- Otrzymane podziękowania: 0
Alegata aktów małżeństw - Żarki - 1848 rok
- Maciej Kurzyk
- Autor
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
1 tydzień 3 dni temu #48784
przez Maciej Kurzyk
Alegata aktów małżeństw - Żarki - 1848 rok was created by Maciej Kurzyk
Parafia Żarki - alegata do aktów małżeństw, rok 1848 - poszukuję.
Albo też innych źródeł, które pozwolą rozwikłać poniższą zagadkę.
W akcie ślubu nr 11/1848, parafia Żarki, wieś Myszków, mój powinowaty - osiemnastoletni Kazimierz Morawski wymieniony jest jako "urodzony w Mieście Zamościu w guberni lubelskiej". Jego nieżyjący już wówczas ojciec Benedykt Morawski pochodził z Żarek i był szynkarzem w Myszkowie, za to matka - Marianna, przy ponownym ślubie jest określona jako "urodzona Mieście Lewartowie z Franciszka i Małgorzaty Zawadzkich".
W księgach z Zamościa nie znalazłem Kazimierza Morawskiego, ale jest tam urodzony w 1829 roku Kazimierz Rybicki, syn Grzegorza Rybickiego, żołnierza artylerii, i Marianny z Zawadzkich. Wiek i dane matki by się zatem zgadzały. Niestety nie dotarłem do innych aktów dotyczących tych osób.
Mam hipotezę, że owdowiała Marianna wyszła za Benedykta Morawskiego, który usynowił Kazimierza. Niestety ich aktu ślubu również nigdzie nie znajduję. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Albo też innych źródeł, które pozwolą rozwikłać poniższą zagadkę.
W akcie ślubu nr 11/1848, parafia Żarki, wieś Myszków, mój powinowaty - osiemnastoletni Kazimierz Morawski wymieniony jest jako "urodzony w Mieście Zamościu w guberni lubelskiej". Jego nieżyjący już wówczas ojciec Benedykt Morawski pochodził z Żarek i był szynkarzem w Myszkowie, za to matka - Marianna, przy ponownym ślubie jest określona jako "urodzona Mieście Lewartowie z Franciszka i Małgorzaty Zawadzkich".
W księgach z Zamościa nie znalazłem Kazimierza Morawskiego, ale jest tam urodzony w 1829 roku Kazimierz Rybicki, syn Grzegorza Rybickiego, żołnierza artylerii, i Marianny z Zawadzkich. Wiek i dane matki by się zatem zgadzały. Niestety nie dotarłem do innych aktów dotyczących tych osób.
Mam hipotezę, że owdowiała Marianna wyszła za Benedykta Morawskiego, który usynowił Kazimierza. Niestety ich aktu ślubu również nigdzie nie znajduję. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Krzysztof Łągiewka
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 654
1 tydzień 3 dni temu - 1 tydzień 3 dni temu #48785
przez Krzysztof Łągiewka
Replied by Krzysztof Łągiewka on topic Alegata aktów małżeństw - Żarki - 1848 rok
Z parafii Żarki zachowały się tylko księgi USC z lat 1857 - 1859 i 1869 do współczesności. Alegaty załączano tylko do ksiąg metrykalnych, które potem przekazywano do gminy czyli duplikatów, a skoro roku 1848 nie ma to i alegat z tego roku niestety nigdzie nie będzie. Jest to problem nie tylko Żarek, ale i okolicznych parafii. W ogóle nie wiedzieć czemu księgi metrykalne USC z okolicznych parafii również zachowały się dopiero od 1869 r. np. Koziegłowy, Koziegłówki, Drochlin, Lelów, Niegowa, Olsztyn, Staromieście, Złoty Potok, a Żuraw akurat od 1868 r. Żarki położone na południe od Złotego Potoku są 1857 - 1859, a potem dopiero od 1869 r. Nie wiem jaka jest przyczyna braku ksiąg metrykalnych USC sprzed 1869 r. z tych sąsiadujących ze sobą parafii. Z tych parafii zachowały się co prawda unikaty sprzed 1869 r, ale do nich alegat niestety nie załączano.
Ostatnia1 tydzień 3 dni temu edycja: Krzysztof Łągiewka od.
- Maciej Kurzyk
- Autor
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
1 tydzień 2 dni temu #48789
przez Maciej Kurzyk
Replied by Maciej Kurzyk on topic Alegata aktów małżeństw - Żarki - 1848 rok
Serdecznie dziękuję za szczegółową odpowiedź. Czyli zostaje tylko nadzieja na znalezienie innych metryk, pojawiających się tu osób.
Czas generowania strony: 0.108 s.