- Otrzymane podziękowania: 42
Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny
- Honorata HUK/SKĄPSKA
- Autor
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
1 rok 9 miesiąc temu #47219
przez Honorata HUK/SKĄPSKA
Replied by Honorata HUK/SKĄPSKA on topic Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny
Panie Zbigniewie. Może Pan podać mi link do zespołu ksiąg miejskich Pajęczna nr 3 z lat 1617-1632,
bo szukam i nie mogę ich odszukać. Jakie to archiwum i sygnatura. Honorata
bo szukam i nie mogę ich odszukać. Jakie to archiwum i sygnatura. Honorata
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Zbigniew Szlenk
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 19
1 rok 9 miesiąc temu #47220
przez Zbigniew Szlenk
Replied by Zbigniew Szlenk on topic Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny
- Rafał Molencki
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 692
1 rok 9 miesiąc temu #47221
przez Rafał Molencki
Replied by Rafał Molencki on topic Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny
Znowu z zastrzeżeniem, że gwarancji na poprawność dać nie mogę, odczytuję, że dokument dotyczy trojga rodzeństwa rodzonego:
Antoni, Marianna i (stara) panna Teresa Czartkowscy, dzieci zmarłych już Andrzeja Czartkowskiego i Aleksandry z Biernackich. Marianna to druga żona Michała Skąpskiego, wdowa po Stanisławie Gawłowskim.
Jeszcze jest mowa o Andrzeju Adamie i Krzysztofie Biernackich, synach zmarłego Aleksandra.
Seweryn Skotnicki to chyba inna bajka.
Na koniec podaję tłumaczenia słów łacińskich oznaczających pokrewieństwo: pater - ojciec, mater - matka, filius - syn, filia - córka, frater - brat, soror - siostra, germanus/-a - rodzony/-a; maritus - poślubiony, uxor - żona. Oczywiście w przypadkach zależnych będą różne końcówki - lacina to język mocno fleksyjny.
Antoni, Marianna i (stara) panna Teresa Czartkowscy, dzieci zmarłych już Andrzeja Czartkowskiego i Aleksandry z Biernackich. Marianna to druga żona Michała Skąpskiego, wdowa po Stanisławie Gawłowskim.
Jeszcze jest mowa o Andrzeju Adamie i Krzysztofie Biernackich, synach zmarłego Aleksandra.
Seweryn Skotnicki to chyba inna bajka.
Na koniec podaję tłumaczenia słów łacińskich oznaczających pokrewieństwo: pater - ojciec, mater - matka, filius - syn, filia - córka, frater - brat, soror - siostra, germanus/-a - rodzony/-a; maritus - poślubiony, uxor - żona. Oczywiście w przypadkach zależnych będą różne końcówki - lacina to język mocno fleksyjny.
- Honorata HUK/SKĄPSKA
- Autor
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
1 rok 9 miesiąc temu #47222
Replied by Honorata HUK/SKĄPSKA on topic Skąpski Michał i Andrzej - tłumaczenie z łaciny
Panie Rafale. Bardzo, bardzo dziękuję. Pozdrawiam Honorata
- Honorata HUK/SKĄPSKA
- Autor
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
1 rok 9 miesiąc temu #47223
Panie Zbigniewie. Dziękuję i już znalazłam. Pozdrawiam Honorata
Czas generowania strony: 0.122 s.