rodzina Ogórków z Przystajni i Bodzanowic
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
- Otrzymane podziękowania: 112
szukam informacji o rodzinie Ogórków - moich przodkach. Może ktoś ma podobne osoby w drzewie?
Oto moje informacje. Ogórkowie mieszkali w Przystajni, gdzie sprowadzili się z dziećmi gdzieś w latach 30. XIX wieku. Ich dzieci najprawdopodobniej urodziły się w Kamionce (Bodzanowice).
Oto najstarsze informacje jakie mam:
Mój bezpośredni przodek nazywał się Piotr Ogórek i miał żonę Juliannę Mudraczyk lub Mudrewik. Ich dzieci o których wiem to Józef, Mateusz, Łukasz (ten na pewno urodził się w Kamionce) i Joanna zwana Anną. Więcej chyba nie mieli, w każdym razie nie pojawiają mi się w aktach. Józef Ogórek urodził się ok. 1821 i zmarł w 1848 - nie miał żony ani dzieci.
Moja prapraprababka Joanna "Anna" Ogórek poślubiła Marcina Zmorka. Zamieszkali w Pacanowie.
Mateusz Ogórek ożenił się w 1849 z Marianną Liberą, która zmarła w 1852. Nie mieli dzieci. W tym samym roku poślubił Rozalię Brzęczyk. Mieli następujące dzieci: Jana (1853), Balcera-Baltazara (1856), Michała (1859), Andrzeja (ok. 1871) i Annę (1873). Dwoje innych zmarło w dzieciństwie, może jeszcze były później jakieś dzieci, ale nic o nich nie wiem. Jeśli idzie o linię męską - Jan zmarł w wieku 19 lat w 1873, Balcer-Baltazar poślubił Krystynę Bulik, a pod koniec życia Józefę Grucę, zmarł w 1933. O Michale nic nie wiem. Andrzej Ogórek poślubił Antoninę Ogórek i miał z nią przynajmniej dwie córki Zofię i Janinę (o innych dzieciach na obecną chwilę nie wiem), a w 1868 poślubił Petronellę Lizurej.
Łukasz Ogórek (zm. 1908) poślubił Mariannę Szczurowską (zm. 1898). Mieli głównie córki: Wiktorię Zawieruchę, Marcjannę Miarę, Jadwigę Chudy, Katarzynę Strużyk, Petronelę Man, Mariannę Chudy, Joanną Wachowską oraz syna Jana Ogórka (chyba najmłodszy) urodzonego w 1874 i zmarł w 1952. Jan Ogórek poślubił Mariannę Nicpoń i mieli na pewno córki Antoninę, Michalinę (późniejszą żonę Maksymiliana Lizureja) i Józefę (zm. w 1919 jako panna) oraz syna Jana (1896). Jan Ogórek poślubił w 1918 roku Annę Francik pochodzącą z Jasisk). Nie wiem, kiedy pomarli.
W aktach pojawiają mi się również inni Ogórkowie - Sebastian (zmarł w latach 40. XIX w.) i Agata z Bodzanowic mieszkający w Przystajni, ale nie umiem ich umiejscowić w drzewie.
Być może ktoś będzie jeszcze umiał rzucić nowe światło na tę część mojej rodziny.
Byłbym niezmiernie wdzięczny!
Pozdrawiam serdecznie
Michał.
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- Otrzymane podziękowania: 68
świadków. Opis jest drastyczny.
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
Trafiłem na jeszcze jedną gałąź Ogórków, których nijak nie umiem przyłączyć.
Jan Ogórek zmarł ok. 1912 roku. Żonaty z Rozalią Bush, miał kilkoro dzieci, a najmłodszy był prawdopodobnie Józef urodzony w 1901 w Nowych Kamionkach. Poślubił Marię Wieczorek urodzoną w 1899.
Może ktoś ma te osoby w swoim drzewie?
Szymon Gruca | www.szgruca.nazwa.pl
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
To z jego aktu ślubu 28.06.1857 z Franciszką Śliwczyńską, c. Franciszka i Katarzyny.
Oboje wtedy byli na służbie w Truskolasach.
Szymon Gruca | www.szgruca.nazwa.pl
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
Zastanawiam się, jaka relacja mogła łączyć Piotra Ogórka (najstarszego, którego mam w drzewie) z owym Sebastianem. Podejrzewam, że byli braćmi, ale to tylko moja intuicja.
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
- Otrzymane podziękowania: 535
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
Znalazłem również akt zgonu Sebastiana Ogórka (zm. w 1846), który zostawił po sobie żonę Agatę, synów Rafała i Józefa oraz córki Petronellę, Jadwigę, Joannę i Józefę.
Być może ktoś ma te osoby w swoich drzewach i mógłby mi powiedzieć coś więcej? A może komuś te informacje po prostu się przydadzą.
Pozdrawiam
- Otrzymane podziękowania: 292
o ile dobrze pamietam mieszka tam jeszcze starsza Pani Ogórek!
Częśc rodu zmieniłą nazwisko na Orenowicz.
- Otrzymane podziękowania: 205

- Otrzymane podziękowania: 1252
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
Trafiłem na jeszcze jedną linię Ogórków, okazało się, że to rodzina mojej dobrej koleżanki. Jej dziadkowie to:
Józef Ogórek ur. 31.10.1901 w Nowych Karmonkach, poczta Radłów, pow. Olesno, syn Jana i Rozalii z d. Bush (miał brata Szczepana, Wincentego i siostrę Katarzynę) i Maria Ogórek z d. Wieczorek ur. 31.08.1899 w Bodzanowicach, pow. Olesno, córka Antoniego i Marty z d. Wieczorek.
Może te informacje również się przydadzą.
Pozdrawiam serdecznie!
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany

- Otrzymane podziękowania: 42
Akt urodzenia 21/1883 - Julia Ogórek córka Jana (Johanna) z Nowych Karmonek ,
Akt urodzenia 70/1884 - Zuzanna (Suzanna) córka Łukasza (Lucasa) Ogórka z Bodzanowic,
Akt zgonu 27/1885 - Jan (Johann) Ogórek z Nowych Karmonek .
Pozdrawiam Piotr.
- Otrzymane podziękowania: 0
Dopiero teraz odkryłem na stronie korespondencję dot. rodziny Ogórków z okolic Bodzanowic. Moim bezpośrednim przodkiem (po kądzieli) jest wspominany tu Sebastian Ogórek i jego żona Agata Głuchowska, ich córka Józefa Ogórek wyszła za mąż za Józefa Szymalę z Klepaczki (akt małż. z 1854 r.), zmarła najprawdopodobniej w 1880 r., a ich syn Jan Szymala to mój pradziadek (1868-1942), a dziadek mojej mamy, zmarły w Kampinosie.
Bardzo interesują mnie wszelkie dane i akty dotyczące Sebastiana Ogórka i jego żony Agaty oraz ich przodków. Będę wdzięczny za kontakt. Pozdrawiam serdecznie, Andrzej Madała
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
- Michał Urbaniak
-
Autor
- Wylogowany
Sebastian Ogórek urodził się ok. 1786 i zmarł w Jesionce 1 stycznia 1846 roku. W akcie zgonu wyjątkowo jest przyczyna zgonu "umarznięcie". Sądzę, że 1 stycznia mógł zaginąć - zgon zgłoszono po dwóch tygodniach, może wtedy go znaleziono. W akcie figurują też dzieci.
Agata z Głuchów nie wyszła już za mąż zmarła 9.12.1870 w Klepaczce.
Ich dzieci, do których dotarłem to:
- Petronella Małyska (ok. 1817) w 1840 w Przystajni wyszła za mąż za Tomasza Małyskę
- Jadwiga Kwak (ok. 1823 zm. 1899), w 1848 wyszła za Jakuba Kwaka
- Joanna Kwak (być może bliźniaczka Jadwigi, ur. ok. 1823. W 1843 wyszła za Jana Kwaka, mieli dzieci. Owdowiała w 1862 r. W 1863 wyszła za Wincentego Jędraka.
- Józef Ogórek (ur. 1825 zm. po 1846)
- Rafał Ogórek (ur. ok. 1829 zm. 1892 w Pankach). Żona Franciszka Śliwińska (ślub 1857). Większość ich dzieci umarła w dzieciństwie.
- Józefa Symala - tu już Pan informacje ma. Mieli na pewno syna Tomasza (1857) oraz Franciszka (1868).
Tyle wiem na dziś - gdyby Pan chciał jeszcze coś doprecyzować, poproszę o prywatną wiadomość.