Boral - Mstów

Więcej
13 lata 2 miesiąc temu #6886 przez Tomasz Boral
Boral - Mstów was created by Tomasz Boral
Witam serdecznie. Od lat w mojej rodzinie krąży opowieść o dotycząca pochodzenia rodzinnego nazwiska - Boral. Opowieść wslazuje, iż jest to lekko zmodyfikowane francuskie nazwisko Borel, którego nosicielem był uczestnik kampanii napoleońskiej maszerującej przez Polskę w kierunku Moskwy. Ranny podczas kampanii nie był w stanie powrócić do Francji i w trakcie odwrotu osiedlił się we Mstowie. Przyznam szczerze, że bardzo romantyczna to opowieść i nie bardzo jestem skłonny w nią wierzyć nie posiadając żadnych faktów. Nie sposób też jej wykluczyć bowiem nie jest chyba aż tak przesadnie fantastyczna. Póki co gromadzę wątpliwości - na stronach Towarzystwa znalazłem informacje o dwóch ogniskach nazwiska Boral - mstowskim datowanym na początek, tudzież pierwszą połowę XIX wieku (co poniekąd uwiarygodniłoby opowieść) oraz rędzińskim datowanym na drugą połowę XVIII wieku (co oddalałoby wiarygodność historii). Dodam tylko, że moja rodzina wywodzi się z ogniska mstowskiego, mnie jednak w pierwszej kolejności interesuje pochodzenie nazwiska. Jeden z członków mojej rodziny pisał kiedyś pracę magisterską dotyczącą genealogii nazwiska i ponoć osobiście badał sporządzone w języku rosyjskim archiwa we mstowskim kościele, co zaprowadziło go z kolei bezpośrednio do faktów potwierdzających opowieść. O kontakt mi jednak ciężko dlatego też chętnie pytam na forum. Może spotkam tu kogoś, kto ma jakieś wieści lub bada podobne wątki.

Pozdrawiam, Tomasz Boral

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
13 lata 2 miesiąc temu #6887 przez Jacek Tomczyk
Replied by Jacek Tomczyk on topic Boral - Mstów
Panie Tomaszu !

Dziękuję za miły list, niestety muszę Pana zmartwić.
Otóż podobnych opowieści o napoleońskich korzeniach jest na naszym terenie stosunkowo dużo. Sam słyszałem ich kilkanaście.
Myślę, że wiąże się to z powrotami Wojsk Napoleońskich w 1812 roku.
Trasy tych powrotów wiodły przez okoliczne parafie, często kończyły się śmiercią rannych żołnierzy. Przytaczaliśmy nawet akty zgonów z parafii Biała. Ci żołnierze bardzo często chowani byli jako bezimienni bo nie posiadali dokumentów.
Myślę, ze Boralowie byli w Mstowie wcześniej, nie ma ich w indeksach bo nikt tego okresu jeszcze nie indeksował.
Ale wracając do francuskiego tropu, - gdyby tenże francuski żołnierz pozostał w Mstowie, założył rodzinę, musiałby wcześniej zawrzeć związek małżeński, a wtedy odnotowano by jego pochodzenie.

Zapewne zna Pan taką etymologię swojego nazwiska:

Boral - od imion złożonych typu Borzysław, Borzymir lub od apelatywu bór.

pozdrawiam

Jacek Tomczyk
The following user(s) said Thank You: Tomasz Boral

Więcej
13 lata 2 miesiąc temu #6888 przez Teresa Cybulska
Replied by Teresa Cybulska on topic Boral - Mstów
Nazwisko Boral występuje w Mstowie-FamilySearch ur.od 1787 dostępne po lewej stronie.
Teresa Cybulska

Więcej
13 lata 2 miesiąc temu #6889 przez Przemysław Majchrzak
Replied by Przemysław Majchrzak on topic Boral - Mstów
W 1756 w Wancerzowie zmarł Paul Boralik

Przemek

Więcej
13 lata 2 miesiąc temu #6984 przez monika boral-kopacz
Replied by monika boral-kopacz on topic Boral - Mstów
Witam!

Niesamowita ta historia!
Pochodzenie nazwiska było do tej pory zagadką. Teraz coś ruszyło:-)
My jesteśmy z Krasic.
Pozdrawiam

Więcej
13 lata 2 miesiąc temu #6990 przez Tomasz Boral
Replied by Tomasz Boral on topic Boral - Mstów
Bardzo dziękuję Państwu za wskazówki.

Zaczerpnąłem więcej informacji wśród członków rodziny.Praca magisterska mojej ciotki dotyczącą genealogii nazwiska, o której wspomniałem w swej poprzedniej wiadomości, wydaje się kluczowa dla rozwiązania kwestii. Naturalnie wydaje się, że cała ta "napoleońska legenda" nie ma racji bytu, raczej wszystkie ujawnione dotychczas fakty jak i rzetelne opinie za nią nie przemawiają. Okazuje się jednak, że wspomniana ciotka na podstawie zgromadzonych dowodów dokonała na drodze prawnej zmiany nazwiska z Boral na Borel. Zastanawiam się przy tym jak mocnym materiałem dowodowym należy dysponować żeby prawnie dokonać takiej zmiany. Bo jeśli naprawdę mocnym to może coś jest na rzeczy?

Czas generowania strony: 0.169 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie