Dzisiaj mija 9 miesięcy od czasu, gdy zakomunikowaliśmy zapoczątkowanie Projektu Huta. Obecnie w bazie danych tworzonej na potrzeby projektu znajduje się już blisko 3000 osób i blisko 1000 małżeństw. Znamy już historię wielu kolonistów; niektórych od XVII wieku. W tym miejscu serdecznie dziękuję p. Halinie, p. Marii, Tadkowi Sokali za pomoc w tworzeniu bazy. Cieszę się, że nasza praca może pomagać członkom naszego towarzystwa w odtwarzaniu wywodu przodków. Dziękuję p. Tadeuszowi Tajberowi za podarowaną księgę "Berni Rula"... Mam nadzieję, że projekt będzie się dalej rozwijał w tak intensywny sposób, czego sobie i Wam życzę
Piotr Gerasch
Ostatnia13 lata 3 miesiąc temu edycja: Piotr Gerasch od.
12 lata 4 miesiąc temu#6821przez Włodzimierz Stefani
Replied by Włodzimierz Stefani on topic Projekt Huta
"Po prostu osobno się nie da."
Piotrze nie bądź taki oszczędny w słowach, dasz się namówić na rozwinięcie cytatu? To ciekawy temat, a nie wszyscy siedzimy w nim " po uszy"
a właściwie to chciałem napisać, ale o tym z pewnoscią wiesz, że fragment genealogii swojej rodziny Brinke/Prinke, zamieścił w Poradniku Genealoga Amatora Rafał T. Prinke -autor tegoż. Rzecz zaczyna się w m. Destne w Górach Orlickich w latach 1640-tych i przez Kamienicę Polską właśnie, trafia do Łodzi i Sieradza. Być może należy skontaktować się z p. Prinke, celem skorzystania w Projekcie Huta-Kamienica z jego rezultatów poszukiwań?
Włodku,
... nie da się, ponieważ losy mieszkańców obu tych kolonii tkackich wzajemnie się przeplatają. Tylko tyle i aż tyle. Co do p. Rafała Prinkego, to zgadza się, jest on związany rodzinnie z Kamienicą, która była przystankiem Prinków (Brinków). Wyprowadziłem genealogię Josefa Prinkego, który przybył do Kamienicy. Jest pewna ciekawostka w tej rodzinie, którą niedługo spróbuję się podzielić. W wolnej chwili porównam to, co ustaliłem, z ustaleniami p. Rafała.