Przeczytałam wątek o młynarzach od deski do deski, czyli 75 stron, ale nie znalazłam nic o młynie Regina Rębielice Szlacheckie, czy ktoś z Państwa wie coś o jego historii?
Pozdrawiam
Zofia Wichtowska
Witam, właśnie odnalazłem ten post podczas moich poszukiwań przodków. O ile nie pomyliłem się to bohaterowie tego artykułu są moimi przodkami. Moje starania zakończyły się na Wojciechu Ordonie ( być może żył w latach 1741 -1781) , synem jego z małżeństwa z Franciszką był Mikołaj wspomniany w artykule, córką zaś Mikołaja była Anna Kapuścińska.
W innej części drzewa genealogicznego pochodzę od rodziny młynarzy z Niedośpielina Tomczyków , znajdują się wśród przodków również Pytlewscy. .
Pozdrawiam.
Marcin.
Ostatnia1 rok 8 miesiąc temu edycja: Marcin Walczyk od.
Dzień dobry,
pozwolę sobie odgrzebać ten wątek, jako że dotarłam do moich przodków (zarówno po stronie ojca, jak i matki) pochodzących ze Skowronów, Tałajów (Tałajczyków) i Krawczyków z Borowej - wszyscy pochodzili z rodzin młynarzy.
Śledząc losy brata mojego bezpośredniego przodka, Łukasza Skowrona, odkryłam, że na kilka lat znalazł się w Chrustach (parafia Widawa), i tam funkcjonował jako Łukasz Tałajczyk. Ale! Jednocześnie z nim w tychże Chrustach przebywał Jakub Tałaj. Matka Łukasza Skowrona była z Tałajów, ale Jakub Tałaj w Chrustach nie pochodzi z Borowej, nie jest bliskim kuzynem Łukasza.
Sprawdziłam LWK z 1789, dzięki niej udało mi się znaleźć następujące miejscowości, gdzie mieszkali Tałajowie - młynarze:
- Kłobuck (Zakrzew?),
- Borowa,
- Gajęcice,
- Borowiec/parafia Nowa Brzeźnica.
Jakub Tałaj z Chrustów pochodził z Gajęcic, ślub wziął z Franciszką z Cichoniów w 1808 roku w parafii Nowa Brzeźnica. Nie wiem, czy do Chrustów przybył zupełnie sam, czy trafił tam przypadkiem razem z Łukaszem Skowronem. Niemniej, fakt że Łukasz Skowron jest tam nazywany Tałajczykiem, sugeruje, że Tałajowie w powyższych miejscowościach są ze sobą spokrewnieni, i wiąże ich świadomość tego, kto wchodzi w skład ich rodów.
Czy ktoś zajmował się historią rodzin Tałaj/Tałajczyk, Skowron i Krawczyk?
Ciekawostka - Krawczykowie, którzy w niektórych metrykach z Miedźna mogą być określani jako "młynarze", i młynarz Krawczyk z młyna Strębce pochodzą z zupełnie różnych rodzin, nie są spokrewnieni. Przodkowie Michała Krawczyka, młynarza ze Strębców, pochodzili z Olesna/Rosenberg. Badałam ten temat, jako że z potomkami Krawczyków ze Strębców i Nowej Wsi jestem spowinowacona przez rodzinę Kośnych, a Krawczyków z Borowej i Ostrów mam w przodkach bezpośrednich.