- Start
- Forum
- Dyskusje dot. artykułów
- Forum
- Dyskusje dot. artykułów
- Pajęczyna Mykanowska
Pajęczyna Mykanowska
- Szymon Gruca
-
Autor
- Wylogowany
Pracuję nad projektem - Pajęczyna Mykanowska
Moje korzenie Rodu Jałowieckich znajdują się w miejscowości Radostków par. Borowno a od 1900r. par.Mykanów, początkowo myślałam aby scalić tą wieś bo tu każdy z każdym jest spokrewniony, ale szybko rozszerzyłam zasięg na całą Gminę Mykanów wzięłam pod uwagę wsie należące do ww parafii.
Borowno, Broniszew, Cykarzew, Dudki, Florków, Grabowa, Jamno, Kocin, Kokawa, Kościelec, Lubojna, Lubojenka, Łochynia, Mykanów, Przedkocin, Radostków, Rybna, Tylin, częściowo Czarny Las, Marianka Rędzińska.
Dane wprowadzam na zasadzie pokrewieństwa: rodzice, dzieci, ich mężowie, żony, szwagrowie, zięciowie itd.
W moim programie FAMILY TREE MAKER mam ponad 11 000 osób, którzy należą do Gminy Mykanów (bo tu są ich korzenie) lub tylko przez gminę się przewijają. Zrobiłam wykaz nazwisk (w miarę szukania przybywają następne).
Staram się wyprowadzić główne Rody np. Flis, Biecek, Bożek, Wypych... oraz te Rody napływowe np. Kweczke, Jałowiecki, Kiszka...
To co robię jest to inna forma indeksacji – ponieważ biorę pod uwagę wszystkie akty (urodzenia, śluby, zgony)oraz inne dokumenty np. akta gminy Mykanów
Myślę, że zajmie mi to najbliższe lata...
Krystyna Jałowiecka Szafert
Szymon Gruca | www.szgruca.nazwa.pl
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- Otrzymane podziękowania: 0
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Otrzymane podziękowania: 9
Adam syn Kazimierza - Cz-wa św.Zyg.
Henryk syn Piotra - brak gdzie urodzony
Krystyna Szafert
Krystyna Szafert
można spytać, jakich ma Pani Koniecznych po połowie-pod koniec XIX wieku?
Z góry dziękuję
Iwona Konieczna
Dziadek miał rodzeństwo :ksiądz Jan Kiwacz, Wiktor Kiwacz ,Pelagia Duś , Aniela Znamierowska
Pozdrawiam serdecznie
Magdalema Hałka
Jego przodkowie pochodzili z Mykanowa lub Radostkowa. Czy ma Pani w swoim drzewie Topolskich , którzy mogliby być przodkami mojego pra pra dziadka ? Pozdrawiam.
- Otrzymane podziękowania: 1328
Stanisław
czy Topolscy z Radostkowa to twoi przodkowie?
myślę , że tak
wysłałam ci prywatną wiadomość na tej stronie
KS
- Otrzymane podziękowania: 21
Józef Topolski kupił Radostków w 1798r zmarł w 1815r pochowany w Borownie
maiał syna Wilhelma
Wilhelm w 1826r/akt 11 Borowno zawiera związek małżeński z Krynis Marianną, Z tego związku
jest troje dzieci :
Radostków/Borowno 1832/akt 59 Przecław
Radostków/Borowno Aurelia,Władysława, Tekla/ Strzelecka
Radostków/Borowno 1829r/113 Henryka, Olga, Bogumiła/Leszczyńka
A w 1854r już po śmierci Wilhelma żeni się jego syn Przecław w kościele św. Zygmunta w Częstochowie z Rathel Pelagią.
ja mam takie informację na temat Topolskich
pozdrawiam
Małgorzata Cieśla
Nie mam takiego Antoniego z 1912 roku
pozdrawiam
W wyszukiwarce znalazłam Szulców.
Pojawia się Karol oraz Rozalia Szkutnik - ich córka Marianna - tyle , że parafia Będzin.
Może to jest właściwy trop.
- Otrzymane podziękowania: 21
Nazwisko Szulc występuje w Czarnym Lesie proszę wpisać w naszej wyszukiwarce nazwisko
a wybrać parafie Biała , kiedyś Czarny las należał do Białej, nazwisko Szulc jest na pewno i w Mykanowie też powinno być
sama pamiętam osoby o tym nazwisku
pozdrawiam
Małgosia
Wojciech Organka ur.17.04.1881 Kokawa par.Borowno akt 61 syn Walentego i Franciszki Siwy
Ewa Wypych ur.24.11.1885 Kokawa par.Borowno akt 204 córka Wojciecha i Katarzyny Koch
ślub tej pary - 25.01.1909 par.Mykanów akt 4
mam ich 7 dzieci: Leonard , Władysław , Marianna , Cecylia , Stanisława , Józef , Feliks
jeżeli potwierdzisz te dane to jesteśmy spokrewnieni przez Wypychów
Krystyna Szafert
Jestem wnukiem Feliksa Organka ur 27 10 1921 roku w Kokawie , dziadek zmarł 28 04 1993 roku w Koziegłowach ( wielkopolska ) pochowany jest na cmentarzu w Kicinie .( wielkopolska )
Poznałem jedynie brata dziadka Józefa Organka ur 20.02 1920 roku w Kokawie. który ożenił się z Bronisławą Mrozik ur 04 04 1920 .Wuja zmarł 12 07 1994 w Brzeźniaku a pochowany jest w Węgorzynie
Pani informacje bardzo dużo dla nas znaczą . Nie mamy informacji o Rodzinie z lini Dziadka Organka i Jego Rodziców Nie miałem pojęcia o licznym rodzeństwie Feliksa i Józefa.
oprócz Władysława mam jedynie datę urodzenia 1915 rok znalazłem informację że zginął między 16-20 września 1939 roku pod Bzurą służył w 58 Pułku Piechoty Armii Wielkopolskiej . pochowany jest na cmentarzu wojskowym w Rybnie woj mazowieckie .( nie mam daty urodzenia......)
Marianna z domu Organka wiedza nasza jest też znikoma wiemy że wyszła za mąż we Francji za Jana Pytko ( pochodzącego z Rzeszowa ) mieli syna też Jana i na tym kończą się nasze informacje .
Domyślam się że Leonard Cecylia Stanisława to dzieci które po narodzeniu zmarły ...? Nie mamy dat ich urodzenia ani śmierci ...Czy w tym temacie mogła by Pani mi pomóc ?
Naturalnie każde nowe informacje o prababci Ewie z domu Wypych są dla nas bezcenne ,
Buduję drzewo genologiczne i marzę o spisaniu Kroniki Rodzinnej. .
Serdecznie pozdrawiam -podziwiam Pani zaangażowanie i liczę na naszą owocną korespondencję . Damian Organka wnuk Feliksa syn Zenona
z twoim ojcem Zenonem mamy wspólne korzenie
mój 3 razy pradziadek Kazimierz Wypych miał brata Stanisława Wypycha , który był 3 razy pradziadkiem twojego taty
ojciec Kazimierza i Stanisława to Tomasz
ze względu poufność danych przesyłam e-mala
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Bogusław Jarząbek
-
- Wylogowany
- Odkrywca rodzinnej historii.
- Otrzymane podziękowania: 1
czy posiada Pani informacje na temat rodziny Jarząbek z Jackowa? Większość dokumentacji, którą udało mi się zebrać pochodzi z parafii Borowno, zatrzymałem się na roku 1861 - akt małżeństwa mojego pra-pra-dziadka Andrzeja Jarząbka, syna Jakuba Jarząbka i Franciszki z domu Olczyk, z Marianną z domu Jędrysiak.
Bardzo dziękuję za Pani czas i życzę wszystkiego dobrego!
Bogusław Jarząbek