- Start
- Forum
- Forum ogólne
- Forum
- Forum ogólne
- Prośba o wsparcie
Prośba o wsparcie
- Małgorzata Glińska
-
Autor
- Wylogowany
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 2
5 lata 3 miesiąc temu #21443
przez Małgorzata Glińska
Prośba o wsparcie was created by Małgorzata Glińska
Dzień dobry.
Potrzebuję wsparcia bądź inspiracji do moich dalszych poszukiwań, które utknęły w 1790r.
Ostatni dokument, w którym odnalazłam ślady przodków to spis ludności 1790-1791 AN w Krakowie
www.szukajwarchiwach.pl/29/30/0/3/47/ska...v1wFFO2sdbuQis0Ajmrw
Poszukuję danych o Piotrze Glińskim.
Piotr był ojcem Mikołaja urodzonego w Błaszczykach w 1793r. (matka Regina).
Ze spisów urodzeń pozostałych dzieci wynika, że rodzina mieszkała wcześniej w Łojkach (m.in. Katarzyna ur.1780, Małgorzata ur.1782).
Niestety nie udało mi się odnaleźć aktu małżeństwa Piotra i Reginy, ani aktu urodzenia Piotra. Przeszukiwałam zbiory FS w zakresie dat wynikających ze spisu ludności, niestety bezowocnie.
Proszę o jakąkolwiek inspirację
Dziękuję.
Małgorzata Glińska
Potrzebuję wsparcia bądź inspiracji do moich dalszych poszukiwań, które utknęły w 1790r.
Ostatni dokument, w którym odnalazłam ślady przodków to spis ludności 1790-1791 AN w Krakowie
www.szukajwarchiwach.pl/29/30/0/3/47/ska...v1wFFO2sdbuQis0Ajmrw
Poszukuję danych o Piotrze Glińskim.
Piotr był ojcem Mikołaja urodzonego w Błaszczykach w 1793r. (matka Regina).
Ze spisów urodzeń pozostałych dzieci wynika, że rodzina mieszkała wcześniej w Łojkach (m.in. Katarzyna ur.1780, Małgorzata ur.1782).
Niestety nie udało mi się odnaleźć aktu małżeństwa Piotra i Reginy, ani aktu urodzenia Piotra. Przeszukiwałam zbiory FS w zakresie dat wynikających ze spisu ludności, niestety bezowocnie.
Proszę o jakąkolwiek inspirację

Dziękuję.
Małgorzata Glińska
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
5 lata 3 miesiąc temu #21454
przez Roman Wierus
Replied by Roman Wierus on topic Prośba o wsparcie
Witam,
Wg indeksacji parafii Zygmunta Piotr Gliński miał dzieci jak poniżej:
1765 Cz-wa - Zygmunta Łojki Małgorzata Gliński Piotr Zofia
1767 Cz-wa - Zygmunta Łojki Justyna Gliński Piotr Zofia
1769 Cz-wa - Zygmunta Łojki Marcin Gliński Piotr Zofia
1772 Cz-wa - Zygmunta Łojki Katarzyna Gliński Piotr Zofia
1775 Cz-wa - Zygmunta Łojki Agata Gliński Piotr Zofia
1776 Cz-wa - Zygmunta Łojki Marianna Gliński Piotr Zofia
1780 Cz-wa - Zygmunta Łojki Katarzyna Gliński Piotr Regina
1782 Cz-wa - Zygmunta Łojki Małgorzata Gliński Piotr Regina
1784 Cz-wa - Zygmunta Łojki Zofia Gliński Piotr Agnieszka
1786 Cz-wa - Zygmunta Łojki Jan Gliński Piotr Regina
1789 Cz-wa - Zygmunta Łojki Kazimierz Gliński Piotr Regina
1791 Cz-wa - Zygmunt brak Salomea Gliński Piotr Regina
1793 Cz-wa - Zygmunta brak Mikołaj Gliński Piotr Regina
wynika z tego że Regina była 2 żoną Piotra ( a może nawet 3:)), w spisie 1791 widać Marcina, który ma 20 l, był synem Piotra i Zofii (pierwszej żony) ur. w 1769.
Indeksację mamy zrobioną od 1752, jeśli pierwsze dziecko Piotr i Zofii rodzi się w dopiero w 1765 to ślub powinien być zaraz przed tym rokiem.
Piotr rodzi się ok. 1736, i w okolicach tego roku trzeba szukać jego narodzin.
Nie wiem czy to co napisałem jest inspirujące ale może się przyda
pozdrawiam,
Roman
Wg indeksacji parafii Zygmunta Piotr Gliński miał dzieci jak poniżej:
1765 Cz-wa - Zygmunta Łojki Małgorzata Gliński Piotr Zofia
1767 Cz-wa - Zygmunta Łojki Justyna Gliński Piotr Zofia
1769 Cz-wa - Zygmunta Łojki Marcin Gliński Piotr Zofia
1772 Cz-wa - Zygmunta Łojki Katarzyna Gliński Piotr Zofia
1775 Cz-wa - Zygmunta Łojki Agata Gliński Piotr Zofia
1776 Cz-wa - Zygmunta Łojki Marianna Gliński Piotr Zofia
1780 Cz-wa - Zygmunta Łojki Katarzyna Gliński Piotr Regina
1782 Cz-wa - Zygmunta Łojki Małgorzata Gliński Piotr Regina
1784 Cz-wa - Zygmunta Łojki Zofia Gliński Piotr Agnieszka
1786 Cz-wa - Zygmunta Łojki Jan Gliński Piotr Regina
1789 Cz-wa - Zygmunta Łojki Kazimierz Gliński Piotr Regina
1791 Cz-wa - Zygmunt brak Salomea Gliński Piotr Regina
1793 Cz-wa - Zygmunta brak Mikołaj Gliński Piotr Regina
wynika z tego że Regina była 2 żoną Piotra ( a może nawet 3:)), w spisie 1791 widać Marcina, który ma 20 l, był synem Piotra i Zofii (pierwszej żony) ur. w 1769.
Indeksację mamy zrobioną od 1752, jeśli pierwsze dziecko Piotr i Zofii rodzi się w dopiero w 1765 to ślub powinien być zaraz przed tym rokiem.
Piotr rodzi się ok. 1736, i w okolicach tego roku trzeba szukać jego narodzin.
Nie wiem czy to co napisałem jest inspirujące ale może się przyda

pozdrawiam,
Roman
Za tę wiadomość podziękował(a): Małgorzata Glińska
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 15
5 lata 3 miesiąc temu #21463
przez Rafał Jerzy Antoni Cierpiał
Replied by Rafał Jerzy Antoni Cierpiał on topic Prośba o wsparcie
Witam serdecznie !!!
Piotr i Regina Glińscy to także moi przodkowie. Glińskich mam dość dobrze wyprowadzonych ,ponieważ ze strony mojej mamy i mojego ojca są Glińscy. Oczywiśćie wszyscy są spokrewnieni. Jeżeli chodzi o Piotra, to zmarł on w 1796 a Regina jeszcze tego samego roku wyszła za Antoniego Trzepizura . ciekawostką jest, iż Piotrów Glińskich żyjących w podobnych latach było dwóch. Ten drugi mieszkał w Kawodrzy i zmarł w 1814r. Wróćmy do naszego Piotra- męża Reginy. Prawdopodobnie data jego urodzenia to 7 VII 1746 r. a jego rodzicami byli Andrzej i Ewa Glińscy.
Pozdrawiam, Rafał J.Cierpiał
Piotr i Regina Glińscy to także moi przodkowie. Glińskich mam dość dobrze wyprowadzonych ,ponieważ ze strony mojej mamy i mojego ojca są Glińscy. Oczywiśćie wszyscy są spokrewnieni. Jeżeli chodzi o Piotra, to zmarł on w 1796 a Regina jeszcze tego samego roku wyszła za Antoniego Trzepizura . ciekawostką jest, iż Piotrów Glińskich żyjących w podobnych latach było dwóch. Ten drugi mieszkał w Kawodrzy i zmarł w 1814r. Wróćmy do naszego Piotra- męża Reginy. Prawdopodobnie data jego urodzenia to 7 VII 1746 r. a jego rodzicami byli Andrzej i Ewa Glińscy.
Pozdrawiam, Rafał J.Cierpiał
Za tę wiadomość podziękował(a): Małgorzata Glińska
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 48
5 lata 3 miesiąc temu #21473
przez Joanna Bożek
Replied by Joanna Bożek on topic Prośba o wsparcie
Piotr i Regina to rodzice Kazimierza, mojego praprapradziadka. dzieki na info , bo pomyliłam Piotrów, tamtego było łatwiej znaleźć. A wiesz może kiedy umarł Kazimierz. Z góry dzieki.
- Małgorzata Glińska
-
Autor
- Wylogowany
Mniej
Więcej
5 lata 3 miesiąc temu #21486
przez Małgorzata Glińska
Replied by Małgorzata Glińska on topic Prośba o wsparcie
Dzień dobry.
Bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi
Panie Romanie, dziękuję za tak drobiazgowe prześledzenie informacji na temat mojego zagadkowego Piotra.
Zakładałam podobną hipotezę do tej, którą Pan zasugerował. Uważam, za prawdopodobne, że żoną Piotra przed 1780 rokiem była Zofia, z którą miał dzieci widniejące na spisie z 1790, kiedy to jego żoną była już Regina.
Dopełniając jeszcze informacje na temat dzieci, to z dokumentów, do których udało mi się dotrzeć wynika, że zarówno Mikołaj jak i Salomea urodzili się w Błaszczykach.
Panie Rafale, dziękuję za informacje. Ja również dotarłam do dat, o których Pan pisze natomiast mam wątpliwości, czy ten zakres dat jest właściwy.
Jeśli Piotr na spisie z 1790 ma 55 lat to, powinien się urodzić około 1735 roku. W akcie urodzenia z 1746 roku, o którym Pan wspomina, zgadza się miejscowość (Łojki) i imię. Jest natomiast duża rozbieżność jeśli chodzi o rok urodzenia. Poza tym z indeksacji w naszej bazie danych wynika, że kolejne dzieci Andrzeja i Ewy Glińskich przyszły na świat w Kawodrzy. Czy zatem akt urodzenia nie jest aktem urodzenia drugiego Piotra, o którym Pan wspomina?
Mikołaj (syn Piotra i Reginy) brał ślub w 1817r. Przedstawił wówczas akt zgonu ojca wyjęty z parafii konopskiej. Jedyny dokument, który udało mi się tam odnaleźć to akt zgonu, o którym prawdopodobnie(?) pisał Pan Rafał (1796). Z tego dokumentu wynika, że Piotr w chwili śmierci miał 70(?) lat, co ponownie odsyła do poszukiwań dokumentu urodzenia w okolicach 1726r.
Wiem oczywiście, że należy przyjąć margines błędu w przypadku poszukiwań i że zawsze trzeba przyjąć szerszy zakres dat, ale czy taka rozpiętość czasowa nie jest zbyt duża?
Mam jeszcze jedno pytanie: czy udało się Panom może natrafić na Glińskich przed 1740 rokiem lub na informacje skąd wywodzą się Glińscy z okolic Częstochowy?
Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam,
Małgorzata Glińska
Bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi

Panie Romanie, dziękuję za tak drobiazgowe prześledzenie informacji na temat mojego zagadkowego Piotra.

Zakładałam podobną hipotezę do tej, którą Pan zasugerował. Uważam, za prawdopodobne, że żoną Piotra przed 1780 rokiem była Zofia, z którą miał dzieci widniejące na spisie z 1790, kiedy to jego żoną była już Regina.
Dopełniając jeszcze informacje na temat dzieci, to z dokumentów, do których udało mi się dotrzeć wynika, że zarówno Mikołaj jak i Salomea urodzili się w Błaszczykach.

Panie Rafale, dziękuję za informacje. Ja również dotarłam do dat, o których Pan pisze natomiast mam wątpliwości, czy ten zakres dat jest właściwy.
Jeśli Piotr na spisie z 1790 ma 55 lat to, powinien się urodzić około 1735 roku. W akcie urodzenia z 1746 roku, o którym Pan wspomina, zgadza się miejscowość (Łojki) i imię. Jest natomiast duża rozbieżność jeśli chodzi o rok urodzenia. Poza tym z indeksacji w naszej bazie danych wynika, że kolejne dzieci Andrzeja i Ewy Glińskich przyszły na świat w Kawodrzy. Czy zatem akt urodzenia nie jest aktem urodzenia drugiego Piotra, o którym Pan wspomina?
Mikołaj (syn Piotra i Reginy) brał ślub w 1817r. Przedstawił wówczas akt zgonu ojca wyjęty z parafii konopskiej. Jedyny dokument, który udało mi się tam odnaleźć to akt zgonu, o którym prawdopodobnie(?) pisał Pan Rafał (1796). Z tego dokumentu wynika, że Piotr w chwili śmierci miał 70(?) lat, co ponownie odsyła do poszukiwań dokumentu urodzenia w okolicach 1726r.
Wiem oczywiście, że należy przyjąć margines błędu w przypadku poszukiwań i że zawsze trzeba przyjąć szerszy zakres dat, ale czy taka rozpiętość czasowa nie jest zbyt duża?
Mam jeszcze jedno pytanie: czy udało się Panom może natrafić na Glińskich przed 1740 rokiem lub na informacje skąd wywodzą się Glińscy z okolic Częstochowy?
Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam,
Małgorzata Glińska
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
10 miesiąc 1 tydzień temu #39523
przez Kacper Bukała
Replied by Kacper Bukała on topic Prośba o wsparcie
Dzień dobry,
Piotr i Regina Glińscy są również moimi przodkami poprzez ich syna, Kazimierza Glińskiego. Czy w ciągu ostatnich lat udało się Państwu zdobyć jakieś nowe informacje na temat tej rodziny?
Pozdrawiam,
Kacper Bukała
Piotr i Regina Glińscy są również moimi przodkami poprzez ich syna, Kazimierza Glińskiego. Czy w ciągu ostatnich lat udało się Państwu zdobyć jakieś nowe informacje na temat tej rodziny?
Pozdrawiam,
Kacper Bukała
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 28
10 miesiąc 3 dni temu #39554
przez Danuta Blachnicka-Łebek
Replied by Danuta Blachnicka-Łebek on topic Prośba o wsparcie
Poprzednie nazwisko Glińskich to Żydek. ta informacja jest w akcie ur Andrzeja ur 19 listopada 1715r.w łojkach. Proszę podać adres email spróbuję przesłać informacje. Będę też prosiła o potpmków Kazimierza . Mam zakończone na jedo dwóch małżeństwach. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kacper Bukała
- Małgorzata Glińska
-
Autor
- Wylogowany
Mniej
Więcej
6 miesiąc 4 dni temu #40583
przez Małgorzata Glińska
Replied by Małgorzata Glińska on topic Prośba o wsparcie
Dzień dobry,
Pani Danuto,
przeglądając akty urodzenia z 1715 natrafiłam rzeczywiście na akt urodzenia Andrzeja. Niestety z odnalezionego przeze mnie dokumentu nie wynika, iż Andrzej Żydek to Andrzej Gliński.
Proszę, jeśli to możliwe, o przesłanie dodatkowych informacji odnośnie zmiany nazwiska (mój adres mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.)
Dziękuję.
Pani Danuto,
przeglądając akty urodzenia z 1715 natrafiłam rzeczywiście na akt urodzenia Andrzeja. Niestety z odnalezionego przeze mnie dokumentu nie wynika, iż Andrzej Żydek to Andrzej Gliński.
Proszę, jeśli to możliwe, o przesłanie dodatkowych informacji odnośnie zmiany nazwiska (mój adres mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.)
Dziękuję.
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 28
6 miesiąc 2 dni temu #40593
przez Danuta Blachnicka-Łebek
Replied by Danuta Blachnicka-Łebek on topic Prośba o wsparcie
Niestety nie mogę teraz odnaleźć dokumentu.
Widziałam zapis, że nazwisko sprostowano na podstawie metryki. były to zapisy łacińskie. Sprawdziłam i rzeczywiście we wskazanym akcie jest tylko nazwisko Żydek. Przepraszam za zamieszanie .Pozdrawiam Danuta
Widziałam zapis, że nazwisko sprostowano na podstawie metryki. były to zapisy łacińskie. Sprawdziłam i rzeczywiście we wskazanym akcie jest tylko nazwisko Żydek. Przepraszam za zamieszanie .Pozdrawiam Danuta
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 57
5 miesiąc 3 tygodni temu #40617
przez Tomasz Kukuła
Replied by Tomasz Kukuła on topic Prośba o wsparcie
To ja tez sie podepne do tego watku - Piotr Glinski to rowniez moj przodek - przez corke Katarzyne, ur 1772 ktora byla zona Jakuba Trzepizura i zmarla w 1845 roku.
Czas generowania strony: 0,000 s.