Krysiu to co robisz to jest nie tylko wielka praca ale mega wysiłek. Jestem na prawdę pełna podziwu i zachwytu nad tym co robisz. Ogromne podziękowania dla Ciebie za to że mimo wszystko znajdujesz czas na tą żmudną pracę. Pozdrawiam Asia
Witam serdecznie
bardzo się cieszę, że znalazła się w Mykanowie taka kochana KRYSIA, ja pochodzę z gminy Mykanów i jestem pełna podziwu dla Ciebie, ale myślę, że to twoja pasja w przeciwnym wypadku szybko by się znudziło, też poszukuje korzeni moich
przodków, nazwisko Seweryn jest w twoim spisie,to pamieńskie
nazwisko mojej pra babci, Natomiast nazwisko którego nie ma na liście a powinno być, to PIPUTA są nadal mieszkańcami Mykanowa, mało popularne na naszym terenie ponieważ przybyło wraz z moim pradziadem " Jan Piputa "który przybył z Krakowskiego, i osiedlił się w Mykanowie
posiadam informację o rodzie do 1880r,
Następne nazwisko to Sankowski z Borowna a właściwie z Łochyni, i tu jest problem,
jeśli mogę liczyć na twoją pomoc, chętnie skorzystam
gorąco pozdrawiam
Małgorzata
Pani Krystyno, na początku chciałbym przeprosić, że podpinam się pod Pani wątek, ale to określenie wydało mi się najbardziej odpowiednie. Kiedy rozpocząłem próbę ustalenia przodków prababci Zofii Łyko / o. Michał Łyko m. Gertruda Kotyl / rozpoczęły się schody.
Szukając aktu ur. Gertrudy, okazało się, że wiekowo pasuje tylko Józefa. Uparłem się jednak na Gertrudę./ brak ur. w wyszukiwarkach /
1. Księga polska / 1839 - 1842 -karta 63 str.87 / - Kocin - 26.02.1842r - Józefa
o. Stanisław Kotyl m. Petronela Dąbrowska - chrzestni z Mykanowa i Lubojny
2. Księga łacińska / 1834 - 1861 - karta 50 str.101 / - Kocin - 26. 02 1842r - GERTRUDA
o. Stanisław Kotyl m. Agnieszka Psik - chrzestni z Kocina
Jeszcze więcej czasu zajęło ustalenie przodków Michała / ur.1839r o Wawrzyniec Łyko m. Marianna Bożek /. Po analizie aktów wyszło mi, że Marianna to nie Bożek ale Chobot / ślub z1833r - Wawrzyniec Łyko i Marianna Chobot / Zmieniłem w swoim drzewie nazwisko i rozpocząłem poszukiwania ojca - Rocha Chobota. Po przeszukaniu par Mykanów, oraz sąsiednich parafii, okazało się, że jedyny Roch, który w tym okresie występuje to Roch Wyżgała / ur. w 1771r w Kocinie - ślub w 1799r w Kocinie z Marianną Kierach - zmarł w 1835r w Kocinie, jako wdowiec po Mariannie Kierach /. W aktach urodzin ich dzieci Roch w 5- ciu przypadkach wpisany jest jako Chobot a w 4- ech jako Wyżgała. W aktach ślubów dzieci tylko Marianna wpisana jest jako Chobot. Kolejny raz zmieniłem nazwisko Marianny w drzewie.
The following user(s) said Thank You: Piotr Boratyński