- Otrzymane podziękowania: 52
Boratyńscy
- Maria Lipka-Stępniewska
- Autor
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
14 lata 9 miesiąc temu #4651
przez Maria Lipka-Stępniewska
Boratyńscy was created by Maria Lipka-Stępniewska
Na Genealodzy.pl znalazłam wpis Pana Jacka Tomczyka o poszukiwaniu aktu ślubu Jana Gałki i Józefy Boratyńskiej.Już wcześniej na prośbę p.Jacka szukałam tego aktu, ale w Ogrodzieńcu takiego nie ma, w okresie od 1870 do 1890.Natomiast znalazłam akt ślubu Aleksandra Boratyńskiego i Marianny Kajdańskiej z roku 1893.Aleksander był synem Ignacego i Tekli Wójcickiej i urodził się w Pilicy w roku 1869.W Ogrodzieńcu urodziły się dwie jego córki Irena Marta i Anna Maria.W akcie urodzenia córki Ireny z 1894 Aleksander zapisany jest jako szewc.Może te informacje pomogą w poszukiwaniach Józefy.Pozdrawiam serdecznie ML-S
The following user(s) said Thank You: Jacek Tomczyk
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Dariusz Lipka
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
14 lata 9 miesiąc temu #4652
przez Dariusz Lipka
Replied by Dariusz Lipka on topic Odp: Boratyńscy
Witam.
Pozwolę sobie uzupełnić dane przekazane przez Marię;
Ślub pomiędzy Franciszkiem Boratyńskim s.Ignacego i Tekli Wójcickiej, ur.1869r w Pilicy a Marianną Kajdańską c.Piotra i Anny Grzebieluch,ur.1870r w Ogrodzieńcu, został zawarty w dniu 28.11.1893r w Ogrodzieńcu. Z tego związku urodziły się nastepujące dzieci:
- Irena Marta Boratyńska ur.1894 Ogrodzieniec
- Anna Marianna Boratyńska ur.1896 Ogrodzieniec
- Jan Boratyński ur.1898 Ogrodzieniec
- Marianna Boratyńska ur.1901 Ogrodzieniec zg.1902 Ogrodzieniec
- Genowefa Boratyńska ur.1902 Ogrodzieniec zg.1906 Ogrodzieniec
- Helena Boratyńska ur.1905 Ogrodzieniec zg.1905 Ogrodzieniec
- Marianna Boratyńska ur.1906 Ogrodzieniec
- Stanisława Boratyńska ur.1909 Ogrodzieniec
- Bolesław Aleksander Boratyński ur.1912 Ogrodzieniec
Nazwisko Gałka na terenie Parafii Ogrodzieniec nie wystepowało ale znalazłem nazwisko GAŁKOWSKI.
W 1904r w Ogrodzieńcu rodzi się Zena lub Lena Gałkowska c. Leona i Marianny Nowakowskiej a 1910r ich kolejne dziecko syn Marian Kazimierz Gałkowski.
Ponadto w 1913r w Ogrodzieńcu rodzi się Tadeusz Gałkowski s. Józefa i Stefani Morawiec. Stefania Morawiec była córką Stanisława i Katarzyny Mazut.
Pozdrawiam
Pozwolę sobie uzupełnić dane przekazane przez Marię;
Ślub pomiędzy Franciszkiem Boratyńskim s.Ignacego i Tekli Wójcickiej, ur.1869r w Pilicy a Marianną Kajdańską c.Piotra i Anny Grzebieluch,ur.1870r w Ogrodzieńcu, został zawarty w dniu 28.11.1893r w Ogrodzieńcu. Z tego związku urodziły się nastepujące dzieci:
- Irena Marta Boratyńska ur.1894 Ogrodzieniec
- Anna Marianna Boratyńska ur.1896 Ogrodzieniec
- Jan Boratyński ur.1898 Ogrodzieniec
- Marianna Boratyńska ur.1901 Ogrodzieniec zg.1902 Ogrodzieniec
- Genowefa Boratyńska ur.1902 Ogrodzieniec zg.1906 Ogrodzieniec
- Helena Boratyńska ur.1905 Ogrodzieniec zg.1905 Ogrodzieniec
- Marianna Boratyńska ur.1906 Ogrodzieniec
- Stanisława Boratyńska ur.1909 Ogrodzieniec
- Bolesław Aleksander Boratyński ur.1912 Ogrodzieniec
Nazwisko Gałka na terenie Parafii Ogrodzieniec nie wystepowało ale znalazłem nazwisko GAŁKOWSKI.
W 1904r w Ogrodzieńcu rodzi się Zena lub Lena Gałkowska c. Leona i Marianny Nowakowskiej a 1910r ich kolejne dziecko syn Marian Kazimierz Gałkowski.
Ponadto w 1913r w Ogrodzieńcu rodzi się Tadeusz Gałkowski s. Józefa i Stefani Morawiec. Stefania Morawiec była córką Stanisława i Katarzyny Mazut.
Pozdrawiam
The following user(s) said Thank You: Jacek Tomczyk
- Jacek Tomczyk
- Wylogowany
- Admin
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 542
14 lata 9 miesiąc temu #4656
przez Jacek Tomczyk
Replied by Jacek Tomczyk on topic Odp: Boratyńscy
Bardzo serdecznie Wam dziękuję !!!
Pewnie jesteśmy już bardzo blisko, ale...........
....ja ciągle nie mam zapinki do swoich Boratyńskich.
Wiem, że Ignacy Gałka Kolejarz z Nierady koło Zawiercia mieszkał tam już w 1882 roku, miał wtedy 27 lat. Jego żoną była o dwa lata młodsza Józefa Boratyńska. I tylko tyle. Przyznaję nie sprawdzałem ich aktów zgonów. Muszę ustalić te daty.
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
Pewnie jesteśmy już bardzo blisko, ale...........
....ja ciągle nie mam zapinki do swoich Boratyńskich.
Wiem, że Ignacy Gałka Kolejarz z Nierady koło Zawiercia mieszkał tam już w 1882 roku, miał wtedy 27 lat. Jego żoną była o dwa lata młodsza Józefa Boratyńska. I tylko tyle. Przyznaję nie sprawdzałem ich aktów zgonów. Muszę ustalić te daty.
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
- Jacek Tomczyk
- Wylogowany
- Admin
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 542
14 lata 6 miesiąc temu #5389
przez Jacek Tomczyk
Replied by Jacek Tomczyk on topic Odp: Boratyńscy
Bardzo dziękuję Marysi i Darkowi!!!
Pomogliście mi, znalazłem ślub rodziców Józefy Boratyńskiej tzn, Ignacego i Tekli z Wójcickich yo było w Pilicy w 1855 roku.
Ale, potem Boratyńscy gdzieś wędrują, zapewne po okolicy.
W latach 1856-1863 nie ma nazwiska Boratyńscy w księgach z Pilicy.
Jednym słowem mam akt ślubu, ale nie ten.
Dalej szukam Gałka + Boratyńska ok 1880
Dodam, że księgi z Pilicy dostępne są na stronach Śląskiej Biblioteki Cyfrowej.
sbc.org.pl/dlibra
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
Pomogliście mi, znalazłem ślub rodziców Józefy Boratyńskiej tzn, Ignacego i Tekli z Wójcickich yo było w Pilicy w 1855 roku.
Ale, potem Boratyńscy gdzieś wędrują, zapewne po okolicy.
W latach 1856-1863 nie ma nazwiska Boratyńscy w księgach z Pilicy.
Jednym słowem mam akt ślubu, ale nie ten.
Dalej szukam Gałka + Boratyńska ok 1880
Dodam, że księgi z Pilicy dostępne są na stronach Śląskiej Biblioteki Cyfrowej.
sbc.org.pl/dlibra
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
- Włodzimierz Stefani
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 94
13 lata 10 miesiąc temu #6702
przez Włodzimierz Stefani
Replied by Włodzimierz Stefani on topic Odp: Boratyńscy
wprawdzie nie na temat, ale przewija się w tym wątku m. Ogrodzieniec, gdzie występuje (vide geneteka) moje nazwisko-Stefani. Czy są dostępne metryki Ogrodzieńca gdzieś w necie, czy przeglądaliście w archiwach?
pozdrowienia łączę
wlodeks
pozdrowienia łączę
wlodeks
- Dariusz Lipka
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
13 lata 10 miesiąc temu #6712
przez Dariusz Lipka
Replied by Dariusz Lipka on topic Odp: Boratyńscy
Odpowiedź dla Pana Włodka:
Z posiadanych przeze mnie danych wynika, że:
- pod aktem zgonu z 1873 Ogrodzieniec jest zapisany Józef STEFANI s.Wojciecha i Eleonory, lat 70,organista, urodzony w Pyskowicach Śląsk Pruski,żyjący w Janowie. Pozostawił po sobie żonę Józefę Renczniol?Przy jej nazwisku zapisano.. (orgarmistrz)
- w dniu 24.01.1892r w Ogrodzieńcu zawarte zostało małżeństwo pomiędzy Waldemarem LIBTHAL, mającym lat 34,wdowcem, synem Martina i Lajsy, urodzonym Sejkul? dyrektorem Fabryki Prochu w Ogrodzieńcu a panną Heleną STEFANI lat 18,córką Roberta i Klary Weiss, urodzoną w Porębie
Z małżeństwa tego przyszły w Ogrodzieńcu na świat:
- 1894 Ogrodzieniec Jerzy,Waldemar,Artur,Herman Libthal (czworga imion) s.Waldemara i Heleny Stefani
- 1898 Ogrodzieniec Elena,Klara,Margarita,Elfrida Libthal c.Waldemara i Heleny Stefani
- 1902 Ogrodzieniec Mikołaj,Wasylij,Robert Libthal s.Waldemara i Heleny Stefani
Panie Włodzimierzu odnośnie nazwiska STEFANI będę dalej szukał bo nie tak dawno rzuciło mi się ono w oczy w posiadanych przeze mnie materiałach. Skanów metryk niestety nie posiadam
Z posiadanych przeze mnie danych wynika, że:
- pod aktem zgonu z 1873 Ogrodzieniec jest zapisany Józef STEFANI s.Wojciecha i Eleonory, lat 70,organista, urodzony w Pyskowicach Śląsk Pruski,żyjący w Janowie. Pozostawił po sobie żonę Józefę Renczniol?Przy jej nazwisku zapisano.. (orgarmistrz)
- w dniu 24.01.1892r w Ogrodzieńcu zawarte zostało małżeństwo pomiędzy Waldemarem LIBTHAL, mającym lat 34,wdowcem, synem Martina i Lajsy, urodzonym Sejkul? dyrektorem Fabryki Prochu w Ogrodzieńcu a panną Heleną STEFANI lat 18,córką Roberta i Klary Weiss, urodzoną w Porębie
Z małżeństwa tego przyszły w Ogrodzieńcu na świat:
- 1894 Ogrodzieniec Jerzy,Waldemar,Artur,Herman Libthal (czworga imion) s.Waldemara i Heleny Stefani
- 1898 Ogrodzieniec Elena,Klara,Margarita,Elfrida Libthal c.Waldemara i Heleny Stefani
- 1902 Ogrodzieniec Mikołaj,Wasylij,Robert Libthal s.Waldemara i Heleny Stefani
Panie Włodzimierzu odnośnie nazwiska STEFANI będę dalej szukał bo nie tak dawno rzuciło mi się ono w oczy w posiadanych przeze mnie materiałach. Skanów metryk niestety nie posiadam
The following user(s) said Thank You: Włodzimierz Stefani, Leslaw Migalski
Czas generowania strony: 0.357 s.