Witam, poszukuje informacji nt. Nazwiska Olszowski, Olszewski, szczególnie Piotra, (ur.ok. 1780) jego Ojca Łukasza, oraz wcześniejszych. Dziękuję za każdą informację, pozdrawiam,Jolanta Skirewska
Ja też poszukuję Olszowskich - Franciszki urodzonej około 1800 roku ale gdzie to nie wiem. Sporo Olszowskich i Olszewskich znalazłem w Parafii Konopiska i na zachód od Konopisk - Sadów, Koszęcin, Lubliniec. Na Olszowskich (nie Olszewskich) natknąłem się również w parafiach na północ od Częstochowy. Jakby ktoś się natknął na Franciszkę Olszowską - byłbym wdzięczny za informacje.
Marek
Pani Jolanto, czy Piotr na pewno urodził się około 1780 roku? W innym poście pisze Pani (co zresztą w poniższym poście potwierdziła Pani Maria) że Łukasz i Franciszka pobrali się w 1787r. Czy Piotr urodził się przed ich ślubem? Chyba że rok jego urodzenia został wyliczony na podstawie jego wieku w akcie ślubu bądź zgonu, ale wtedy błąd przy wyliczaniu tego wieku wynosiłby chyba około 10 lat, co nie jest niemożliwe ale z reguły pomyłki są mniejsze.
W wyszukiwarce obok znalazłem Piotra Olszowskiego syna Józefa i Franciszki urodzonego w 1789r. nr. aktu 87. Niestety na FS znalazłem tylko indeksy z tego roku bez nr. aktów. Może byłoby dobrze zapytać się Pana Witolda Mizerskiego który indeksował Koziegłowy, być może korzystał z aktów a nie z indeksów.