Szukam potomków rodziny Ślęzak

Więcej
3 lata 5 miesiąc temu - 3 lata 4 miesiąc temu #44542 przez Dominik Dłubala
Szukam potomków rodziny Ślęzak was created by Dominik Dłubala
Witam.  Śledząc gałąź rodziny Ślezak która idzie od mej prababci Marianny Kurek z domu Ślęzak dotarłem, w pewnym momencie do województwa łódzkiego.  Napiszę po kolei.  Marianna Kurek z domu Ślęzak urodziła się 09.11.1893 we Pabianice w parafii Złoty Potok w gminie Janów. Jej rodzicami byli Wawrzyniec Ślęzak ur. 12.08.1857 roku we wsi Bukowno w gminie Olszyn koło Częstochowy.Rodzicami Wawrzyńca Ślęzak byli Wawrzyniec (takie same imię) Ślęzak ur. w domu nr 3 03.08.1834 roku we wsi Bukowno, a zmarły 01.03.1870 roku i Katarzyna Stanior (datę podam później bo teraz nie mam pod ręką) urodzona we wsi Turów w gminie Olsztyn.  Natomiast rodzicami Wawrzyńca Ślęzak ur. w 1834 roku byli Dominik Ślęzak i Konstancja Nicianka (w indeksach jest jako z domu Nita zapisana).  Akt małżeństwa Dominika Ślęzak i Konstancji Nicianki jest z dnia 21.11.1813 roku z parafii Lgota Wielka we wsi Wola Blakowa.  W ich akcie małżeństwa Dominik Ślęzak ma 24 lata a Konstancja Nita kończy 20 lat. W dzień aktu małżeństwa Dominika i Konstancji rodzicami ich byli.  Rodzice Dominika Ślęzak - matka Marianna (po raz kolejny podobne imię) Ślęzak posiadająca gospodarstwo w Woli Blakowej i nieżyjący ojciec Ludwik.Rodzice Konstancji Nita - matka Agnieszka i nieżyjący ojciec Antoni z Woli Blakowej.  Proszę też o pomoc bo trochę w doprecyzowanie. Mam też taki problem, ponieważ w akcie małżeństwa z 1813 Dominika Ślęzak i Konstancji z domu Nita jest zapis, że Konstancja Nita kończy 20 lat czyli powinna się urodzić w 1793. A ja jej akt urodzenia znalazłem z 1787 roku.Konstancję Nita znalazłem w księdze urodzeń parafii pw. św. Marii Magdaleny w Koziegłowach - wieś Wojsławice . Akt urodzenia Konstancji z domu Nita to nr 35 z dnia 22.02.1787 roku.  Natomiast w w akcie zgonu Dominika Ślęzak zmarłego w Bukownie 29.05.1855 roku jest zapis, że zostawił owdowiałą żonę Wiktorię Woźnicką.Rodzice Ludwik i Marianna.Piszę o tym ponieważ Ludwik i Marianna Ślęzak mieli również syna Dominika Józefa Ślęzak, który urodził się w 1788 roku.  Proszę o pomoc, o którego Dominika Ślęzak może chodzić. Tego z 1789 czy 1788.Proszę o pomoc jak, gdzie w jaki sposób mógłbym zejść niżej idąc linia rodziców Dominik Ślęzaka (były dwie osoby o tym imieniu czyli to bracia) czyli Ludwika i Marianny Ślęzak. 

Dominik_1983
Ostatnia3 lata 4 miesiąc temu edycja: Dominik Dłubala od.

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
1 rok 5 miesiąc temu - 1 rok 2 miesiąc temu #47550 przez Alicja Baranowska
Replied by Alicja Baranowska on topic Szukam potomków rodziny Ślęzak
Panie Dominiku,
w akcie ślubu Dominika Ślęzaka z Konstancją Nitą (21 listopada 1813) są zawarte ważne informacje:
1.      Dominik miał 24 lata, co poświadczała metryka „wyjęta z ksiąg kościoła lgockiego”, więc można sądzić, że chodzi o Dominika urodzonego 6 sierpnia 1789, zaś Dominik Józef urodził się 15 kwietnia 1788, czyli miałby w 1813 roku 25 lat;
2.      Konstancja Nicianka „dowodząca złożoną … metryką wyjętą z ksiąg kościoła lgockiego, iż kończy rok dwudziesty wieku swego…”, czyli nie ukończyła dwudziestu lat i urodziła się w parafii Lgota Wielka;
3.      ojciec Dominika Ludwik Ślęzak już nie żył, zmarł bowiem 9 stycznia 1809 r.
Jeśli chodzi o Konstancję Nitę urodzoną w Koziegłowach, faktycznie zgadzają się imiona rodziców Antoni i Agnieszka. Ale to nie jest właściwa osoba. Przeszukałam skan po skanie „Akta urodzin 1783 – 1805” z Lgoty Wielkiej i znalazłam metrykę urodzin Katarzyny Konstancji Nity 17 grudnia 1793 r w Woli Blakowej, akt 56. Drugie imię „Konstancja” zostało nadpisane w tekście metryki i użyte jako pierwsze i jedyne imię w akcie małżeństwa.
www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3HT...2115410&lang=pl&i=23

Dominik Ślęzak po śmierci Konstancji, która zmarła 22 grudnia 1844 r. w Bukownie, ożenił się z wdową Wiktorią z Wożnickich Bednarkową 27 stycznia 1845. Nazwisko Pietras, które  najprawdopodobniej było nazwiskiem rodowym matki Dominika wystąpiło w tym drugim akcie ślubu Dominika. 
Ludwik Ślęzak, urodzony ok. 1760 r. poślubił Mariannę przed 1785, bo ich pierwszy syn Józef urodził się w 1785. Z tego małżeństwa są następujące znane dzieci: Józef, ur. 14 marca 1785, który ożenił się ze Scholastyką Seweryn w par. Łobudzice, Józefa i Dominik Józef, bliźniaki, ur. 15 kwietnia 1788 i Dominik, ur. 6 sierpnia 1789. W aktach urodzenia dzieci występuje tylko imię Marianna, bez podania nazwiska rodowego. Po śmierci żony Marianny 24 kwietnia 1791 r. wdowiec Ludwik żeni się z Marianną Nicianką (Nitą), ur. 16 kwietnia 1786 r. w Woli Blakowej, córka Walentego i Gertrudy z Cisłów małżeństwa Nitów. Z drugiego małżeństwa rodzą się dzieci: Aleksander (1805-1807), Szymon (1807-1808) i Mateusz, ur. 1809.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach genealogicznych
Alicja Baranowska 
Ostatnia1 rok 2 miesiąc temu edycja: Alicja Baranowska od.

Więcej
1 rok 5 miesiąc temu - 1 rok 2 miesiąc temu #47560 przez Alicja Baranowska
Replied by Alicja Baranowska on topic Szukam potomków rodziny Ślęzak
Ja też utknęłam na Ludwiku Ślęzaku. Datę urodzenia Ludwika Ślęzaka szacuję na ok. 1760 rok, a ksiąg z tego czasu z parafii Lgota Wielka nie ma w Internecie.
Pozdrawiam
Alicja Baranowska
Ostatnia1 rok 2 miesiąc temu edycja: Alicja Baranowska od.

Czas generowania strony: 0.167 s.
Zasilane przez Forum Kunena

Logowanie