- Otrzymane podziękowania: 629
prośba o tłumaczenie z rosyjskiego
- Barbara Szwarcer
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
1 rok 5 miesiąc temu - 1 rok 5 miesiąc temu #47634
przez Barbara Szwarcer
B. Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic prośba o tłumaczenie z rosyjskiego
Kuźnica Błędowska do ok 1800 należała do parafii Chechło. W 1802 roku powstał kościół w Niegowonicach i od tego czasu Kuźnica Błędowska należy do tej parafii ( księgi metrykalne spisywano od 1798 r)
Pewnie dlatego nazwę wioski pominięto a wpisano tylko parafię.
Dobrze byłoby znaleźć akt ślubu Mikołaja , ojca Franciszka, bo to pomogłoby może w wyjaśnieniu nazwiska matki.
W tej okolicy (a szukam bo z Kuźnicy pochodziła moja 2xpra babka) nigdy nie spotkałam się z nazwiskiem Leoś. Natomiast nazwisko Oleś i Guzik występują często. Anna mogła być wdową Oleś z domu Guzik albo odwrotnie. I może stąd inne zapisy w aktach.
Niestety Niegowonic nie ma w sieci. Trochę w genetece ale brakuje lat i skanów.Tylko AP Katowice pozostaje.
Pewnie dlatego nazwę wioski pominięto a wpisano tylko parafię.
Dobrze byłoby znaleźć akt ślubu Mikołaja , ojca Franciszka, bo to pomogłoby może w wyjaśnieniu nazwiska matki.
W tej okolicy (a szukam bo z Kuźnicy pochodziła moja 2xpra babka) nigdy nie spotkałam się z nazwiskiem Leoś. Natomiast nazwisko Oleś i Guzik występują często. Anna mogła być wdową Oleś z domu Guzik albo odwrotnie. I może stąd inne zapisy w aktach.
Niestety Niegowonic nie ma w sieci. Trochę w genetece ale brakuje lat i skanów.Tylko AP Katowice pozostaje.
B. Szwarcer
Ostatnia1 rok 5 miesiąc temu edycja: Barbara Szwarcer od.
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Rafał Molencki
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 692
1 rok 5 miesiąc temu #47635
przez Rafał Molencki
Replied by Rafał Molencki on topic prośba o tłumaczenie z rosyjskiego
Księgi z Niegowonic są także w Archiwum Diecezji Sosnowieckiej w Będzinie. Przeglądałem je tam parę lat temu.
The following user(s) said Thank You: Barbara Szwarcer
- Barbara Szwarcer
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 629
1 rok 5 miesiąc temu #47637
przez Barbara Szwarcer
B. Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic prośba o tłumaczenie z rosyjskiego
Faktycznie są. Ale przypominam sobie tylko dudki i spisy.
B. Szwarcer
- Rafał Molencki
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
1 rok 5 miesiąc temu #47638
przez Rafał Molencki
Zgadza się. Do połowy 1808 roku tylko łacińskie dudki. Metryki opisowe po polsku pojawiły się z nastaniem Księstwa Warszawskiego i wprowadzeniem Kodeksu Napoleona. Zauważam w parafii przybynowskiej drobne różnice w liczbie urodzonych w kolejnych latach, w wersji łacińskiej jest ich nieco więcej. Nie wiem z czego to wynikało, gdyż ta sama zapisywała narodzenia/chrzty w obu księgach. Czyżby tylko lenistwo? Zapis lacinski byl lakoniczny, a polski to krótkie opowiadanie.
Mimo że urzędnikami stanu cywilnego ustanowiono proboszczów, w początkowym okresie w metrykach polskich są wymienieni tylko świadkowie, nie ma rodziców chrzestnych. Później w Królestwie Polskim liczba wpisów łacińskich i polskich różni się także z tego powodu, że proboszczowie mieli obowiązek zapisywania w księgach polskich również urodzonych innych wyznań, najczęściej Żydów. Warto zatem przeglądać łacińskie księgi kościelne i polskie "cywilne", oczywiście jeśli się zachowały.
Mimo że urzędnikami stanu cywilnego ustanowiono proboszczów, w początkowym okresie w metrykach polskich są wymienieni tylko świadkowie, nie ma rodziców chrzestnych. Później w Królestwie Polskim liczba wpisów łacińskich i polskich różni się także z tego powodu, że proboszczowie mieli obowiązek zapisywania w księgach polskich również urodzonych innych wyznań, najczęściej Żydów. Warto zatem przeglądać łacińskie księgi kościelne i polskie "cywilne", oczywiście jeśli się zachowały.
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska, Barbara Szwarcer
- Tadek Kowalski
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 108
1 rok 5 miesiąc temu - 1 rok 5 miesiąc temu #47639
przez Tadek Kowalski
Replied by Tadek Kowalski on topic prośba o tłumaczenie z rosyjskiego
Witam!
Uzupełniając odpowiedź Barbary dodam. W parafii w Chechle ostatnie chrzty z miejscowości Niegowonice mamy z dn. 30.06.1798 r., natomiast z Kuźnicy Błędowskiej z dn. 08.06.1798 r. Jest jeszcze wprawdzie akt chrztu z 21.10.1798 r. zapisany jako Łazy / Kuźnica Błędowska, ale to była Justyna, c. Franciszka Pawłoski i Magdaleny zd. Kmita- więc trochę inna rzecz. Natomiast ostatni ślub z Niegowonic mamy 12.02.1798 r. (nie mam akt z lat 1799-1810). To by uprawdopodobniało powstanie parafii w Niegowonicach w 1798 roku.
Rok 1802, który też się pojawił, to będzie zapewne rok powstania parafii w Błędowie. Do 1800 roku akta z tej wsi są w parafii Chechło.
Zaprowadzenie ASC na tym terenie miało miejsce w 1810 roku (bodajże w lutym).
Co do nazwisk, to Leoś - na pewno nie występuje, zaś Wrześniak - ? - też mi się nie rzuciło w oczy.
Pozdrawiam!
Tadek
Uzupełniając odpowiedź Barbary dodam. W parafii w Chechle ostatnie chrzty z miejscowości Niegowonice mamy z dn. 30.06.1798 r., natomiast z Kuźnicy Błędowskiej z dn. 08.06.1798 r. Jest jeszcze wprawdzie akt chrztu z 21.10.1798 r. zapisany jako Łazy / Kuźnica Błędowska, ale to była Justyna, c. Franciszka Pawłoski i Magdaleny zd. Kmita- więc trochę inna rzecz. Natomiast ostatni ślub z Niegowonic mamy 12.02.1798 r. (nie mam akt z lat 1799-1810). To by uprawdopodobniało powstanie parafii w Niegowonicach w 1798 roku.
Rok 1802, który też się pojawił, to będzie zapewne rok powstania parafii w Błędowie. Do 1800 roku akta z tej wsi są w parafii Chechło.
Zaprowadzenie ASC na tym terenie miało miejsce w 1810 roku (bodajże w lutym).
Co do nazwisk, to Leoś - na pewno nie występuje, zaś Wrześniak - ? - też mi się nie rzuciło w oczy.
Pozdrawiam!
Tadek
Ostatnia1 rok 5 miesiąc temu edycja: Tadek Kowalski od.
The following user(s) said Thank You: Rafał Molencki, Barbara Szwarcer
- Rafał Molencki
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Less
Więcej
1 rok 5 miesiąc temu #47640
przez Rafał Molencki
Mam przeczucie, że Leoś to wersja nazwiska Oleś, spółgłoska płynna L lubi się przestawiać, podobnie jak R.
The following user(s) said Thank You: Alicja Baranowska, Barbara Szwarcer
Czas generowania strony: 0.154 s.