Problem z odnalezieniem prodkow w Zrebicach
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
5 lata 6 miesiąc temu - 5 lata 6 miesiąc temu #27619
przez Tom Miller
Problem z odnalezieniem prodkow w Zrebicach was created by Tom Miller
Dzien dobry.
Od pewnego czasu zajmuje sie genealogia moich przodkow. Udalo mi sie dotrzec do roku 1797. Informacje dotyczace moich przodkow uzyskalem na podstawie zasobow metrykalnych z mojej rodowitej miejscowosci. Ksiegi te pochodza z powiatu tarnogorskiego i zostaly one spisane w jezyku niemieckim. Niestety dane dotyczace moich przodkow Aleksandra Zembik, ur. 1797 lub 1798 roku w Zrembitz (Zrebice) oraz Simona Zembik, ur.1802 lub 1803 roku rowniez w Zrembic (Zrebice), nie pokrywaja sie z zapisami z ksiag z miejscowosci Zrebice. Wedlug zrodel ze Zrebic istnieja osoby o tych imionach i nazwiskach, ale o innej dacie urodzenia. W jaki sposob moglbym sprawdzic, ktore informacje sa bardziej wiarygodne?
Pozdrawiam
Od pewnego czasu zajmuje sie genealogia moich przodkow. Udalo mi sie dotrzec do roku 1797. Informacje dotyczace moich przodkow uzyskalem na podstawie zasobow metrykalnych z mojej rodowitej miejscowosci. Ksiegi te pochodza z powiatu tarnogorskiego i zostaly one spisane w jezyku niemieckim. Niestety dane dotyczace moich przodkow Aleksandra Zembik, ur. 1797 lub 1798 roku w Zrembitz (Zrebice) oraz Simona Zembik, ur.1802 lub 1803 roku rowniez w Zrembic (Zrebice), nie pokrywaja sie z zapisami z ksiag z miejscowosci Zrebice. Wedlug zrodel ze Zrebic istnieja osoby o tych imionach i nazwiskach, ale o innej dacie urodzenia. W jaki sposob moglbym sprawdzic, ktore informacje sa bardziej wiarygodne?
Pozdrawiam
Ostatnia5 lata 6 miesiąc temu edycja: Tom Miller od.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 185
5 lata 6 miesiąc temu - 5 lata 6 miesiąc temu #27624
przez Maria Nowicka-Ruman
Replied by Maria Nowicka-Ruman on topic Problem z odnalezieniem prodkow w Zrebicach
Wpisując na str. TGZCz w zakładkę- Indeksy metrykalne - Wyszukiwarka nazwisk Nazwisko Zębik lub Zembik otrzymujemy informację, że w 1797 roku urodził się Wincenty-Fabian syn Aleksa i Salomei a w 1805 roku urodził się Grzegorz syn Szymona i Marcjanny Stala. Być może nastąpiła pomyłka w imionach (zdarzało się to często) księdza, który sporządzał dokument w "powiecie tarnogórskim" . Czy zna Pan imiona rodziców Szymona i Alexandra(Alexa) Zębika? Na podstawie jakiego dokumentu ma Pan informacje o dacie urodzenia Szymona i Aleksandra?
Ostatnia5 lata 6 miesiąc temu edycja: Maria Nowicka-Ruman od.
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 78
5 lata 6 miesiąc temu #27626
przez Sebastian Górecki
Replied by Sebastian Górecki on topic Problem z odnalezieniem prodkow w Zrebicach
jest kilka możliwości
1. przed 1808 są tylko chrzty a nie wszystkie chrzty były w roku urodzenia.
2. ktoś źle obliczył wiek/ rocznik urodzenia (odejmowanie i dodawanie, każdy może sie pomylić).
3. ktos mógł skłamać.
pradziadek mojej prababci to NORBERT Zębik
owocnego szukania
1. przed 1808 są tylko chrzty a nie wszystkie chrzty były w roku urodzenia.
2. ktoś źle obliczył wiek/ rocznik urodzenia (odejmowanie i dodawanie, każdy może sie pomylić).
3. ktos mógł skłamać.
pradziadek mojej prababci to NORBERT Zębik
owocnego szukania
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 92
5 lata 6 miesiąc temu #27629
przez Arkadiusz Pluta
Replied by Arkadiusz Pluta on topic Problem z odnalezieniem prodkow w Zrebicach
Też mam w swoim drzewie dwie nitki Zębików ze Zrębic z tego okresu a najstarsi to Jan (ur. około 1672 r) i Piotr Zębik z Folwarku Ciecierzyn. Prawdopodobnie byli to bracia. Piotr Zębik miał syna Aleksandra (Aleksego - ur. 1721 r) z kolei Jan Zębik miał wnuczka Aleksego (ur. 1747 r.) - prawdopodobnie o tego ostatniego chodzi. O tym Szymonie Zębik i Marcjannie Stala, którym w 1805 urodziły się bliźniaczki Urban i Grzegorz, niestety nic nie wiem więcej. Sam jestem ciekaw tego dokumentu z Tarnowskich Gór?
Istnieje też możliwość, że może chodzi o Zarębice, które często mylono ze Zrębicami, ale to chyba mało prawdopodobne.
Istnieje też możliwość, że może chodzi o Zarębice, które często mylono ze Zrębicami, ale to chyba mało prawdopodobne.
Mniej
Więcej
5 lata 6 miesiąc temu #27634
przez Tom Miller
Replied by Tom Miller on topic Problem z odnalezieniem prodkow w Zrebicach
Witam.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Dane dotyczace urodzin Aleksandra i Simona Zembik uzyskalem z ich aktow malzenst, gdzie wpisany jest rowniez ich wiek. Poza tym wyczytalem, iz w roku 1828 niejaka Juliana Zembik wyszla za maz, a jej swiadkiem byl Aleksander Zembik. Wedlug mnie te osoby byly ze soba blisko spokrewnione. Imiona rodzicow tych trzech osob nie sa mi niestety znane.
W zalaczniku przesylam urywek aktu malzenstw Aleksandra i Simona
Pozrawiam
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Dane dotyczace urodzin Aleksandra i Simona Zembik uzyskalem z ich aktow malzenst, gdzie wpisany jest rowniez ich wiek. Poza tym wyczytalem, iz w roku 1828 niejaka Juliana Zembik wyszla za maz, a jej swiadkiem byl Aleksander Zembik. Wedlug mnie te osoby byly ze soba blisko spokrewnione. Imiona rodzicow tych trzech osob nie sa mi niestety znane.
W zalaczniku przesylam urywek aktu malzenstw Aleksandra i Simona
Pozrawiam
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 92
5 lata 6 miesiąc temu #27643
przez Arkadiusz Pluta
Replied by Arkadiusz Pluta on topic Problem z odnalezieniem prodkow w Zrebicach
Myślę, że jednak kluczem do rozwiązania zagadki jest Julianna Zembik (Zębik). Bowiem Aleksemu Zembikowi urodziła się córka Julianna w 1805 r w Zrębicach z jego trzeciej żony Tekli Dzie(r)żanki-wdowy, z którą wziął ślub w 1802 r. Potem ślad w Zrębicach się po niej urywa. Myślę, że data ślubu 1828 pasowałaby do daty urodzin Julianny ze Zrębic - miałaby w dzień ślubu 22-23 lata. Z Teklą miał jeszcze córkę Petronelę w 1803 r, która zmarła w 1804 r. Aleksy mógł też mieć inne dzieci z Teklą (np. Aleksego i Szymona), bowiem żył do 1814 roku. Od 1805 roku do 1812 brakuje metryk chrztu ze Zrębic - więc wszystko jest możliwe! Nic nie znalazłem także o żonie Tekli, co się z nią stało po śmierci męża? Więc teoretycznie mogła zamieszkać przy dzieciach w nowej lokalizacji i wziąć przykładowo drugi ślub. Istnieje też możliwość , że były to dzieci z pierwszego małżeństwa Tekli albo dzieci nieślubne Aleksego, itp.
Wymieniony wcześniej Szymon Zębik i Marcjanna Stala, którym urodziły się bliźniczki w 1805 r - tutaj nastąpiła pomyłka. W rzeczywistości był to Szymon Stala i Marcjanna Zębik i mieli jeszcze sporo więcej dzieci.
Co ciekawe Aleksy Zębik nie zaznał dużo szczęścia w życiu ze swoimi poprzednimi żonami.
Z pierwszą żoną Łucją Pala (ur. 1761 - notabene panieńskie nazwisko mojej mamy) wziął ślub w 1780 r w Zrębicach. Miał z nią pięcioro dzieci ( Katarzyna 1789-1790, Petronella albo Piotryna 1788-1788, Antoni 1786-1794, Jakub Dominik 1784-1784, Wojciech 1782-1784) i wszystkie dzieci szybko zmarły. Łucja Pala zmarła w 1790 r. i w tym samym roku Aleksy Zembik wziął drugi ślub z córka młynarza Salomeą Roman (ur. 1771 ) ze młyna Pstrążnik w Złotym Potoku. Z nią miał dwoje dzieci, które zmarły (Wincenty Fabian 1797-1797, Klara 1794-1797) wraz z matką w tym samym roku 1797.
Wymieniony wcześniej Szymon Zębik i Marcjanna Stala, którym urodziły się bliźniczki w 1805 r - tutaj nastąpiła pomyłka. W rzeczywistości był to Szymon Stala i Marcjanna Zębik i mieli jeszcze sporo więcej dzieci.
Co ciekawe Aleksy Zębik nie zaznał dużo szczęścia w życiu ze swoimi poprzednimi żonami.
Z pierwszą żoną Łucją Pala (ur. 1761 - notabene panieńskie nazwisko mojej mamy) wziął ślub w 1780 r w Zrębicach. Miał z nią pięcioro dzieci ( Katarzyna 1789-1790, Petronella albo Piotryna 1788-1788, Antoni 1786-1794, Jakub Dominik 1784-1784, Wojciech 1782-1784) i wszystkie dzieci szybko zmarły. Łucja Pala zmarła w 1790 r. i w tym samym roku Aleksy Zembik wziął drugi ślub z córka młynarza Salomeą Roman (ur. 1771 ) ze młyna Pstrążnik w Złotym Potoku. Z nią miał dwoje dzieci, które zmarły (Wincenty Fabian 1797-1797, Klara 1794-1797) wraz z matką w tym samym roku 1797.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tom Miller
Mniej
Więcej
5 lata 6 miesiąc temu #27648
przez Tom Miller
Witam,
bardzo dziekuje panu za odpowiedz.
Julianna Zembik wyszla za maz za Karola Nabialke z Turowa.
Niestety nie udalo mi sie uzyskac zadnych informacji odnosnie Tekli Zembik.
Ciekawiloby mnie kim byli Szymon i Aleksander Zembik.
Pozdrawiam
Replied by Tom Miller on topic Problem z odnalezieniem prodkow w Zrebicach
Myślę, że jednak kluczem do rozwiązania zagadki jest Julianna Zembik (Zębik). Bowiem Aleksemu Zembikowi urodziła się córka Julianna w 1805 r w Zrębicach z jego trzeciej żony Tekli Dzie(r)żanki-wdowy, z którą wziął ślub w 1802 r. Potem ślad w Zrębicach się po niej urywa. Myślę, że data ślubu 1828 pasowałaby do daty urodzin Julianny ze Zrębic - miałaby w dzień ślubu 22-23 lata. Z Teklą miał jeszcze córkę Petronelę w 1803 r, która zmarła w 1804 r. Aleksy mógł też mieć inne dzieci z Teklą (np. Aleksego i Szymona), bowiem żył do 1814 roku. Od 1805 roku do 1812 brakuje metryk chrztu ze Zrębic - więc wszystko jest możliwe! Nic nie znalazłem także o żonie Tekli, co się z nią stało po śmierci męża? Więc teoretycznie mogła zamieszkać przy dzieciach w nowej lokalizacji i wziąć przykładowo drugi ślub. Istnieje też możliwość , że były to dzieci z pierwszego małżeństwa Tekli albo dzieci nieślubne Aleksego, itp.
Witam,
bardzo dziekuje panu za odpowiedz.
Julianna Zembik wyszla za maz za Karola Nabialke z Turowa.
Niestety nie udalo mi sie uzyskac zadnych informacji odnosnie Tekli Zembik.
Ciekawiloby mnie kim byli Szymon i Aleksander Zembik.
Pozdrawiam
Czas generowania strony: 0,000 s.