Witam.
Mój pra....pra dziadek Tomasz otrzymał od JW Józefa Bontaniego dziedzica grodzieckiego w dzierżawę młyn jazowy. Zapłacił za niego jednorazowo tytułem kupnego 1000 złotych polskich. Oprócz tego miał płacić po wieczne czasy czynsz roczny w kwocie 216 złotych polskich w monecie srebrnej kurant.
W związku z powyższym mam pytanie czy ktoś spotkał się z jakąś formą przeliczeniową dawnej złotówki na dzisiejszą. Dobrze by było wiedzieć ile wynosiłaby taka dzierżawa na wartość obecną. Można by to przeliczyc za pomocą korca żyta - tylko ile on wtedy kosztował i ile kosztuje dziś.
Gdyby ktoś miał jakichś pomysł prosze o info.
Pozdrawiam Mirosław Drożdż
Panie Mirosławie
Proszę określić kiedy "rzecz się miała". Przelicznik złotówki na zboże lub inną walutę był różny, w różnym czasie i w różnych rejonach.
W którym roku spisano więc ten dokumet?
Pozdrawiam Huras Florian
"Oprócz tego miał płacić po wieczne czasy czynsz roczny w kwocie 216 złotych polskich w monecie srebrnej kurant."
To określenie nie identyfikacje dokładnie czasu zdarzenia. "Kurantem" po prostu nazywano pozostającą w legalnym obiegu "brzęczącą" monetę".W tym przypadku srebrną.
Huras Florian
Złotówka jako moneta zaistniała już w 1665 roku pod nazwą tynf („dobry żart tynfa wart”). Na ternie Polski złotówka była bita aż do mniej więcej 1841 roku. Wcześniej funkcjonował „czerwony złoty” jako staropolskie określenie monety złotej, np.floren, dukat) odróżniające monetę obiegową od ówczesnej jednostki . Po 1841 funkcjonowały w obiegu monety zaborców. Ponownie pojawła się w obiegu w 1924 roku. Złotówka w monecie miała różne w róznych okresach nominały: półgroszówki, grosze, półtoraki (półtora grosza)dwojaki, trojaki,czworaki i szóstaki (odpowiednio nominały dwa,trzy,cztery i sześć groszy). Największym nominałem były orty. Osiemnaście groszy stanowiło 1 ort.
Od czasów Stanisława Augusta , poprzez Księstwo warszawskie i kongresówkę złoty polski równał się 30 groszom.Taką wartość przeliczeniową miał mniej więcej do1843 (inne źródła podają,że aż do 1846 a przecież oficjalnie od 1832 roku 1 złp np.równał się 15 kopiejkom)
Opracowanie Pana S. Siegla „Ceny w Warszawie w latach 1816-1914 (Poznań 1949) wskazuje również ceny podstawowych produktów z 1831 roku a więc w okresie powstania listopadowego: 1 funt (405 gramów) chleba razowego kosztował 4 grosze, pytlowego 6 gr, wołowiny i wieprzowiny 10-12 gr, słoniny 24 gr, masła 25 gr, cukru 40 gr, jajko sztuka 2 gr. Kwarta mąki żytniej 11 groszy - to nie pomyłka- chodzi o miare pojemności -około 1 litra, pszennej 14 gr, kaszy jęczmiennej 8 gr, gryczanej 11 gr. ,kwarta okowity (ok. 1 litra)60-70 groszy.
Murarz zarabiał dziennie 100-130 groszy, stolarz 150-160 groszy, robotnik niekwalifikowany 45-55 gr.
Pozdrawiam
Huras Florian