rodzina Kierat + Kolebacz

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu - 11 miesiąc 2 tygodni temu #47628 przez Alicja Baranowska
Replied by Alicja Baranowska on topic rodzina Kierat + Kolebacz
Ciekawa jest historia Pani pradziadka Marcina Kierata, który 15 września 1895 r. w kościele w Krzepicach poślubił Pani prababkę Franciszkę z Kwaśnych. W akcie małżeństwa jest informacja, że Marcin był żołnierzem 160 Abchaskiego Pułku Piechoty, był w tym pułku muzykantem, ale określenia słowa muzykant nie mogę dobrze odczytać.
Krzepice, Marriages (Akta małżeństw) 1894-1917, akt 19, skan 41.
A pod linkiem
160 абхаский пехотный полк - Szukaj w Google
znajdzie Pani informacje o tym pułku.
Czas spać, bo już jest ranek.
Łączę pozdrowienia
Alicja Baranowska
Ostatnia11 miesiąc 2 tygodni temu edycja: Alicja Baranowska od.
The following user(s) said Thank You: Danuta Kazimiera Inglot

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu #47629 przez Danuta Kazimiera Inglot
Replied by Danuta Kazimiera Inglot on topic rodzina Kierat + Kolebacz
Dzień dobry Pani Alicjo  :)

Oj, OGROMNIE DZIĘKUJĘ !!!!  :)
Jest Pani WSPANIAŁA  !!!!  :)
To jest NIEZWYKLE CENNA wiadomość !
To jest to, czego szukałam !
Tak, przypominam sobie, że w dawnych rozmowach rodzinnych przewijało się nazwisko Kwaśna.
Proszę mi podpowiedzieć, jak Pani znalazła te wiadomości ?
Ja dopiero niedawno ( czego bardzo żałuję, że nie wcześniej ) zainteresowałam się odkrywaniem " korzeni " i powiązań rodzinnych - i - pochłonęło mnie to ogromnie. Niestety, jeszcze nie mogę się temu poświęcić tak " bez reszty", ze względu na ograniczenia czasowe ( praca, dom ).
Jeszcze też nie potrafię poruszać się tak dobrze w tych wszystkich wyszukiwarkach metryk.
Bardzo więc proszę o jakąś " małą podpowiedź ".
Jest Pani wspaniała i jeszcze raz OGROMNIE DZIĘKUJĘ, że się Pani zainteresowała moim pytaniem.
Życzę miłego dnia  :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Di.

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu #47630 przez Danuta Kazimiera Inglot
Kochana Pani Alu,
JEST PANI PRZECUDOWNA I NIEOCENIONA !!!
Nie wiem, jak Pani dziękować !
Należy się Pani OGROMNY BUKIET KWIATÓW !
Jeśli mieszka Pani gdzieś w pobliżu Katowic, to zapraszam gdzieś na pyszną kawę :)
Te wszystkie wiadomości - to aż się serce raduje !  :)
OGROMNIE DZIĘKUJĘ ! :)
Miłej niedzieli,
Pozdrawiam serdecznie 
Danka Kierat Inglot

Ps. Proszę zdradzić, jak Pani znajduje tyle niesamowitych wiadomości. Ja dopiero niedawno "wpadłam w sidła" odkrywania przeszłości, ale coś " średnio " sobie radzę z tym wertowaniem on line....

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu - 11 miesiąc 1 tydzień temu #47631 przez Alicja Baranowska
Dzień dobry, Pani Danuto!
Cieszę się, że byłam pomocna i że Pani może już sięgać w coraz dalsze lata. Mnie ogromną satysfakcję sprawia odnajdywanie metryk. Ma Pani rację, genealogia „wciąga” do tego stopnia, że zapomina się o śnie, o jedzeniu, o wyjściu na spacer.
A teraz napiszę, jak odnalazłam interesujące Panią metryki. Kiedyś opracowałam drzewo genealogiczne dla kuzynki mieszkającej za oceanem. Przodkowie jej dziadka, który urodził się w Częstochowie, pochodzili ze wsi Iwanowice. Parafią dla tej wsi był Kłobuck, ale nie mogłam znaleźć wielu metryk. Bardzo mi pomógł „Wykaz miejscowości i parafii” w opracowaniu pana Floriana Hurasa, któremu jestem niezmiernie wdzięczna. Ten wykaz ściągnęłam ze strony TGZC na mój dysk jeszcze przed awarią strony. Ponadto, zawsze korzystam z Google Maps, aby zobaczyć położenie tej miejscowości i spojrzeć na miejscowości sąsiadujące. Zaczęłam szukać więc w sąsiednich miejscowościach i okazało się, że metryki, oprócz Kłobucka, znalazłam w Krzepicach, Dankowie i w Wilkowiecku. Dlatego, w Pani przypadku, szukałam w Krzepicach. Jak napisałam w pierwszym poście, usunęłam dwa wpisy, bo tak się ucieszyłam ze znalezionej pierwotnie metryki Jana, że od razu dokonałam wpisu. Ale to nie był ten Jan Kierat z 1900 roku. W księdze aktów urodzeń było chyba czterech Kieratów. Znalazłam akt małżeństwa i odkryłam, że inne są imiona rodziców. Wpis usunęłam i szukałam dalej. I gdyby nie było tej uwagi na akcie urodzenia Jana Kierata w 1901 r. o jego ślubie z Antoniną Desperak, nie mogłabym być pewna, że to właściwy akt.

Wyszukiwarki w Genetece i na stronie TGZC są bardzo pomocne i trzeba oddać cześć tym osobom, które z benedyktyńską cierpliwością odczytują dane dla nas wszystkich. Ale nie wszystko da się znaleźć w wyszukiwarkach i wtedy pozostaje przeglądanie ksiąg skan po skanie w przypadku metryk łacińskich. Jeśli są to metryki w języku polskim lub rosyjskim, szukam indeksów, spoglądam wcześniej na zakres lat, liczbę stron i wpisuję jakąś możliwą cyfrę, czasem trafiam, czasem nie trafiam i kiedy znajdę indeks, wtedy na kartce zapisuję sobie numer skanu, gdzie zaczyna się indeks nazwisk z danego roku. Jest to bardzo przydatne, kiedy ponownie muszę sprawdzić indeks, poszukując innego, nowego dla mnie nazwiska. 

Od początku zastosowałam taki sposób zbierania metryk, że po znalezieniu aktu ściągam kopię na swój dysk twardy, opisuję tę kopię, podając wiele szczegółów i umieszczam w opisanych folderach. Ponadto na kartce rysuję sobie drzewo, zaznaczając, kto od kogo pochodzi, bo zgubiłabym się, polegając tylko na zebranych metrykach. 
Zdarzyło mi się, że mimo kilkukrotnego przeglądania ksiąg nie znalazłam metryki, bo jej nie ma. Pisał też o tym prof. Rafał Molencki na forum.

Myślę, że byłoby dobrze, aby ktoś podjął się opracowania dla początkujących genealogów, wskazując, jak systematyzować internetowe materiały. Ja takowych opracowań nie spotkalam w Internecie. Znalazłam natomiast informacje o zalożeniu oddzielnych teczek, w których przechowujemy papierowe dokumenty, zdjęcia, pamiątki rodzinne itd.

Przepraszam, że tak drobiazgowo odpowiadam na Pani pytanie, ale może coś z tych informacji się przyda. Rozpoczynając moje poszukiwania genealogiczne, przeglądałam fora na stronach towarzystw genealogicznych i uczyłam się. Korzystałam z dostępnego pisma dla genealogów „More Maiorum”, kupiłam parę książek, ściągałam z Internetu poradniki, słowniczki itp.
I trzeba mieć trochę wolnego czasu i dużo cierpliwości, czego Pani życzę serdecznie
Alicja B.
Ostatnia11 miesiąc 1 tydzień temu edycja: Alicja Baranowska od.

Więcej
11 miesiąc 2 tygodni temu - 11 miesiąc 2 tygodni temu #47632 przez Alicja Baranowska
 Wyszukałam jeszcze na stronie Szukaj w Archiwach akt ślubu Pani prapradziadka Piotra Kierata, lat 22, syna Piotra Kierata i Franciszki z Brzęczków z panną Marianną z Wiechów, l. 22, córką nieżyjącego (dawniej mówiono: niegdy) Józefa Wiechy i żyjącej Anny z Szyszków. Ślub odbył się w parafii Starokrzepice 18 stycznia 1865 roku, akt 7.Tę metrykę można znaleźć pod linkiem www.szukajwarchiwach.gov.pl/jednostka/-/...d_jednostki=26721895
Niestety, nie mogę zamieścić aktu malżeństwa ze względu na rozmiar, choć stronę edytowałam, zmniejszając ją.
Ostatnia11 miesiąc 2 tygodni temu edycja: Alicja Baranowska od.

Więcej
11 miesiąc 1 tydzień temu #47642 przez Danuta Kazimiera Inglot
Pani Alicjo,
DZIĘKUJĘ,  DZIĘKUJĘ, DZIĘKUJĘ !!!  :)
Słowa nie wypowiedzą, jak BARDZO JESTEM PANI WDZIĘCZNA !
Wszystko się zgadza - to są nazwiska, do których nie umiałam dotrzeć, a są mi znane ze słyszenia z opowieści w dzieciństwie.
OGROMNIE się cieszę, że dzięki Pani udało mi się tak dużo dowiedzieć.
Więcej wiedziałam o moim drugim Dziadku Józefie Pytel ( ur. 7.12.1900r. ) ze wsi Praszczyki - tu udało mi się dotrzeć do 1791 r. 
Mam tam tylko jedną lukę, bo w gronie jego rodzeństwa podawana jest Antonina, o której nigdy nie słyszeliśmy, natomiast w wyszukiwarkach nie ma siostry Dziadka Władysławy, która wyszła za mąż za Stefana Praskiego i mieszkała we wsi Żerdzina. Może faktycznie urodziła się po 1920r. i nie ma sklasyfikowanych jej danych w wyszukiwarkach... Ale, może kiedyś mi się uda to rozwikłać...

Ściskam Panią bardzo mocno w podziękowaniu za ogrom pomocy i wspaniałe szczegóły powiązań rodzinnych !
Jest Pani PRZEWSPANIAŁA ! 

Pozdrawiam serdecznie,
Danka Inglot ( Kierat )

Czas generowania strony: 0.233 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie