła ich relacja ojciec-syn czy byli np braćmi. Współwłaścicielami Sarnowa mogli być do 1762 gdzie jest już wymieniona inna osoba - swoją drogą jeden z rodziców chrzestnych dziecka.
Ustalone dzieci - Marek Jakub Bogusławski ur. 1746 we Wrzosowie chrzestni Jan Chrościński + Marianna Chrościńska, z Błeszna
potem 1747 (istnieje również późniejszy akt z 1748) - Małgorzata Marianna Anna Bogusławska w Sarnowie chrzestni ks. Michał Koratkowski, prebendarz grodziecki + Anna Pożarowska, pani/dziedziczka Rogoźnika. Tutaj ksiądz zapisał dwoje imion - właśnie Józef Feliks
1749 - Franciszek Wojciech Bogusławski w Sarnowie, chrzestni Stanisław (lub Stefan) Giedziński - późniejszy właściciel Sarnowa, Podstoli Siewierski, wraz z małżonką.
Nie wiem czy Felicjan miał więcej dzieci
Zofia Bogusławska, żona Felicjana umiera kilka dni po urodzeniu Franciszka Wojciecha Bogusławskiego w 1749 roku. W aktach narodzin Małgorzaty i Franciszka widnieje informacja że mieszkał on wtedy w dworze jako dziedzic (wpółwłaściciel) Sarnowa.
W 1758 roku został odnotowany jako uczestnik chrztu Żydówki z Będzina (partnerowała mu wtedy Agnieszka Pożarowska dziedziczka Rogoźnika, to samo nazwisko nosiła chrzestna) gdzie został opisany przez kronikarza jako "ze Sławkowa".
Pewien ślad Andrzeja Bogusławskiego żonatego z Zuzanną pojawia się w Podlipiu, parafia Będzin, w 1724 roku, gdzie rodzi się Jan Bogusławski. Nie udało mi się jednak połączyć tych osób.
W 1770 bezimienny Bogusławski jest związany z majątkiem w Rzeniszowie
Dodatkowo w 1767 roku w Koziegłówkach umiera Zuzanna Bogusławska - w dość sędziwym wieku 90 lat, zostaje pochowana w kruchcie kościoła w Koziegłówkach, jako znaczna osoba. Nie wiem jednak czy wszystkie te osoby mogę ze sobą połączyć.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje. dotyczące którejś z wymienionych osób, w szczególności Felicjana lub jego ojca, a także o innych Bogusławskich którzy byli z nimi związani. Być może takie akty istnieją a ja coś przeoczyłem.
Z góry dziękuję za pomoc
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Kazimierz Góra
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 3
2 tygodni 2 dni temu #48774
przez Kazimierz Góra
Replied by Kazimierz Góra on topic Bogusławscy
Sarnów należał do parafii Będzin a Felicjan dwoje dzieci ochrzcił w Częstochowie i dwoje w Grodźcu. Proboszcz grodziecki w pierwszą rocznicę przeniósł metrykę Małgorzaty do Będzina. Dlatego są dwie metryki. Piszę o czwórce dzieci bo był jeszcze Fabian Sebastian ur.1762 syn Urszuli i chrzczony w Częstochowie. Chrzestni Jakub Krzesiński i Barbara Otwinowska z Rogawskich. Zofia Bogusławska pochowana w grobowcu starościańskim w Będzinie.
Szukałem, nie zachował się.
Szukałem, nie zachował się.
- Rafał Molencki
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 692
2 tygodni 2 dni temu - 2 tygodni 2 dni temu #48775
przez Rafał Molencki
Replied by Rafał Molencki on topic Bogusławscy
O Bogusławskich niestety wiem niewiele, ale wymienieni jako chrzestni Stefan/Szczepan Giedziński/Gidziński oraz Jakub Krzesiński byli spowinowaceni z moją rodziną. Stryj Jakuba był moim 5xpra-dziadkiem, a córka Szczepana wyszła za brata mojego praprapradziadka. Krzesińscy mieszkali w Kuźnicy Marianowej i Starej Hucie (par. Częstochowa) oraz w Będzinie i potem w parafii Przybynów. Kolejne pokolenia Gidzińskich miały siedzibę w Milowicach (par. Czeladź) I Niegowonicach. Warto przejrzeć tamtejsze akty, może jacyś Bogusławscy byli chrzestnymi lub świadkami.
Ostatnia2 tygodni 2 dni temu edycja: Rafał Molencki od.
Czas generowania strony: 0.123 s.