- Otrzymane podziękowania: 0
rodzina Kierat + Kolebacz
- Danuta Kazimiera Inglot
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
1 rok 5 miesiąc temu #47643
przez Danuta Kazimiera Inglot
Replied by Danuta Kazimiera Inglot on topic rodzina Kierat + Kolebacz
Pani Alicjo,
BARDZO DZIĘKUJĘ za odpowiedź.
Faktycznie - jest tak, jak Pani mówi - zagłębiając się w te wyszukiwania i analizowanie człowiek zapomina o całej rzeczywistości obok, o upływającym czasie, o wszystkim ! Szkoda jeszcze, że przy tych aktach nie ma zdjęć - super byłoby dowiedzieć się, jak wyglądały te osoby. Pozostają archiwa rodzinne, ale w większości dawne zdjęcia nie były opisane i często nie ma już możliwości dowiedzieć się, jak nazywają się widniejące na nich osoby.
Bardzo dziękuję za wszelkie szczegóły podpowiedzi, jak poruszać się w tym zgłębianiu "zakamarków przeszłości " . Wszelkie uwagi są naprawdę niezwykle cenne. I tak, jak Pani mówi - dla takich poczatkujących "archiwistów", takich, jak ja, bardzo przydatny byłby taki poradnik instruktarzowy odnośnie sposobów i kierunków wyszukiwania. Widziałam na You Tube filmik-webinar odnośnie wyszukiwania danych na "szukajwarchiwach", ale nie wszystko jasno jest tam przekazane, a nie znalazłam tam odpowiedzi, jak dostać się do szukanych danych... A więc - " metoda prób i błędów " i , jak Pani mówi : cierpliwość i czas ( z tym ostatnim to najgorzej... ).
No i - pomoc tak WSPANIAŁYCH, ŻYCZLIWYCH osób, jak Pani !
Tak, ja też wyrysowałam sobie drzewa - dla każdego z Babć i Dziadków osobno. Mam założony folder z zebranymi danymi, zdjęciami, informacjami o miejscowościach.
Nawiasem mówiąc - z jedną Babcią też mam kłopot, bo urodziła się w miasteczku koło Lwowa...i trudno jest znaleźć najwcześniejsze dokumenty..., ale z czasem mam nadzieję, że się uda...
Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki i podpowiedzi !
Pozdrawiam bardzo gorąco,
Danka Inglot
BARDZO DZIĘKUJĘ za odpowiedź.

Faktycznie - jest tak, jak Pani mówi - zagłębiając się w te wyszukiwania i analizowanie człowiek zapomina o całej rzeczywistości obok, o upływającym czasie, o wszystkim ! Szkoda jeszcze, że przy tych aktach nie ma zdjęć - super byłoby dowiedzieć się, jak wyglądały te osoby. Pozostają archiwa rodzinne, ale w większości dawne zdjęcia nie były opisane i często nie ma już możliwości dowiedzieć się, jak nazywają się widniejące na nich osoby.
Bardzo dziękuję za wszelkie szczegóły podpowiedzi, jak poruszać się w tym zgłębianiu "zakamarków przeszłości " . Wszelkie uwagi są naprawdę niezwykle cenne. I tak, jak Pani mówi - dla takich poczatkujących "archiwistów", takich, jak ja, bardzo przydatny byłby taki poradnik instruktarzowy odnośnie sposobów i kierunków wyszukiwania. Widziałam na You Tube filmik-webinar odnośnie wyszukiwania danych na "szukajwarchiwach", ale nie wszystko jasno jest tam przekazane, a nie znalazłam tam odpowiedzi, jak dostać się do szukanych danych... A więc - " metoda prób i błędów " i , jak Pani mówi : cierpliwość i czas ( z tym ostatnim to najgorzej... ).
No i - pomoc tak WSPANIAŁYCH, ŻYCZLIWYCH osób, jak Pani !
Tak, ja też wyrysowałam sobie drzewa - dla każdego z Babć i Dziadków osobno. Mam założony folder z zebranymi danymi, zdjęciami, informacjami o miejscowościach.
Nawiasem mówiąc - z jedną Babcią też mam kłopot, bo urodziła się w miasteczku koło Lwowa...i trudno jest znaleźć najwcześniejsze dokumenty..., ale z czasem mam nadzieję, że się uda...
Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki i podpowiedzi !
Pozdrawiam bardzo gorąco,
Danka Inglot
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Alicja Baranowska
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 86
1 rok 5 miesiąc temu #47647
przez Alicja Baranowska
Replied by Alicja Baranowska on topic rodzina Kierat + Kolebacz
Pani Danuto,
dziękuję za miłe słowa pod moim adresem, ale jesteśmy tu po to, aby sobie pomagać, dzielić się wiedzą. Na forum jest dużo osób, które służą radą i pomocą.
Życzę powodzenia w budowaniu drzewa genealogicznego
Alicja Baranowska
dziękuję za miłe słowa pod moim adresem, ale jesteśmy tu po to, aby sobie pomagać, dzielić się wiedzą. Na forum jest dużo osób, które służą radą i pomocą.
Życzę powodzenia w budowaniu drzewa genealogicznego
Alicja Baranowska
The following user(s) said Thank You: Danuta Kazimiera Inglot
- Barbara Przygoda
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
11 miesiąc 3 tygodni temu #48012
przez Barbara Przygoda
Replied by Barbara Przygoda on topic rodzina Kierat + Kolebacz
This message contains secure information
- Barbara Przygoda
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
11 miesiąc 3 tygodni temu #48013
przez Barbara Przygoda
Replied by Barbara Przygoda on topic rodzina Kierat + Kolebacz
Pani Danuto,
jeżeli Pani babcia Antonina Desperak była córką Józefa i Anny z Leszczyńskich, to mamy wspólnych przodków - udało mi się odszyfrować to połączenie.
Zapraszam do kontaktu, chętnie udostępnię wszystko, co znalazłam.
Pozdrawiam,
Basia Przygoda
jeżeli Pani babcia Antonina Desperak była córką Józefa i Anny z Leszczyńskich, to mamy wspólnych przodków - udało mi się odszyfrować to połączenie.
Zapraszam do kontaktu, chętnie udostępnię wszystko, co znalazłam.
Pozdrawiam,
Basia Przygoda
Czas generowania strony: 0.127 s.