Dzień dobry, zabieram się za tworzenie drzewa mojej małżonki pochodzącej z parafii Wniebowzięcia NMP we Mstowie i chciałbym prosić Państwa o tłumaczenie aktów przodków zamieszkujących tereny okolic Mstowa, Zawady, Żurawia.
Na początek proszę o przetłumaczenie poniższych akt:
17 Kobyłczyce
Żuraw 31.08/13.09.1914 godz 13
Stawił się JÓZEF LAMPA, rolnik z wsi Kobyłczyce, 27 lat
Świadkowie Bartłomiej Szymczyk i Piotr Śpiewak, pełnoletni rolnicy z Kobyłczyc.
Okazał dziecko urodzone w Kobyłczycach 26.08/8.09. o godz 6 z jego żony MARIANNY z domu PIASZCZYK, 24 lata.
Dziecko otrzymało imię STEFAN
Rodzice chrzestni Piotr Połocik i Józefa Śpiewak.
2 Mokszesz
Żuraw 7/20.01.1908 godz 13
Świadkowie Józef Kamiński że wsi Mokszesz i Stefan Dróżdż z Kobyłczyc, obaj pełnoletni rolnicy.
Dzisiaj zawarto małżeństwo
Młody JÓZEF LAMPA, kawaler, 20 lat, urodzony i zamieszkały z rodzicami w Kobyłczycach, syn Kajetana i Katarzyny z domu Banaszak, małżonków Lampa.
Młoda MARIANNA PIASZCZYK, panna, 17 lat, urodzona i zamieszkała z rodzicami we wsi Mokszesz, córka Kajetana i Józefy z domu Kosmala, małżonków PIASZCZYK.
Trzy zapowiedzi w tutejszym kościele, brak umowy przedślubnej, słowne pozwolenie rodziców młodych na ślub. Akt przeczytano, niepiśmienni, podpisał tylko ksiądz.
Znaczek w tekście: Słowo Józefy bez znaczenia
B. Szwarcer
Ostatnia3 miesiąc 1 tydzień temu edycja: Barbara Szwarcer od.
The following user(s) said Thank You: Paweł Wcisło
Pani Barbaro, czy nie zastanawiała się Pani nad tłumaczeniem metryk przez telefon? Pani tłumaczy a osoba prosząca o tłumaczenie zapisuje tłumaczenie po polsku. Oszczędność czasu oceniam na ok. 75%.
Pozdrawiam
Tadeusz Tarnowski
Dziekuję za zainteresowanie i chęć pomocy. Wolę tłumaczyć jak do tej pory. Telefon to umawianie i mówienie. Tu mam pełną swobodę. Tłumaczę kiedy mogę i chcę, i piszę ręcznie na brudno. Same korzyści . Jeszcze jakiś czas dam radę chyba, że AI szybciej mnie wyautuje.
Ale bardzo mi miło, że Pan o mnie pomyślał.
B. Szwarcer
Ostatnia3 miesiąc 6 dni temu edycja: Barbara Szwarcer od.
Zagórze 29
Żuraw 19.02/2.03.1888 godz 11
Stawił się KAJETAN LAMPA, 29 lat, służący dworski, ze wsi Zagórze.
Świadkowie Andrzej Nabiałek 22 lata i Ignacy Zasoń 21 lat, obaj służący dworscy z Zagórza.
Okazał dziecko urodzone w Zagórzu wczoraj o godz 11 z jego żony KATARZYNY z domu BANASIAK, 22 lata.
Dziecko otrzymało imię JÓZEF
Rodzice chrzestni Jakub Sikora i Agnieszka Nabiałek.
Mokszesz 11
Żuraw 20.01./1.02.1891 godz 12
Stawił się KAJETAN PIASZCZYK, 28 lat, chłop ze wsi Mokszesz.
Świadkowie Józef Szymczyk 60 lat i Paweł Kowalski 58 lat, obaj gospodarze z Mokrzesza.
Okazał dziecko urodzone w Mokrzeszu 16/28.01.br z jego żony JÓZEFY z domu KOSMALA, 28 lat.
Dziecko otrzymało imię MARIANNA
Rodzice chrzestni Aleksy Prymek i Józefa Pobierz/Pabiarz.
B. Szwarcer
Ostatnia3 miesiąc 5 dni temu edycja: Barbara Szwarcer od.