Dzisiaj wprowadziłem do drzewa nowe nazwisko - Kierat. Odkryłem, że jedna z córek moich przodków - Małgorzata Jelonek (córka Józefa i Małgorzaty z Gruców) w 1812 poślubiła Jakuba Kierata. Mieszkali w Borze i Ługach. Małgorzata zmarła w 1839, dwa lata później Jakub poślubił Wiktorię Jelonek z Radziochów i sam zmarł w 1843.
Jakub i Małgorzata mieli następujące dziec
- Tomasza i Pawła (zmarli w dzieciństwie)
- Jana - ur. w 1813, poślubił Juliannę z Paprotnych - mieli m.in. zmarłe w pierwszych latach życia dzieci: Katarzynę i Antoniego. Zmarł prawdopodobnie po 1854 (do 1867 nie znalazłem aktu zgonu).
- Agnieszkę, która w 1834 wyszła za Mateusza Kolebacza - nie wiem nic o ich ewentualnych dzieciach
- Piotra (zmarł prawdopodobnie po 1867), nie wiem, czy był żonaty
- Mikołaja (ur. 1834 - nie wiem, co się z nim stało później).
Zakładam ten temat, bo może ktoś ma tych ludzi w swoim drzewie i te informacje mogą okazać się przydatne - a może i ktoś uzupełni moje wiadomości.
Kieratowie to przypuszczalnie stary rod mlynarzy "Woda zw. Liswarcie posiada dopływ Bieszczę i stanowi na pewnym odcinku granicę m. → Krzepic p. 2a; 1558 starosta krzep. ma w Krzepicach młyn na L.; wójt krzepicki ma m.in. młyn z foluszem na L., łąki nad potokami wpływającymi do rz. [L.] i prawo łowienia ryb w L. od strony m. → Krzepice p. 4b; 1564 nad rz. L. 2 młyny zamkowe pod m. Krzepice, 3 młyny: Dria, Kochmarek i Kierat w Rębielicach Król., młyn o 2 kołach w Dankowicach, wieś Starokrzepice (LK 2 s. 5-7, 10 -12); 1564-5 zamek Krzepice stoi pośrodku łęgu rz. L. (AS rps 19 s. 224); 1588 młyn nad rz. L. w → Krzepicach p. 2b; 1590 zamiana młyna Lutrowskiego na terenie wsi Sosnieszów na młyn Gliziński nad rz. L. na terenie Miedźna, → Krzepice p. 2b (Kopiarz krzepicki k. 72, 340); 1592 Zygmunt III zezwala Janowi Woszczynie na zrzeczenie się dożywocia na młynie pod zamkiem krzepickim nad rz. L. na rzecz br. Stanisława (Katalog dok. BCzart. 2, nr 1123)."
Dzień dobry,
Jakiś czas temu pisał Pan o rodzinie Kierat.
Otóż, mój Dziadek nazywał się Jan Kierat. Urodził się w 1901 ( około ) roku, odszedł w 1986r. Mieszkał we wsi Kostrzyna. Po wojnie był tam sołtysem. Ożenił się z Antoniną Desperak z domu Leszczyńska. Miał braci Szymona, Hieronima, Franciszka i siostrę Mariannę.
Niestety, nie wiem, jak nazywali się jego rodzice, nie umiem znaleźć nic na Jego temat , ani też na temat Jego rodzeństwa czy małżeństwa w wyszukiwarkach dlatego - nie mogę "ruszyć z miejsca" w ustaleniu powiązań "drzewa"
Może Pan natrafił na wspomniane wyżej osoby w swoich ustaleniach ?
Bardzo proszę o odpowiedź,
Pozdrawiam serdecznie,
Danuta Kierat - Inglot
Znalazlam akt urodzenia Jana Kierata na FamilySearch w parafii Krzepice. Tenże Jan urodzil się we wsi Kostrzyna 29 października 1901 r. z ojca Marcina Kierata, lat 32, i matki Franciszki z Kwaśnych, lat 28, akt 85.
Na marginesie jest adnotacja, że Jan Kierat zawarł związek małżeński 24 lutego 1930 w Wilkowiecku z Antoniną Desperak, czyli jest to właściwa metryka.
Polska, Częstochowa, Księgi Kościoła Rzymskokatolickiego, 1226–1950;
familysearch.org/ark:/61903/3:1:939X-CF9...62790701%2C362798401
W Krzepicach znajdzie Pani wielu innych Kieratów.
Z doświadczenia wiem, że mieszkańcy okolicznych wsi, choć mieli parafię w Kłobucku, chrzcili dzieci w kościołach znajdujących się bliżej ich miejscowości, natomiast śluby brali raczej w parafii, czyli w Kłobucku, w tym przypadku ślub był w Wilkowiecku.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach
Alicja Baranowska
PS Jak Pani zapewne zauważyła, musialam usunąć dwa poprzednie kolejne wpisy, bo były błędne
Ostatnia1 rok 2 tygodni temu edycja: Alicja Baranowska od.
The following user(s) said Thank You: Danuta Kazimiera Inglot
Marcin Kierat, ojciec Jana, urodził się 5 października 1869 r. o 12 w południe w miejscowości Kostrzyna, ochrzczony został przez Jana Wawrzyńca Rutkowskiego 10 października tego roku. Ojciec jego to Piotr Kierat, górnik, lat 27, matka - Marianna z Wiechów, lat 21. Rodzicami chrzestnymi byli Tomasz Poraj, lat 43, i Marcjanna Syrek, świadkiem był Józef Kała, lat 58.
Polska, Częstochowa, Księgi Kościoła Rzymskokatolickiego, 1226–1950;
familysearch.org/ark:/61903/3:1:939X-CN9...62790701%2C362796701
Krzepice, Births (Akta urodzeń) 1868-1882, skan 16
Franciszka z Kwaśnych, matka Jana, urodziła się 27 sierpnia 1871 r. o godzinie drugiej po południu we wsi Kostrzyna, ochrzczona została 3 września o godzinie dziesiątej przez ks. Jana Wawrzyńca Rutkowskiego, córka Wojciecha Kwaśnego, lat 32, i Katarzyny z Nowaków, lat 28. Rodzice chrzestni to Pośpiech, pracownik, lat 29, i Agnieszka Paliwoda, świadkiem był Stanisław Szyszka, lat 32, wszyscy ze wsi Kostrzyna.
Krzepice, Births (Akta urodzeń) 1868-1882, akt 51, skan 33